Koolhydraatarm & Keto dieet FAQ

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 17:21
Koolhydraatarm en keto dieet FAQ

Vragen over het koolhydraatarm en keto dieet komen vaak voor. Hier vindt je antwoorden al je vragen.

Vragen die aanbod komen:

 • Gewicht verliezen
 • Diabetes en bloedsuiker
 • Eten, honger en trek
 • Cholesterol
 • Medicijnen
 • De wetenschap achter koolhydraatarm en keto
 • Veelvoorkomende angsten over koolhydraatarm en keto
 • Koolhydraatarm en keto bijwerkingen
 • Ketose, ketonen en ketogeen dieet
 • Is het koolhydraatarm of keto dieet geschikt voor mij
 • Hoeveel zou ik moeten eten?
 • Suikerverslaving
 • Leer meer


Mis je een specifieke vraag? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Gewicht verliezen

gewicht verliezen

Ik verlies minder gewicht als wat ik zou willen of ik verlies helemaal geen gewicht meer. Wat te doen?


Er zijn een paar dingen die je kunt doen om af te vallen, maar dit zijn de beste tips die het grootste effect hebben of je wel of geen gewicht verliest:

 • Eet een strikt koolhydraatarm of keto dieet met minder dan 20 gram koolhydraten per dag.
 • Eet alleen als je honger hebt en vermijd tussendoortjes.
 • Probeer intermittent fasting.
 • Slaap voldoende (7 of zelfs 8+ uur per nacht) en vermijd overmatige stress.


Het is normaal dat naarmate je dichter bij het bereiken van je ideale gewicht komt, de snelheid van gewichtsverlies waarschijnlijk zal vertragen. Op een gegeven moment zal je waarschijnlijk tijdelijk stoppen met gewicht verliezen. Ook gewichtsschommelingen van enkele kilo's treden dagelijks op. Dit is allemaal normaal, blijf gewoon doen wat je aan het doen bent.

Als je stopt met gewicht verliezen voor vele weken of zelfs maanden, of als je het gewicht verlies wilt versnellen, zijn er meer dingen die je moet overwegen:  Blog hoe moet je gewicht verliezen

 

Komen mensen die stoppen met een koolhydraatarm dieet en terugkeren naar hun oude eetgewoonten snel weer op gewicht? Kunnen koolhydraatarme diëten 'koolhydraat-intolerantie' veroorzaken?
 

Bij het volgen van koolhydraatarme diëten hebben mensen de neiging om (gemiddeld) meer af te vallen dan bij andere diëten. Het is dus logisch dat wanneer mensen terugkeren naar hun oude dieet, ze misschien meer  gewicht terugkrijgen. Het is gewoon een grotere stap in de verkeerde richting, vergeleken met andere diëten.

Er is geen bewijs voor de speculatie dat het eten van koolhydraatarm, koolhydraten-intolerantie zou veroorzaken.

Een tijdelijke 'cheat-dag' kan er echter toe leiden dat de suikervoorraden (glycogeen) in je lichaam worden aangevuld, waardoor meer water wordt gebonden en het gewicht toeneemt. Dit watergewicht (misschien 0,5-1 kilo of iets meer) verdwijnt snel binnen enkele dagen als je weer koolhydraatarm begint te eten.

 

Hoe stop ik met gewicht verliezen?
 

Voor sommige mensen is het heel makkelijk om veel gewicht te verliezen op een koolhydraatarm of keto dieet. Normaal gesproken stabiliseert het gewichtsverlies zich binnen het normale gewichtsbereik, zolang je eet als je honger hebt en jezelf niet uithongert.

Als je bang bent dat je te veel gewicht verliest, heb je een paar opties:

 

 • Eet vaak, minstens drie keer per dag, inclusief veel eiwitten, en til gewichten op om spieren op te bouwen.
 • Eet iets meer koolhydraten (zoals fruit met een laag glycemisch gehalte, zoete aardappel, enz.) Om wat meer vet aan te brengen.


