Hoe PCOS tegengaan met het keto dieet

Gepubliceerd op 13 april 2020 om 17:26

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende aandoening die tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Naast menstruatieproblemen en andere fysieke symptomen is het een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid.

 

Gelukkig is er een potentieel effectieve levensstijl behandeling beschikbaar.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022
Pcos tegengaan met het keto dieet

Symptomen


Dit zijn de meest voorkomende symptomen van PCOS:

  • Menstruele onregelmatigheden zoals onregelmatige, overgeslagen of zware menstruatie.
  • Onvermogen om zwanger te worden.
  • Acne
  • Overtollig gezichts- en lichaamshaar, te zien in een mannelijk patroon (inclusief de bovenlip, kin en borst)
  • Obesitas

 


1. Oorzaak en behandeling


PCOS komt veel vaker voor bij vrouwen met overgewicht, diabetes type 2, eerdere zwangerschapsdiabetes en andere aandoeningen die verband houden met insulineresistentie en verhoogde insulinespiegels. Dit omvat ook hypertensie en cholesterolafwijkingen.

 

Het is bekend dat veranderingen in levensstijl die leiden tot gewichtsverlies PCOS-symptomen kunnen verbeteren, en dat geldt ook voor het type 2 diabetesmedicijn metformine.

 

Gezien de sterke connectie met overgewicht, hoge insulinespiegels en andere stofwisselingsproblemen, is een koolhydraatarm dieet mogelijk ideaal om PCOS om te keren. Het koolhydraatarme dieet is een van de meest effectieve behandelingen die de insulinespiegels consistent en betrouwbaar verlaagt en de insulineresistentie omkeert. Daarom moet een koolhydraatarm dieet worden overwogen voor elk behandelplan voor PCOS.

 

Hoewel niet alle studies het erover eens zijn, is veel van de beperkt beschikbare wetenschap veelbelovend:

 

  • Een kleine studie uit 2005 volgde 11 vrouwen met PCOS terwijl ze gedurende zes maanden een ketogeen koolhydraatarm dieet volgden. De 5 vrouwen die de studie voltooiden, verbeterden hun gewicht, hormonale status en waargenomen lichaamsbeharing aanzienlijk. Twee van hen werden zwanger ondanks eerdere onvruchtbaarheidsproblemen
  • Een onderzoek uit 2013 toont aan dat zelfs een zeer bescheiden vermindering van koolhydraten (van 55 tot 41 procent van de energie) kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in gewicht, hormonen en risicofactoren voor vrouwen met PCOS.
  • Uit een evaluatie van relevante studies uit 2017 blijkt dat koolhydraatarme diëten de neiging hebben om "de circulerende insulinespiegels te verlagen, de hormonale onbalans te verbeteren en de ovulatie te hervatten om de zwangerschapspercentages te verbeteren" .
  • Ten slotte volgden in een recente studie uit 2020 14 vrouwen met PCOS gedurende 12 weken een ketogeen mediterraan dieet. Aan het einde van de studie bereikten ze lagere bloedglucose- en insulinespiegels, verbeteringen in reproductieve hormoonspiegels en -functie, vermindering van risicofactoren voor hartaandoeningen en een gemiddeld gewichtsverlies van 20 pond (9,4 kg) .


Afgezien van het hierboven genoemde wetenschappelijke bewijs, ondersteunt de klinische ervaring van artsen die het gebruiken koolhydraatarm als een effectieve behandeling voor PCOS.

 


 

2. PCOS omkeren en zwanger worden


Er zijn verschillende verhalen over vrouwen die hun PCOS-symptomen omkeren en zelfs plotseling zwanger worden nadat ze koolhydraatarm zijn geworden. Het kan soms als een wonder aanvoelen. Hoewel het natuurlijk niet zo'n wonder is, dus om zwanger te worden, heb je nog steeds een partner nodig, zelfs met weinig koolhydraten.

 

Dit is een simpele biologie. Lage koolhydraten kunnen bij PCOS de insuline verlagen en de insulineresistentie omkeren, wat kan helpen om het hormonale systeem in evenwicht te brengen. Dit kan ovulatie en een normale menstruatiecyclus mogelijk maken, naast het verbeteren of elimineren van andere symptomen.

 


 

3. Professionele ervaring


Sommige beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg hebben koolhydraatbeperking ook ongelooflijk effectief gevonden om mensen met PCOS te helpen hun ziekte om te keren en zwanger te worden. Dit omvat een groep Australische diëtisten waarover we eerder schreven.

 

We vonden een ongelooflijke toename van het zwangerschapspercentage bij mensen die de koolhydraten uit hun dieet konden halen. - Dr. Michael Fox


Vruchtbaarheidsspecialist Dr. Michael Fox heeft meer dan een decennium ervaring in het helpen van patiënten met PCOS en onvruchtbaarheid met behulp van een koolhydraatarm dieet.


Dr. Fox ontdekte dat in vergelijking met alleen het gebruik van medicijnen, het toevoegen van een koolhydraatarm dieet voor PCOS-patiënten de kans op zwangerschap verhoogde van 45% tot meer dan 90%! Dit kan veel mensen redden van in-vitrofertilisatie, een zeer dure optie die lukt soms nog steeds niet, door in plaats daarvan op een veilige en goedkope manier zwanger te worden.

 

Aanrader:

- Ontgiftig je lichaam met keto

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hana
3 jaar geleden

Werkt dit ook voor endometriose?