Overnachten in een hangmat

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 13:11

Het kamperen met een hangmat wordt steeds populairder. Waar vroeger alleen Amazone bewoners in een hangmat overnachtte, geniet de hangmat tegenwoordig wereldwijde bekendheid.

Ook in de outdoor wereld heeft de hangmat inmiddels een prominente plaats ingenomen. Een hangmat wordt niet meer alleen gebruikt om in te ontspannen maar ook als onderkomen tijdens meerdaagse kampeervakanties.

 

Om dit te faciliteren zijn hangmatten waarin overnacht wordt vaak uitgerust met een klamboe waardoor deze bescherming bieden tegen ongewenste insecten. Ook zijn de hangmatten vaak voorzien van interne opbergzakken waarin bijvoorbeeld een telefoon veilig en binnen handbereik kan worden opgeborgen.

 

Om bescherming te bieden tegen regen zijn sommige hangmatten voorzien van een tarp die als dak functioneert. Wanneer een hangmat niet standaard is voorzien van een tarp kan er altijd een losse tarp worden gebruikt in combinatie met de hangmat. Het is hierbij belangrijk dat de tarp lang genoeg is zodat de hangmat niet onder de tarp uitsteekt. Als de hangmat wel uitsteekt zal deze tijdens een regenbui water verzamelen wat vervolgens naar het laagste punt van de hangmat loopt met als resultaat dat je nat wordt.

 

Tijdens warme nachten kan in een hangmat worden geslapen met alleen een slaapzak. Meestal is alleen een slaapzak als isolatie echter niet genoeg. Dit heeft als reden dat de slaapzak aan de onderzijde wordt geplet door de hangmat waardoor deze aan de onderzijde zijn isolerende vermogen verliest.

 

Een oplossing hierdoor is om een slaapmat in de hangmat te plaatsen. Ook bestaan er speciale onderdekens of onderquilts die onder de hangmat worden gehangen om zo voor isolatie aan de onderzijde te zorgen.

 

Wanneer een onderdeken of slaapmat in een hangmat wordt gebruikt kan je in plaats van een slaapzak ook een topquilt gebruiken. Deze ligt als een deken op je waardoor deze alleen aan de bovenzijde isoleert. Zo bespaar je gewicht in vergelijking met een slaapzak.

 

Een groot voordeel van het overnachten in een hangmat is dat je geen vlak stuk grond nodig hebt om je slaapplaats in te richten. Je hebt genoeg aan 2 bomen voor het ophangen van de hangmat. Een ander voordeel is dat een hangmat zeer snel op te zetten en in te pakken is, eventueel in combinatie met een hangmat sleeve.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.