Samengevat, het is normaal gesproken niet nodig om met een ​​koolhydraatarm dieet te stoppen als je wilt stoppen met gewicht verliezen. Dit zal hoe dan ook gebeuren, Als je lichaam het gewicht bereikt wat voor jou het juiste gewicht is.

 

Is het mogelijk om aan te komen op een koolhydraatarm dieet?
 

Het is voor de meeste mensen moeilijk om vetmassa te winnen met koolhydraatarm. Maar het is zeker mogelijk om vetvrije massa toe te voegen, zoals spieren.

 


Diabetes en bloedsuiker

Diabetes en bloedsuiker

Is een koolhydraatarm dieet goed voor mensen met diabetes type 2?
 

Ja. Mensen met diabetes type 2 hebben moeite met het reguleren van suiker in het lichaam. De alvleesklier produceert veel van het hormoon insuline om suiker uit het bloed naar de lichaamscellen te verplaatsen. Hiervoor kan meer en meer insuline nodig zijn, wat leidt tot een vicieuze cirkel wat leidt tot insulineresistentie en gevolgen van hoge insuline (inclusief gewichtstoename).

Door een koolhydraatarm dieet te volgen, kun je de bloedsuikerspiegel, insulinespiegels en je behoefte aan medicatie verlagen. Dus ja, een koolhydraatarm dieet kan zeer gunstig zijn voor patiënten met diabetes type 2. Het kan zelfs de ziekte om keren.

Houd er echter rekening mee - dit is erg belangrijk - dat als je medicijnen gebruikt, vooral insuline, je jouw bloedsuikerspiegels nauwlettend moet controleren bij het starten van een koolhydraatarm dieet en je (lagere) doses moet aanpassen om een ​​lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. Je moet natuurlijk je huisarts raadplegen, omdat hij of zij meer kennis heeft over het verminderen van medicijnen op een koolhydraatarm dieet.
 

Is een koolhydraatarm dieet goed voor mensen met diabetes type 1?
 

Ja. Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de behoefte aan hoge insulinedoses te verminderen (en helpt indien nodig ook bij het afvallen, als bonus).

Wees heel voorzichtig bij het starten van een koolhydraatarm dieet, omdat je je insulinedoses moet aanpassen. Er kunnen grote veranderingen nodig zijn, b.v. een vermindering van 30-70% van je doses, afhankelijk van je specifieke situatie. Dit kan alleen door je suikers te testen en de insulinedoseringen aan te passen aan je specifieke behoeften.

 

Moet ik me zorgen maken over een lage bloedsuikerspiegel bij een koolhydraatarm dieet of tijdens intermittent fasting?
 

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken, zolang je je goed voelt en geen diabetesmedicatie gebruikt. De bloedsuikerspiegel kan iets lager zijn dan normaal op een koolhydraatarm dieet, vooral als je ketose hebt. In deze situatie kunnen de hersenen vertrouwen op ketonen als brandstof en hebben ze niet helemaal dezelfde behoefte aan glucose.

Dus als je je helemaal fit voelt, heb je waarschijnlijk genoeg bloedsuiker in je lichaam. Als je je niet lekker voelt, moet je meteen iets eten en stoppen met het vasten.

Als je medicijnen gebruikt, zoals insuline of bepaalde diabetesmedicijnen, is een lage bloedsuikerspiegel een teken dat je mogelijk je dosering moet verlagen (vooral als je symptomen krijgt).

 

Waarom heb ik een hoge bloedsuikerspiegel in de ochtend?
 

Verhoogde bloedsuikerspiegel in de ochtend is een veel voorkomende zorg. Dit staat bekend als "het dageraadfenomeen" en treedt op als gevolg van hormonale effecten in de vroege ochtenduren. Het komt mogelijk zelfs vaker voor bij een koolhydraatarm dieet dan bij andere diëten.

