Koolhydraatarm of keto eten bij borstvoeding

Gepubliceerd op 5 april 2020 om 19:35
Koolhydraatarm of keto dieet borstvoeding

Strikt koolhydraatarm en borstvoeding | Hoe koolhydraatarm eten als je borstvoeding geeft |

 

Wil je tijdens het geven van borstvoeding een koolhydraatarm dieet volgen? Het kan een uitstekende manier zijn om overtollig gewicht te verliezen, terwijl je toch al het voedzame voedsel eet dat jij en je baby nodig hebben.


Je mag echter geen strikt koolhydraatarm dieet volgen, omdat dit - in uiterst zeldzame gevallen - potentieel gevaarlijk kan zijn bij het geven van borstvoeding. Kies voor de zekerheid een meer gematigd koolhydraatarm dieet, met minimaal 50 gram koolhydraten per dag.

Blijf lezen voor meer details.

 

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022
Zomer 2020Zomer 2020

1. Strikt koolhydraatarm en borstvoeding


In een normale situatie kunnen mensen zo weinig koolhydraten eten als ze willen - het lichaam kan het aan. Maar bij het geven van borstvoeding verlies je suiker via de melk, mogelijk rond de 30 gram per dag, soms meer.

 

Het niet eten van koolhydraten in deze situatie kan in zeldzame gevallen mogelijk leiden tot een gevaarlijke aandoening die ketoacidose wordt genoemd.

 

Er zijn ongeveer vier gepubliceerde gevallen in de geschiedenis van de wereld die verband houden met borstvoeding geven met koolhydraatarm, dus het risico zou erg laag moeten zijn, en blijkbaar zijn ze allemaal goed afgelopen. Maar het kan mogelijk eindigen in een tragedie:

 

'Jonge moeder sterft bijna door koolhydraatarm dieet'
Borstvoeding geven met een koolhydraatarm dieet - is het gevaarlijk?


Soortgelijke situaties kunnen ook optreden door andere dingen, niet alleen door koolhydraatarm. Bijvoorbeeld als je aan intermittent fasting doet tijdens het geven van borstvoeding, of als je ziek wordt en moeite hebt met eten, op welk dieet dan ook.

 

Het is gewoon belangrijk om tijdens het geven van borstvoeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

 


2. Hoe koolhydraatarm eten als je borstvoeding geeft


Als je borstvoeding geeft, mag je geen strikt koolhydraatarm dieet volgen. Je moet wat meer koolhydraten toevoegen om veilig te zijn. Maak je geen zorgen, het zal nog steeds effectief genoeg zijn.

 

We raden aan om minimaal 50 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen tijdens het geven van borstvoeding. Onthoud dat het ook belangrijk is om in het algemeen voldoende calorieën te eten, zodat je niet verhongert.

 

Een manier om ervoor te zorgen dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt, is door drie grote vruchten per dag toe te voegen aan je koolhydraatarm menu. Maar je kunt elke manier kiezen om de extra koolhydraten te krijgen. Zoals het selecteren van gematigde en liberale koolhydraatarme recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Mayke Dubbink
2 jaar geleden

Als voetnoot moet wel gezegd worden dat, als je de artikelen waarnaar zonder bronvermelding wordt verwezen, daadwerkelijk hebt gevonden de oorzaak van de ketoacidose iets anders/genuanceerder ligt.

Grootste oorzaak van de ketoacidose is in alle gevallen geweest dat de moeder in kwestie te weinig heeft gegeten. Door echt LCHF eten wordt je eetlust minder. Dit kun je tegengaan door vetten iets te minderen en meer (benedengrondse) groenten in je voedingspatroon op te nemen die iets rijker zijn in koolhydraten. En natuurlijk geen maaltijden laten staan.

Bovendien zijn alle vrouwen die het betrof gewoon weer beter geworden.

Zelf eet ik ketogeen/low carb (tot 50 khd) en geef al 8 maand borstvoeding. Tot nu toe blijven mijn bloedketonenwaardes mooi tussen 1,5 en 3. En mijn suikerspiegel is mooi constant tussen 4,5 en 5.

Het kan dus, maar ik raad wel aan een bloedketonenmeter aan te schaffen om je waardes in de gaten te houden.