Moet je calorieën tellen op een koolhydraatarm of keto dieet?

Gepubliceerd op 4 april 2020 om 20:23
Calorieen tellen koolhydraatarm keto dieet

Wat zijn calorieën? | Hoeveel calorieën bevatten koolhydraten, eiwitten en vetten | Calorieën tellen is niet alles | Wel of niet calorieën tellen? |

 

Als het om gewicht gaat, wordt er vaak over calorieën gesproken, maar vaak wordt het verkeerd begrepen. Of het tellen van calorieën echt nuttig is voor gewichtsverlies, is te discussiëren. Lees verder om meer te weten te komen over calorieën en hun rol in gewichtsregulatie bij koolhydraatarme en keto-diëten.

 

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

1. Wat zijn calorieën?


Een calorie is een eenheid van energie die je lichaam gebruikt om honderden taken uit te voeren. Deze omvatten vrijwillige bewegingen zoals lopen, rennen en springen, evenals onvrijwillige bewegingen zoals ademen, bloedcirculatie door je systeem en het handhaven van een normale lichaamstemperatuur.

 

Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig om deze onvrijwillige processen gaande te houden. Dit wordt je basis metabolisme of BMR genoemd. Je BMR wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder je leeftijd, geslacht, lichaamssamenstelling en genetica

 

Je hebt extra calorieën nodig voor fysieke activiteit, waaronder wandelen. Over het algemeen geldt dat hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je nodig hebt.

 

 

 


2. Hoeveel calorieën bevatten koolhydraten, eiwitten en vetten?

Elke macronutriënt levert een specifieke hoeveelheid calorieën: 

 

  • Koolhydraten: 4 calorieën per gram
  • Eiwit: 4 calorieën per gram
  • Vet: 9 calorieën per gram


Hoewel vet meer dan twee keer zoveel calorieën bevat als koolhydraten, heb je misschien gemerkt dat het veel meer vult.


Eiwit wordt over het algemeen beschouwd als de meest verzadigende macronutriënt, maar wordt vooral gebruikt voor celherstel en spieronderhoud. Het is niet erg effectief als energiebron, omdat het eerst in de lever moet worden omgezet in glucose om als brandstof te worden gebruikt. Het eten van extreem grote hoeveelheden eiwitten is niet per se een goede zaak en kan het effect van een strikt koolhydraatarm dieet verminderen. Kom meer te weten

calorieen koolhydraten, eiwitten en vetten

Calorieën uit pure vetten zoals boter, ghee, reuzel en de meeste oliën zijn 100% uit vet. De calorieën in de meeste voedingsmiddelen zijn echter een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vet.

 

Hoewel eieren bijvoorbeeld als eiwitrijk voedsel worden beschouwd, komt het merendeel van hun calorieën eigenlijk uit vet. Twee grote eieren leveren bijvoorbeeld 146 calorieën:

 

  • 4 calorieën uit koolhydraten (1 gram) (2%)
  • 52 calorieën uit proteïne (13 gram) (34%)
  • 90 calorieën uit vet (10 gram) (64%)

 

 

 


3. Calorieën tellen mee, maar ze zijn niet alles


Als je over een langere periode meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, worden de extra calorieën over het algemeen opgeslagen als vet. Net zo, als je  gedurende een langere periode minder calorieën binnenkrijgt dan nodig is, zal je lichaam zijn vetreserves vrijgeven en zul je afvallen. Sommigen beweren daarom dat calorieën het enige zijn dat telt. Het enige dat je hoeft te doen om af te vallen, is het verminderen van calorieën.

 

Het klinkt simpel, maar het lijkt erop dat mensen ingewikkelder zijn dan dat.

 

Gewichtsregulering is veel meer dan alleen het controleren van calorieën in versus calorieën uit.  inderdaad, de meeste leden van de mensheid lijken hun gewicht al duizenden jaren effectief te hebben gereguleerd, voordat iemand zelfs maar wist wat een calorie was.

 

De moderne obesitas-epidemie lijkt een ongekend fenomeen en valt samen met een steeds grotere focus op het tellen van calorieën. Correlatie is geen oorzaak, dus het zou verkeerd zijn om te zeggen dat het tellen van calorieën zwaarlijvigheid veroorzaakt. In het beste geval lijkt het tellen van calorieën echter een onvolmaakt hulpmiddel voor gewichtsbeheersing. Dus wat is er echt aan de hand? Het blijkt dat hormonale regulatie de sleutel kan zijn.

 

Hormonen spelen een grote rol bij het beïnvloeden van eetlust, volheid en vetopslag. Onderzoek wijst uit dat koolhydraatarme en keto-maaltijden hormonen kunnen veroorzaken die leiden tot een natuurlijke vermindering van de calorie-inname, vooral bij mensen met overgewicht of insulineresistentie.

 

In één onderzoek consumeerden mensen met overgewicht een ontbijt met eieren of een bagel. Hoewel elke maaltijd een identieke hoeveelheid calorieën bevatte, bleef de groep die het eierontbijt consumeerde langer vol en at ze minder calorieën tijdens de lunch dan de bagelgroep.


Bovendien kunnen je insulinegehalte - en hoe gevoelig je lichaam is voor insuline - van invloed zijn op het opslaan of verbranden van calorieën. Bij mensen die zijn afgevallen, kunnen verhoogde insulinespiegels na de maaltijd en een langzamer metabolisme leiden tot gewichtstoename. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat het verminderen van de inname van koolhydraten deze effecten kan helpen tegengaan.

 

Bovendien presteren koolhydraatarme diëten regelmatig beter dan caloriearme diëten voor gewichtsverlies, zelfs in onderzoeken waarbij calorieën niet opzettelijk worden geteld of beperkt tijdens koolhydraatarm eten.


In een onderzoek uit 2004 gebruikten volwassenen met overgewicht en obesitas bijvoorbeeld een week lang een vetarm dieet en een koolhydraatarm dieet. Beide diëten zijn ontworpen om de calorie-inname van elke persoon met 500 calorieën per dag te verminderen. Toch verloren de deelnemers meer gewicht en lichaamsvet tijdens de koolhydraatarme week dan de vetarme week - hoewel mannen in het onderzoek gemiddeld een iets hogere calorie-inname hadden terwijl ze een laag koolhydraatgehalte volgden.


Hoewel calorieën duidelijk belangrijk zijn bij gewichtsregulatie, zijn ze een factor waarmee rekening moet worden gehouden in de context van hormonen en menselijk gedrag.

 

 

 


4. Calorieën tellen: ja of nee?


Bij Balansjelichaam raden we af om calorieën te tellen. Allereerst is het onmogelijk om precies te weten hoeveel calorieën je uit een bepaald voedingsmiddel haalt, laat staan ​​precies wat je lichaam met die calorieën zal doen. We vinden het veel belangrijker om voedingsmiddelen te kiezen die de afgifte van hongerverminderende hormonen bevorderen, die je helpen tevreden te houden en het gemakkelijker maken om een ​​gezond gewicht te bereiken.

 

Focus op minimaal bewerkte voedingsmiddelen die hoogwaardige eiwitten, gezond vet en vezelrijke koolhydraten bevatten, met name groenten.

 

En als je echt moeite hebt om af te vallen, blijf dan weg van calorierijke voedingsmiddelen met een hoge beloning die gemakkelijk te overbelasten zijn, zelfs als ze weinig koolhydraten bevatten. Klassieke voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn kaas en noten.

 

In plaats van calorieën te tellen, laat je al je calorieën tellen door voedzame, uitgebalanceerde koolhydraatarme maaltijden te eten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.