Top 17 koolhydraatarm & keto dieet misverstanden

Gepubliceerd op 25 maart 2020 om 19:51

koolhydraatarm dieet en het keto dieet misverstanden

Verzadigd vet | Cholesterol | Hersenen | milieu | Tekort aan voedingsstoffen | Schildklier | Nieren | Depressie | Sporten | Darm bacteriën | Constipatie | Botontkalking | haarverlies | Ketoacidose | Hele granen | Zout | Rood vlees | Begin met koolhydraatarm | Begin met Keto |

 

Het is helemaal niet vreemd dat mensen in het begin sceptisch staan ​​tegenover een koolhydraatarm of keto dieet, vooral omdat het koolhydraatarm en vetarm advies al tientallen jaren wordt gegeven.


We willen niet dat verschillende angsten mensen in de weg staan ​​om te kunnen profiteren van de voordelen van een koolhydraatarm of keto dieet. Op deze pagina kun je leren waarom veel van deze misverstanden zijn gebaseerd op onvolledige kennis - Je hebt dus niets om je zorgen over te maken.


Ons doel om koolhydraatarm en keto eenvoudig te maken, daar staat ook tegenover dat we heel eerlijk zijn over de mogelijke problemen en hoe we hiermee omgaan. Sommige problemen kunnen en zullen voorkomen bij koolhydraatarm en keto dieet, het kan nuttig zijn om te weten wat deze bijwerkingen zijn en wat we eraan kunnen doen.

 

Hier zijn de meest voorkomende misverstanden over koolhydraatarm en keto diëten en wat de momenteel beschikbare wetenschappelijke bewijs ons hierover kan vertellen.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

1. Zal verzadigd vet mijn bloedvaten verstoppen en me een hartaanval bezorgen?

Nee. Dit is waarschijnlijk een van de grootste voedingsfabels van de eeuw.
 
Allereerst werkt hartziekte niet op dezelfde manier als een verstopte gootsteen! Er zijn veel potentiële bijdragende factoren aan de ontwikkeling van hartaandoeningen, waaronder genetisch, ontstekingen en andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Hoe voeding met deze andere factoren samenwerkt, kan van persoon tot persoon sterk verschillen.

 Zal verzadigd vet mijn bloedvaten verstoppen en me een hartaanval bezorgen?

Wat betreft wetenschappelijk bewijs zijn de verbanden tussen verzadigd vet en hartaandoeningen zwak en wisselend. Hoewel andere studies tot andere conclusies leiden, geven sommige studies van de huidige wetenschap aan dat er geen verband bestaat tussen verzadigd vet en hartaandoeningen. Het gebrek aan bewijs tegen verzadigd vet is ook erkend in veel hoogwaardige kranten.

Omdat het bewijs zo zwak is en omdat iedereen anders reageert op verzadigde vetten, lijken de aanbevelingen voor de hele bevolking te zijn om verzadigd vet maar te vermijden, en dat is een vergissing.

 

Gelukkig hebben de afgelopen jaren steeds meer experts en organisaties zich gerealiseerd dat natuurlijke verzadigde vetten - ondanks hun reputatie - vanuit gezondheidsoogpunt neutraal lijken.

 

Het is normaal om verzadigde vetten te eten, omdat ze voorkomen in natuurlijke voedingsmiddelen die we tijdens de evolutie hebben gegeten. Dit gaat over o.a. menselijke moedermelk en de vele andere voedingsmiddelen die onze voorouders hebben gegeten.

 

Wees niet bang voor vet. Experts van deze tijd zijn dat ook niet.


2. Veroorzaakt een koolhydraatarm of keto dieet een hoog cholesterol?

Koolhydraatarm en keto diëten hebben de neiging het cholesterolprofiel te verbeteren door het gehalte aan HDL ("goed") cholesterol te verhogen en het gehalte aan potentieel schadelijke triglyceriden te verlagen. Ze kunnen ook het formaatprofiel van het LDL verbeteren.
 