 

Veel mensen worden verrast als hun gemiddelde bloedsuikerspiegel (gemeten als HbA1c) daalt bij weinig koolhydraten, de bloedsuikerspiegel is overdag optimaal... maar de suikerspiegel in de ochten blijft hoog.

Dit is normaal gesproken een natuurlijk verschijnsel, veroorzaakt door een ochtendstijging van cortisol en andere hormonen die ervoor zorgen dat de lever glucose afgeeft, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit kan worden gezien als een manier voor het lichaam om je voor te bereiden om weer actief te worden na het slapen.


Eten, honger en trek

Eten, honger en trek

Mag ik XYZ eten?


Er zijn een paar voedingsmiddelen die niet te veel koolhydraten bevatten, maar die mogelijk niet optimaal zijn om te eten voor de gezondheid, trek en gewichtsverlies. Waaronder:

 • Zuivelproducten zoals melk en yoghurt.

 • Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en acesulfaam-K kunnen iemands suikerverslaving in leven houden, waardoor je mogelijk gaat hunkeren naar meer suiker en gaat overeten. In sommige gevallen bevatten producten die deze zoetstoffen bevatten ook vrij veel koolhydraten.

 • Noten - sommige noten bevatten vrij veel koolhydraten en je kunt er gemakkelijk te veel van eten. Hierdoor ga je onbewust te veel snacken.

 • Oliën die rijk zijn aan omega-6-vetzuren, zoals koolzaadolie en sojaolie, worden sterk verwerkt en de effecten op de gezondheid zijn niet duidelijk.

 • Alcoholische dranken bevatten best veel koolhydraten. De beste opties zijn koolhydraatarme wijn en pure sterke drank.

 • Fruit. Dit is snoep uit de natuur en bevat in de meeste gevallen veel suiker.

 • Koolhydraatarme koekjes / brood / pasta. Dit is geen goed idee, aangezien de overgrote meerderheid van deze koolhydraatarme "koolhydraatvervangers" boordevol koolhydraten zit. 

 

 

Ik heb constant honger en trek tussen de maaltijden door. Wat moet ik doen?
 

Het is niet de bedoeling dat je honger krijgt tussen de maaltijden door op koolhydraatarm dieet. Probeer om meer te eten bij maaltijden, vooral meer vet.

Voeg meer vet toe aan de maaltijden, totdat je verzadigd bent. Voeg boter toe aan het eten. Voeg olijfolie toe aan salades. 

Zorg er ook voor dat je bij de meeste maaltijden een heerlijke en hoge eiwitbron hebt.

Het is niet de bedoeling dat je altijd honger hebt. Als je dat bent, eet je niet genoeg vet en eiwitten.

 

Als ik koolhydraten verlaag en zelfs eiwitten beperk ... wat eet ik dan?
 

Meestal is het niet nodig om eiwitten te beperken, het is prima om een ​​"normale" hoeveelheid eiwitten te eten. Overdrijf het gewoon niet met eiwitten. Onthoud dat een koolhydraatarm dieet een koolhydraatarm en vetrijk dieet zou moeten zijn, geen eiwitrijk dieet.

Voor een standaard koolhydraatarme maaltijd verwijder je eenvoudig de koolhydraatrijke ingrediënten, zoals rijst. Je voegt dan wat groenten, wat gezonde olie of op vet gebaseerde saus toe. Maar er zijn nog genoeg andere opties.

 

 

Ik verlang naar koolhydraten. Kan ik af en toe een cheat-maaltijd - of een cheat-dag - hebben?
 

Alleen jij kunt beslissen - vals spelen kan voor sommigen een goed idee zijn en voor anderen een vreselijk idee. Het maakt ook uit hoe je vals speelt.

 

Ik worstel echt met het verlangen naar koolhydraten, zelfs als ik geen honger heb. Wat moet ik doen?
 

Het verlangen naar koolhydraten kan moeilijk zijn. Gelukkig kan het vermijden van snoep en ander eten het verlangen naar koolhydraten verminderen, een zeer effectieve oplossing zijn.

