Is koolhydraatarm of keto veilig tijdens zwangerschap

Gepubliceerd op 5 april 2020 om 19:52
Koolhydraatarm of keto zwangerschap

Misverstanden keto zwangerschappen | Ketogeen dieet |

 

1. De misverstanden over keto-zwangerschappen

 

Er bestaat geen enkel probleem dat zo groot is en waar er zo veel misverstanden over zijn als het koolhydraatarm of keto dieet tijdens de zwangerschap.

Veel artsen worden bang als ze ketonen in de urine aantreffen, ze zijn bang voor levensbedreigende aandoeningen van diabetische ketoacidose tijdens de zwangerschap of verhongeringsketose. Het aantal eerstelijnsartsen en ob / gyn-artsen dat begrijpt en vertrouwd is met voedingsketose tijdens de zwangerschap is nog steeds buitengewoon klein.

 

Omdat weinig onderzoeken, van welke aard dan ook, zwangere vrouwen testen vanwege aansprakelijkheid, ethische bezwaren en de fysiologische complexiteit van zwangerschap, ontbreekt het aan evidence-based medicine over wat het beste is voor zwangere moeders.

 

Uit een toenemend aantal langdurige observationele studies is echter bekend dat de unieke fysiologische aandoeningen en complicaties van zwangerschap het toekomstige ziekterisico voor zowel moeders als hun nakomelingen voorspellen. We weten daarom dat het bevorderen van een gezonde zwangerschap van het grootste belang is voor moeder en baby. Maar wat is het optimale dieet voor elke individuele vrouw en haar ongeboren kind?

 

In dit onderzoeksvacuüm gebruiken veel artsen het vaak aanbevolen advies: "Eet vetarm met veel fruit, groenten en gezonde granen." Sommigen worden zelfs apoplectisch als een zwangere moeder zegt dat ze koolhydraatarm of keto eet. "Je schaadt je baby!", Hebben sommigen te horen gekregen, waarbij doktoren vaak citeerden - bij muizen - dat blootstelling aan ketogeen dieet in de baarmoeder leidde tot kleinere hersenontwikkeling, "geassocieerde orgaandisfunctie" en neurologische gedragsveranderingen wanneer ze volwassen muizen worden.

 

Maar we zijn geen muizen, dus wat moet een gezondheidsbewuste, verantwoordelijke, aanstaande moeder doen? Aangezien er nog geen rigoureuze wetenschappelijke studies bij mensen beschikbaar zijn, kan het helpen om de wijsheid te horen van experts en individuen die steeds meer ervaring opdoen met ketogene zwangerschappen met weinig koolhydraten en die het volkomen comfortabel vinden om het aan te bevelen.

 

 

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Koolhydraatarm en keto dieet zwangerschap

2. Het geval voor een ketogeen dieet


'Het is volkomen veilig voor vrouwen om tijdens de zwangerschap een ketogeen dieet te volgen. Vrouwen in de oudheid waren vrijwel zeker ketotisch tijdens de zwangerschap ', zegt dr. Michael Fox, vruchtbaarheidsspecialist in het Jacksonville Center for Reproductive Medicine, die niet alleen 17 jaar lang een koolhydraatarm ketogeen dieet aanbeveelt aan zijn onvruchtbare patiënten, maar ook om al zijn patiënten die zwanger worden. Hij heeft nu honderden patiënten gehad 'die tijdens de zwangerschap volledig ketotisch zijn geweest zonder ongewenste effecten.'

 

Hij raadt vrouwen aan om het dieet twee tot drie maanden te starten voordat ze proberen zwanger te worden, zodat de moeder aangepast is aan het vet voordat ze zwanger wordt. Hij adviseert dat de moeder, eenmaal zwanger, om de twee uur vanaf het moment dat ze wakker wordt, zonder vasten, om de twee uur regelmatig koolhydraatarm en veel vet eet. Hij biedt een hand-out van maaltijd- en snackvoedsel met items zoals roomkaas of ongezoete notenboter op groenten zoals selderij, komkommer of bloemkool, evenals noten, ei in alle vormen, vlees, ingeblikte en verse vis, kaas, avocado , niet-gearomatiseerde varkenszwoerd, boter, volle room.