Dit lijken gunstige veranderingen te zijn die verband houden met verminderde insulineresistentie en een verbeterde gezondheid.
Wat betreft LDL ("slechte") cholesterol, ervaren de meeste mensen geen significante veranderingen bij een laag koolhydraatgehalte. Bij sommige mensen nemen LDL-spiegels echter af of (vaker) enigszins toe.

Veroorzaakt een koolhydraatarm of keto dieet een hoog cholesterol?

Bij een kleine minderheid van de mensen kan het cholesterol echter abnormaal hoog oplopen bij een koolhydraatarm, vetrijk dieet. In die situaties kan het de moeite waard zijn om het dieet aan te passen om het LDL-cholesterolgehalte te normaliseren. Afhankelijk van je algehele risicoprofiel, kun je mogelijk beter nauw samenwerken met je huisarts om te controleren of er aanwijzingen zijn voor hart- en vaatziekten.

 

Er bestaan misverstanden over het risico van verhoogde LDL bij alle mensen, aangezien sommige observationele studies aantonen dat hogere LDL-waarden bij ouderen geassocieerd zijn met langer leven. Hoewel dit geen oorzaak en gevolg is, roept het de vraag op of LDL echt een probleem is voor iedereen.

 

Alles bij elkaar meegenomen, tonen onderzoeken aan dat koolhydraatarm diëten voor de meeste mensen gemiddeld de risicofactoren voor hartaandoeningen verbeteren, waaronder cholesterol.

 

Waar het op neerkomt: koolhydraatarm en vetrijke diëten verbeteren gemiddeld het cholesterolprofiel en verminderen de meeste risicofactoren voor hartaandoeningen. Het effect hiervan is aangetoond in een studie uit 2010 die een afname van atherosclerose liet zien na twee jaar op een koolhydraatarm, vetrijk dieet.


3. Hebben de hersenen geen koolhydraten nodig?

Nee. Bij een strikt koolhydraatarm en keto dieet kunnen de hersenen voornamelijk worden gevoed door vet - of technisch gezien door ketonen. Als de inname van koolhydraten erg laag is, zet je lever lichaamsvet of vet uit het voedsel dat je hebt gegeten om in ketonen, die door de hersenen als brandstof kunnen worden gebruikt.

 

Dit betekent dat de vetverbranding aanzienlijk stijgt - een groot pluspunt voor mensen die overtollig gewicht willen verliezen.

Hebben de hersenen geen koolhydraten nodig?

Bovendien kan je lichaam alle glucose produceren die het nodig heeft via een proces dat gluconeogenese wordt genoemd, waarbij andere voedingsstoffen worden omgezet in glucose, zelfs als je helemaal geen koolhydraten eet.

 

Koolhydraten zijn niet nodig om te eten en zonder dat koolhydraten functioneren de hersenen ook prima.


4. Is koolhydraatarm slecht voor het milieu?

Nee. Het is een veel voorkomend misverstand dat een koolhydraatarm en keto dieet veel eiwitten, inclusief vlees, vereist, waardoor het slecht is voor het milieu. Dit is gewoon niet waar.

 

Een koolhydraatarm en keto dieet zouden meer vet moeten bevatten, niet meer eiwitten. Dit is waarom het vaak een LCHF-dieet wordt genoemd (koolhydraatarm, vetrijk).

 

De hoeveelheid proteïne moet gematigd blijven - ongeveer hetzelfde als bij andere diëten. Het is dus niet nodig om meer vlees te eten alleen omdat je een koolhydraatarm dieet volgt. Het is zelfs heel goed mogelijk om zelfs een vegetarisch koolhydraatarm dieet te eten, mocht je dat willen.

Is koolhydraatarm slecht voor het milieu?

Bovendien is de impact van vleesproductie op het milieu afhankelijk van veel factoren. Koop je bij de supermarkt gehakt, weide dieren vlees of gevogelte? Zo ja, dan is dit milieuvriendelijke manier! Ze kunnen mogelijk de bestrijdingsmiddelen en de uitputting van voedingsstoffen in de bodem verminderen en zorgen ervoor dat er meer koolstofdioxide in de grond kan worden opgeslagen.

