Migraine en erge hoofdpijn tegengaan met Keto?

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 12:11

Wie lijdt aan migraine of zware hoofdpijn weet wat een ellende dit met zich mee kan brengen.

Maar kan het volgen van een keto dieet een oplossing zijn?

 

Opkomend wetenschappelijk bewijs beweert dat een keto dieet vele voordelen heeft voor degene die lijden aan migraine en zware hoofdpijn, dit doordat keto ontstekingsremmend werkt op het brein.

Menig mensen beweren al dat bij het volgen van een keto dieet hun hoofdpijn zwaar is afgenomen.

In dit artikel laten we zien waarom een keto dieet kan helpen bij een migraine of zware hoofdpijn met praktische tips voor het beste resultaat!

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Wat is migraine?

Migraine veroorzaakt hevige hoofdpijn wat vaak beschreven word als een kloppend en pulserend gevoel aan de zijkant, achterkant of/en de voorkant van het hoofd. Dit duurt meestal van 4 tot 72 uur.

Behalve alleen pijn geef migraine ook andere onplezierige symptomen zoals:

  • Duizeligheid
  • Wazig zien
  • Misselijkheid en overgeven
  • Extreem gevoelig voor geuren, licht en geluid

1 op de 3 mensen die migraine hebben ervaren ook het zien van gekleurde vlekken, flitsende lichten of andere visuele affecten, voelt tintelingen in hun ledematen of heeft moeite met spreken vlak voor de opkomst van de migraine.

 

Geschat wordt dat 1 billioen mensen of 1 op 8 mensen wereldwijd migraine ervaren. Dit komt 2x zoveel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

De schommeling van de oestrogeen levels bij de pubertijd of tijdens de menstruatie cyclus triggeren de migraine. 

Andere dingen die migraine kunnen triggeren zijn:

  • Uitdroging
  • Gebrek aan een goede nachtrust
  • Stress
  • Bepaald eten (chocola, kaas, alcohol, kunstmatige zoetstoffen)
  • Verandering van het weer en luchtdruk

Migraine varieert van persoon tot persoon. Sommige krijgen eens per jaar aanvallen, of 1 of 2x per maand, terwijl mensen met chronische migraine wel 15x per maand aanvallen kunnen krijgen. 

Triptanen en andere medicatie kan een verlichting bieden op accute migraine aanvallen. Terwijl andere medicijnen helpen migraine te voorkomen. Deze medicijnen hebben vaak nare bijwerkingen.

 


Bestrijd migraine met Keto

Waarom een keto dieet kan helpen

De oorzaak van migraine word nog altijd niet begrepen ondanks vele jaren aan onderzoeken. Er word wel gezegd dat ontstekingen, ongebelanseerde chemische stoffen en verminderde energiestofwisseling in de hersenen de grootste oorzaken zijn voor het hebben van migraine.

Sommige onderzoekers zeggen dat als een reactie voor een energie tekort of als de chemische stoffen uit balans zijn de hersenen proberen dit evenwicht te herstellen door een migraine aanval af te geven.

Van epilepsie word ook gezegd dat dit migraine gerelageerd is en heeft mogelijk dezelfde mechanismes.

Eeuwenlang word epilepsie behandeld met het keto dieet en word nu ook officieel behandeld in therapie voor patiënten die niet goed reageren op de medicijnen.

Sommige experts suggeren dat een keto dieet ook kan helpen tegen migraine. In aanvulling op een andere energiebron voor de hersenen beschikbaar maken. Ketonen kunnen ontstekingsremmend werken op het brein en hebben veel voordelen voor andere factoren die een rol spelen bij migraine.

 

 

Wetenschappelijk bewijs dat keto helpt tegen migraine 

 

Onderzoek hiervan is zeldzaam en bijna allemaal word onderzocht door een team van Italiaanse onderzoekers.

In 2013 plaatste de Italiaanse onderzoekers een studie over een tweeling die vaak migraine hadden en een keto dieet volgde voor hun gewichtsverlies. Voor 9 maanden wisselde ze af tussen het eten van keto voor 1 maand en koolhydraatarm voor 2 maanden.

Deze manier van eten zorgde niet alleen voor het gewenste resultaat van gewichtsverlies maar onderzoekers stelde ook vast dat tijdens de keto periode de migraine flink had afgenomen met de sterkte en de hoeveelheid.

Daarna hebben de onderzoekers het onderzoek verder uitgebreid met 96 vrouwen met overgewicht die migraine hebben. De kandidaten kregen advies van hun diëtist voor het volgen van een 6 maanden koolhydraatarm dieet, 1 maand keto dieet of een standaard laag in calorieën dieet voor 5 maanden.

In de eerste maand van de vrouwen die een keto dieet volgde hadden ze allemaal veel minder hoofdpijn dan daarvoor en slikte ze veel minder medicijnen tegen migraine ten opzichte van de vrouwen van de standaard laag in calorieën dieet. Wanneer de keto vrouwen naar de standaard dieet gingen kwam ook hun hoofdpijn heftiger terug.

In recentere jaren kwamen er veel verhalen van mensen die minder vaak en minder heftige migraine ervaarden bij het volgend van het keto dieet.

In sommige gevallen zoals de tweeling zusjes was de verbetering van migraine een onverwachte bijwerking van het keto dieet


Beginnen met het keto dieet

Lijd jij aan migraine en zware hoofdpijn en ben je geïnteresseerd om het keto dieet te proberen?

 

- Klik dan hier voor de beste manier om het keto dieet te volgen voor het beste resultaat!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.