 

In zijn ervaring vermindert het eten op deze manier de kans op een miskraam, pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en ochtendmisselijkheid. "Ik geloof dat misselijkheid een reactieve hypoglycemische reactie is op de dramatisch verhoogde insulineresistentie veroorzaakt door zwangerschapshormonen," zei hij.

 

In een zeer dramatisch geval verwees Dr. Fox naar een patiënt die eerder zo'n ernstig hyperemesis gravidarium had - extreem braken tijdens de zwangerschap - dat het had geleid tot meerdere ziekenhuisopnames en zes eerdere zwangerschapsafbrekingen. Op zijn advies begon ze met het ketogene dieet voorafgaand aan haar zevende conceptie en 'ze had geen misselijkheid tijdens de zwangerschap en haalde het helemaal. Dit dramatische succes toont aan dat de hypoglykemie geassocieerd met insulineresistentie onmiddellijk wordt verlicht door het dieet. '

 

Dr. Robert Kiltz, een vruchtbaarheidsspecialist bij CNY Fertility, met klinieken in de staat New York en Florida, adviseert het ketogene dieet de afgelopen vijf jaar voor verbeterde vruchtbaarheid en zwangerschap. "Ik wil graag zeggen dat 'ketogeen' 'de sleutel tot genie' betekent!", Zegt dr. Kiltz die inspirerende, pittige video's op Facebook plaatst om vrouwen te ondersteunen en aan te moedigen om koolhydraatarm vet te eten voor conceptie en zwangerschap. "We hebben als mens geen behoefte aan koolhydraten." Ondanks dat hij nu getuige is geweest van veel succesvolle keto-zwangerschappen, zegt hij dat hij nog steeds in de minderheid is van vruchtbaarheidsartsen die deze aanpak aanbevelen.

 

Ketogene expert, auteur en medewerker van Diet Doctor Maria Emmerich, die de populaire ketogene website Mind Body Health heeft, heeft honderden vrouwen geadviseerd over ketogeen eten tijdens de zwangerschap, met geweldige resultaten. Alsof dit dieet van echt voedsel schadelijk zou zijn voor de foetus? ' vraagt ​​ze retorisch. Ze wijst erop dat de foetus van nature in een veel voorkomende ketose verkeert en dat het essentieel is voor het aanleggen van vette structuren zoals hersenen en zenuwcellen.

 

Een andere expert in koolhydraatarme of ketogene diëten tijdens de zwangerschap is de Amerikaanse diëtiste Lily Nichols, wiens populaire boek Real Food For Gestational Diabetes uit 2015 een heel hoofdstuk heeft over de misvattingen over ketose tijdens de zwangerschap. Ze heeft honderden zwangere vrouwen geholpen in haar carrière als specialist in zwangerschapsdiabetes (GD), ook wel bekend als 'koolhydraatintolerantie bij zwangerschap'. Samen met haar boek en website blogt ze regelmatig en verschijnt ze als een deskundige gast op koolhydraatarme keto-podcasts. GD is zo'n belangrijk probleem tijdens de zwangerschap, vooral voor vrouwen die vóór de conceptie mogelijk niet-gediagnosticeerde pre-diabetes hebben, dat deel twee van deze post zich uitsluitend richt op die aandoening en wat te eten ervoor, met een diepte-interview met Nichols.

 

'Ik vind het ironisch dat als je je arts vertelt dat je van plan bent om tijdens de zwangerschap koolhydraatarm te eten, ze zullen zeggen dat het onveilig is, maar als je zegt dat je van plan bent een dieet te volgen op basis van verse groenten, vlees, vis, eieren , zuivel, noten, zaden en een beetje fruit, ze zullen je vertellen dat je op koers moet blijven ”, zegt ze.

 

Ze merkt echter ook op dat sommige vrouwen zich, vooral tijdens de eerste dagen van de zwangerschap, beter voelen door iets meer koolhydraten te eten. Als dat gebeurt, "sla jezelf dan niet in elkaar, ga ervoor. Je moet hoe dan ook het eerste trimester doorkomen. ' Maar probeer, zegt ze, altijd te kiezen voor voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. "Alle zwangere vrouwen hebben baat bij het meest voedzame dieet dat ze aankunnen en dat is van nature minder koolhydraten."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.