 

Het milieuvoordeel van koolhydraatrijke monoculturen zoals soja, suiker en maïs worden ook overdreven. Deze bestrijdingsmiddelen gewassen verminderen de biodiversiteit en dragen in veel grotere mate bij aan vervuiling dan bijvoorbeeld een biodynamische koeienboerderij.

 

Ten slotte resulteert een koolhydraatarm en keto dieet vaak in dat mensen minder eten, omdat het dieet zo verzadigend is. Nadat mensen zijn afgevallen hebben ze  nog minder eten nodig. Minder eten en minder vaak eten is natuurlijk goed voor het milieu.

 

Kort gezegd: een koolhydraatarm dieet mag slechts matig eiwit bevatten - b.v. vlees - en dus is het niet anders voor het milieu dan de meeste diëten. Als je er toch voor kiest om meer vlees te eten dan normaal, hangt de impact op het milieu sterk af van hoe de dieren zijn grootgebracht.


5. Kun je tekorten aan voedingsstoffen krijgen bij weinig koolhydraten?

Meestal is het tegenovergestelde vaker het geval. Het voedsel dat wordt gegeten met een koolhydraatarm dieet is zeer voedzaam. Eieren (een hoofdbestanddeel voor veel mensen die koolhydraatarm eten) kunnen bijvoorbeeld de meeste voedingsstoffen bevatten.

 

Bedenk dat er een complete kip uitkomt door de voedingsstoffen in het ei. Er is geen manier voor het kuiken om eruit te springen en wat vitamines en mineralen te krijgen terwijl ze in het ei groeien; alles moet aanwezig zijn. En door een ei te eten, krijgen wij mensen al die voedingsstoffen binnen.

Kun je tekorten aan voedingsstoffen krijgen bij weinig koolhydraten?

Vlees, vis en groenten zijn ook zeer voedzaam. En veel mensen die koolhydraatarm eten, hebben de neiging om pasta, rijst en aardappelen te vervangen door meer voedselrijke groenten.

 

Studies tonen aan dat een koolhydraatarm en keto dieet qua voedingstoffen helemaal compleet kunnen zijn.

 

In vergelijking met de completere voeding van een koolhydraatarm dieet, is geraffineerd meel min of meer verstoken van welke voeding dan ook, behalve puur zetmeel. Meestal is het wettelijk verplicht vitamines aan bloem toe te voegen, zodat mensen die er veel van eten geen vitaminetekorten krijgen.

 

Bovendien bevatten granen zoals tarwe veel fytinezuur dat de opname van veel mineralen kan verminderen

 

Een andere zorg bij koolhydraatarm en keto diëten is het gebrek aan fruit, waarvan vaak wordt gedacht dat het nodig is voor goede voeding. Dit is een misverstand. Behalve vitamine C zijn er in het meeste moderne fruit maar heel weinig voedingsstoffen. Tegenwoordig zijn ze aangepast om groot en erg zoet te zijn. Fruit is in feite snoep uit de natuur en moet met mate worden gegeten. En sap is nog erger, aangezien de geconcentreerde suiker en het gebrek aan vezels om de opname te vertragen

 

Moderne junkfood bevatten ook veel calorieën en niet veel voedingsstoffen. En magere producten bevatten weinig essentiële vetoplosbare vitamines, die te vinden zijn in volvette versies van yoghurt, kaas en andere hele voedingsmiddelen.

 

Kort gezegd: overschakelen van een standaard westers dieet naar een koolhydraatarm dieet op basis van echt voedsel zal de hoeveelheid vitamines en mineralen die je uit je dieet krijgt, waarschijnlijk aanzienlijk verhogen.


6. Kunnen te weinig koolhydraten je schildklier beschadigen?

Waarschijnlijk niet. Als je een goed geformuleerd koolhydraatarm of keto dieet eet, wat betekent dat je koolhydraten vervangt door gezonder vet te eten, is het zeer onwaarschijnlijk dat het je schildklier negatief zal beïnvloeden.

 

Langdurige hongerdiëten of caloriebeperkende diëten kunnen leiden tot hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier). Maar je zult niet verhongeren van koolhydraatarm zolang je genoeg vet eet om je verzadigd te voelen.

Kan koolhydraatarm je schildklier beschadigen?

Sommige mensen met schildklier problemen die aanzienlijke hoeveelheden gewicht verliezen aan koolhydraatarm eten, kunnen zelfs minder schildkliermedicatie nodig hebben, en een paar mensen kunnen zelfs helemaal stoppen met het gebruik ervan. Dit kan een gevolg zijn van een dunner lichaam dat minder schildklierhormoon nodig heeft. Er is geen onderzoek dat aantoont dat het beperken van koolhydraten zelf de schildklierfunctie kan verbeteren.

 

Dit betekent dat als je hypothyreoïdie hebt en medicatie met het schildklierhormoon inneemt, je een koolhydraatarm dieet kunt starten zoals iedereen, en kunt doorgaan met regelmatige controles zoals gewoonlijk. Als je veel gewicht verliest, kan het verstandig zijn om af en toe je schildklierhormonen extra te controleren, bijv. elke keer dat je 15 kilo bent afgevallen. Het is niet onmogelijk dat je dosis mogelijk moet worden aangepast.

 

Kort gezegd: eet genoeg om je verzadigd te voelen, en je schildklier zal in orde zijn.


7. Kunnen te weinig koolhydraten je nieren beschadigen?

Zeer onwaarschijnlijk. Veel mensen geloven nog steeds dat een koolhydraatarm en keto dieet een hoog eiwitgehalte heeft, wat de nieren zou kunnen belasten. Dit is een mythe gebaseerd op twee misverstanden.

 

 

Kan koolhydraatarm je nieren beschadigen?

Ten eerste is een goed geformuleerd koolhydraatarm en keto dieet rijk aan vet en niet aan eiwitten. De hoeveelheid eiwitten (zoals vlees) moeten gematigd zijn, net als bij de meeste diëten. Het heeft geen zin om overmatige hoeveelheden eiwitten te eten. Het kan zelfs schadelijk zijn bij een koolhydraatarm dieet, omdat overtollig eiwit kan worden omgezet in glucose, net als de meeste koolhydraten in de voeding.

 

Aangezien een koolhydraatarm en keto dieet niet erg veel eiwitten mag bevatten, bestaat het hele 'probleem' achter deze misverstand simpelweg niet.

 

Ten tweede kunnen mensen met een normale nierfunctie een grote hoeveelheid eiwitten zonder problemen aan.

 

Zelfs als mensen ervoor kiezen om te veel eiwitten te eten, zal dit alleen een probleem zijn als de nieren al ernstig beschadigd zijn. Een voorbeeld hiervan is een nierziekte in het eindstadium die bijna gedialyseerd moet worden. Kortom, als je een ernstige nieraandoening hebt en er is je verteld om eiwitten te beperken, moet je dat natuurlijk doen. Maar daarmee zou je nog steeds met succes een koolhydraatarm, vetrijk dieet kunnen eten.

 

Samengevat: voor mensen zonder nierziekte is er geen reden om zich zorgen te maken over het effect van overmatig eiwit op de gezondheid van je nieren. En, belangrijker nog, het is in de eerste plaats niet nodig dat iemand te veel eiwitten eet op een koolhydraatarm dieet.

 

Kort gezegd: een koolhydraatarm en keto dieet is prima voor je nieren.

 

Door het verlagen van verhoogde bloedsuikers kan een koolhydraatarm dieet de nieren zelfs beschermen tegen een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Vooral voor mensen met diabetes kan een laag koolhydraatgehalte hun nieren helpen beschermen door hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.


8. Kunnen te weinig koolhydraten je depressief maken?

 

Waarschijnlijk niet. Maar tijdens de eerste twee weken van een koolhydraatarm of keto dieet zijn er symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een depressie (zoals lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hersenmist).

 

Deze problemen verdwijnen meestal binnen een paar dagen of een week. Ze kunnen vaak grotendeels worden vermeden door voldoende vocht en zout binnen te krijgen, bijvoorbeeld 1-2 keer per dag een kopje bouillon.

Kan koolhydraatarm je depressief maken?

Op de lange termijn heeft een koolhydraatarm dieet vaak het tegenovergestelde effect. Door ketose te krijgen, kunnen sommige mensen zich erg energiek voelen en hun mentale prestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. Mensen noemen het soms de 'mentale helderheid' die ze voelen.

 

Onderzoeken naar de mentale toestand van koolhydraatarm diëten in het algemeen, en gemiddeld genomen, laten geen duidelijke verandering of een lichte verbetering zien, vergeleken met voordat met het dieet werd begonnen. Merk op dat onderzoeken het gemiddelde resultaat voor een groep mensen laten zien. Sommige mensen voelen zich slechter, terwijl anderen zich beter voelen.

 

Een reden waarom sommige mensen zich depressief kunnen voelen, is omdat ze een verslaving hebben voor koolhydraatrijk en zoet eten. Het niet meer eten van dergelijk eten wanneer mensen eraan verslaafd zijn, kan leiden tot tijdelijke gevoelens van verlies en verdriet, vergelijkbaar met symptomen van een depressie. Het kan vergelijkbaar zijn met het effect van ontwenning van nicotine of alcohol wanneer je verslaafd bent aan deze stoffen.

 

Gelukkig, nadat de vroege ontwenningsverschijnselen voorbij zijn, is het hebben van geen verslaving meer ongelooflijk bevrijdend en stelt het mensen in staat een zinvoller en gelukkiger leven te leiden. Het kan dus zeker de moeite waard zijn.

 

Tot slot, om een ​​koolhydraatarm dieet je geweldig te laten voelen, is op lange termijn lekker eten en een eenvoudige en plezierige levensstijl nodig. Voel je vrij om onze middelen te gebruiken om het proces te versnellen.


9. Is koolhydraatarm slecht voor lichaamsbeweging?

Koolhydraatarm kan goed, slecht, neutraal of zelfs fantastisch zijn voor lichaamsbeweging. Het hangt ervan af.

 

Tijdens de eerste paar weken dat je overschakelt van een koolhydraatrijk dieet naar een koolhydraatarm dieet, zal je vermogen in de sportschool waarschijnlijk afnemen. Dit komt door de koolhydraatarme, keto griep, maar het zal waarschijnlijk meestal binnen één of twee weken weer overgaan.

Is koolhydraatarm slecht voor lichaamsbeweging?

Na een paar weken als je lichaam is aangepast voelen mensen zich vaak minstens zo goed als voor het sporten, vooral als ze ervoor zorgen dat ze voldoende vocht en zout binnenkrijgen.

 

Bovendien zijn er voor duursporters veel voordelen aan vetaanpassing en het eten van koolhydraatarm,hoog-in-vet. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond door het feit dat de twee toppresteerders in de Tour de France 2016 een vorm van koolhydraatarm dieet volgden.

 

Soortgelijke voordelen zijn waargenomen voor atleten met powerlifting en gewichtheffen. Bovendien kan het volgen van een ketogeen dieet de lichaamssamenstelling verbeteren in combinatie met weerstandstraining.

 

Er zijn echter waarschijnlijk meer koolhydraten nodig voor niet-duursporten zoals sprinten, enz. In deze gevallen kan het een goed idee zijn om wat meer koolhydraten in te nemen op de dag dat je moet presteren, zoals tijdens een speldag.


10. Zijn te weinig koolhydraten slecht voor je darmbacteriën?

 


Waarschijnlijk niet. Er worden momenteel veel onderzoeken gedaan naar darmbacteriën. Het grootste probleem met veel van de rapporten over darmbacteriën en voeding is het verwarren van statistische correlaties met causaliteit, d.w.z. het nemen van zwakke aanwijzingen en het ten onrechte bewijs noemen.

Is koolhydraatarm slecht voor je darmbacteriën?

Er kan nog niet veel worden gezegd over de gezondheidseffecten van veranderingen in het microbioom op een koolhydraatarm dieet, alleen dat het verandert. Veel mensen melden echter dat ze minder gastro-intestinale stress en een opgeblazen gevoel hebben na het starten van een koolhydraatarm dieet. Bovendien kan het ketogeen dieet leiden tot gunstige veranderingen in het microbioom bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals multiple sclerose en epilepsie.

 

Het belangrijkste wat je voor je darmbacteriën kunt doen, is om nooit antibiotica te gebruiken, tenzij het niet anders kan. En zelfs dan, is minder vaak beter.


11. Kun je verstopt raken door te weinig koolhydraten?

Ja. Obstipatie is een mogelijke bijwerking die kan optreden, vooral tijdens de eerste keer dat je een koolhydraatarm dieet volgt, omdat je spijsverteringssysteem mogelijk tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Het kan meestal worden verlicht door meer water te drinken en de zoutinname te verhogen, meer vezels op te nemen of, als het nodig is, melk of Magnesium toe te voegen.

Kun je verstopt raken door een lage koolhydraten?

Noteer dat alleen omdat sommige mensen niet altijd een goede stoelgang hebben, dit niet gelijk betekent dat ze verstopt zijn. Veel mensen melden een verminderde stoelgangfrequentie bij weinig koolhydraten, maar zolang ze geen opgeblazen gevoel of buikpijn voelen, is er geen reden tot bezorgdheid.

 

Als je last hebt van obstipatie bij het starten van koolhydraatarm, is dit meestal tijdelijk.


12. Kun je osteoporose(botontkalking) krijgen met koolhydraatarm?

Nee. Er is een aanhoudend idee dat het eten van weinig koolhydraten kan leiden tot osteoporose, doordat het bloed 'zuur' wordt en mineralen uit de botten lekken. Maar deze theorie is op verschillende manieren weerlegd.

 

Onder normale omstandigheden verandert de pH v waarde van het bloed bijvoorbeeld niet, afhankelijk van wat je eet. De pH waarde van het bloed wordt strak gecontroleerd binnen een zeer smal bereik - anders gaan we dood.

Kun je osteoporose(botontkalking) krijgen met koolhydraatarm?

Deze theorie is meestal gebaseerd op het idee dat een eiwitrijk dieet het bloed zuur zou maken, waardoor het slecht zou zijn voor de botten. Dit is het tegenovergestelde van wat studies aantonen: mensen die meer eiwitten eten, hebben doorgaans sterkere botten. Als we naar alle beschikbare wetenschappelijke onderzoeken kijken, is niet aangetoond dat een hogere eiwitinname de botgezondheid schaadt, maar dat het mogelijk zelfs helpt beschermen tegen botverlies in de onderste wervelkolom.

 

Ten slotte tonen herhaalde onderzoeken geen effect op de botdichtheid bij mensen die koolhydraatarm eten, zelfs niet na meerdere jaren

 

Lage koolhydraten hebben geen invloed op de botten.


13. Veroorzaakt koolhydraatarm haarverlies?

Af en toe. Tijdelijke haaruitval kan om veel verschillende redenen voorkomen, waaronder elke grote verandering in het dieet. Dit komt vooral voor bij het ernstig beperken van calorieën (bijv. Hongerdiëten, maaltijdvervangers), maar het kan ook af en toe voorkomen bij een koolhydraatarm dieet.

Veroorzaakt koolhydraatarm haarverlies?

Dit soort tijdelijk dunner worden van het haar treedt doorgaans op 3-6 maanden na een grote verandering in het dieet of een andere vorm van stressvolle ervaring voor het lichaam. Na een periode dat je meer haar verliest dan normaal, groeien de verloren haren weer uit, waardoor het haar weer dik wordt.

 

Het is veilig om te zeggen dat de grote meerderheid van de mensen die een koolhydraatarm dieet proberen, dit nooit ervaren. Bovendien is het waarschijnlijk mogelijk om het risico te minimaliseren door niet tegelijkertijd een koolhydraatarm en vetarm dieet te volgen, d.w.z. door honger te vermijden. Zorg ervoor dat je genoeg vet eet om je verzadigd te voelen, en een matige hoeveelheid eiwitten.


14. Veroorzaakt koolhydraatarm ketoacidose?

Nee. Veel mensen verwarren ketoacidose met ketose.

 

Ketoacidose (ook bekend als diabetische ketoacidose of DKA) is een zeldzame en gevaarlijke medische aandoening die vooral voorkomt bij mensen met diabetes type 1 als ze geen insuline gebruiken, vooral als ze ziek zijn.

Mensen met diabetes type 2 die bepaalde medicijnen gebruiken (bijv. SGLT2-remmers), kunnen ook DKA ontwikkelen, hoewel dit relatief zeldzaam is. Het eten van een ketogeen dieet tijdens het gebruik van deze medicijnen kan het risico op DKA mogelijk verhogen.

Veroorzaakt koolhydraatarm ketoacidose?

Ketose (ook wel voedingsketose genoemd) is daarentegen voor de meeste mensen een 100% natuurlijke en veilige toestand, onder volledige controle van het lichaam.

 

Het kan worden veroorzaakt door een koolhydraatarm dieet of door een korte periode van vasten.

 

Onder normale omstandigheden leidt een strikt koolhydraatarm dieet nooit tot ketoacidose. Het resulteert in ketose, een natuurlijke en veilige toestand die het lichaam in staat stelt snel grote hoeveelheden vet te verbranden.


15. Krijg je een tekort aan volle granen op koolhydraatarm?


Moet je hele granen eten - zoals brood of pasta - om gezond te blijven? Hoewel de vezels in volle granen de opname van glucose kan vertragen en de glycemische index kan verlagen (mogelijk een goede zaak), is het minder duidelijk wat het voordeel is van een koolhydraatarm dieet. Er is waarschijnlijk veel minder voordeel van het vertragen van de opname koolhydraten als je niet veel koolhydraten eet.

 

Bovendien is er geen hoogwaardige wetenschap die aantoont dat het nodig is om volle granen te eten om ziekte te voorkomen of het leven te verlengen. De meest recente Cochrane-review van hoogwaardige voedingswetenschap vond geen bewijs voor dat idee.

 

Er wordt algemeen aangenomen dat mensen granen moeten eten om specifieke voedingsstoffen binnen te krijgen. Andere voedingsmiddelen met minder koolhydraten zijn echter vaak voedzamer.

 

Ten slotte is er een idee dat het microbioom in onze darmen kan profiteren van de vezels in volle granen. Dit is nog steeds een controversieel onderwerp met een gebrek aan hoogwaardige wetenschap. Er zijn echter veel andere bronnen van vezels die veel minder koolhydraten bevatten dan volle granen.


16. Is zout gevaarlijk voor je gezondheid?


Een koolhydraatarm dieet is niet per se hoger in zout dan andere diëten. Maar het wordt vaak aanbevolen om de zoutinname bij het starten te verhogen, om het risico op bijwerkingen te verminderen. Dus is zout gevaarlijk?

 

Eigenlijk is de wetenschap voor dit veelvoorkomende gezondheidsadvies vrij zwak


17. Is rood vlees gevaarlijk?


Een koolhydraatarm dieet is niet noodzakelijk hoger in rood vlees dan in andere diëten. Het is zelfs mogelijk om een ​​vegetarisch koolhydraatarm dieet te volgen. Veel mensen eten echter een koolhydraatarm dieet met rood vlees. «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.