 

Moet je resistente zetmeel op koolhydraatarm eten om je darmbacteriën te voeden?


Op dit moment is dat nog onbekend, maar er lijken enkele potentiële voordelen te zijn om wel resistente zetmelen te eten.


Cholesterol

cholesterol

Ik heb een hoog cholesterol. Hoe kan ik deze verlagen?
 

Als je cholesterol hoog is, wil je er misschien iets aan doen. Als dat zo is, bekijk dan onze gids over verhoogd cholesterol op een koolhydraatarm dieet.

Verhoogd cholesterol bij weinig koolhydraten

 

Is het slecht om een ​​hoog cholesterolgehalte te hebben?
 

Een hoog cholesterolgehalte kan een risicofactor zijn voor hartaandoeningen. Bovendien wordt het risico op hartaandoeningen ook beïnvloed door vele andere dingen, zoals roken, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Als het om cholesterol gaat, is het belangrijk om niet alleen naar het totale niveau te kijken, maar ook naar de rest van het cholesterolprofiel, b.v. HDL (hoger is beter) en triglyceriden (lager is beter).

 

 

Moet je statines(cholesterol remmer) gebruiken?
 

Statines zijn vooral een goed idee om het risico op hartaanvallen te verminderen bij mensen die al een hartaandoening hebben of die een zeer hoog risico op hartaandoeningen hebben. Vraag je huisarts hoe groot de voordelen voor jou zullen zijn.

 


Medicijnen

medicijnen

Ik gebruik medicijnen, zal het gewichtsverlies voorkomen?


Er zijn bepaalde medicijnen die het moeilijker kunnen maken om af te vallen, maar die niet per se het gewichtverlies voorkomt. De belangrijkste zijn:

 • Insuline
 • Andere diabetesmedicijnen
 • Cortison en andere steroïden


Er zijn ook andere medicijnen die het gewichtsverlies kunnen verstoren. 

Als je alles goed doet en niet afvalt, terwijl je een van deze medicijnen gebruikt, is het misschien een goed idee om je huisarts te raadplegen om te zien of het mogelijk is om je dosis te verlagen of de medicatie helemaal te stoppen.


De wetenschap achter koolhydraatarm en keto

De wetenschap achter koolhydraatarm en keto

Is er wetenschappelijk bewijs dat koolhydraatarm en hoog-in-vet goed is voor gewicht / bloedsuiker / cholesterol/ bloeddruk?
 

Artikel.
 

Speelt insuline een rol bij gewichtstoename / verlies?
 

Ja, insuline - het vetopslaghormoon - lijkt een belangrijke rol te spelen bij gewichtstoename en de ontwikkeling van veel voorkomende obesitas.


Door de insuline in je lichaam onder controle te houden, kun je zowel je gewicht als belangrijke aspecten van je gezondheid onder controle houden.

 

Waarom zijn Aziatische mensen mager, ondanks het eten van rijst?
 

Allereerst is er nu een enorme epidemie van gewichtsproblemen en diabetes type 2 in landen als China en India. Het is dus niet langer waar dat deze mensen noodzakelijkerwijs 'dun' zijn.

Maar het is waar dat deze landen van oudsher erg mager zijn. Dit komt waarschijnlijk, omdat ze niet veel suiker of geraffineerd zetmeel eten, plus een paar andere redenen.


Veel voorkomende angsten over koolhydraatarm en keto

Angsten koolhydraatarm en keto

Ik ben bang voor ...


Wat is de grootste angst die mensen hebben bij het starten van een koolhydraatarm dieet? We hebben onze leden deze vraag onlangs gesteld: Dit is de top 6:

 

 1. Eten opgeven waar ik van houd
 2. Heel veel vet eten
 3. Falen
 4. Te maken krijgen met sociale situaties
 5. Honger voelen
 6. Anders


Andere antwoorden zijn onder meer sommige dappere mensen die helemaal niet bang zijn, terwijl anderen zich zorgen maken over veiligheid, het verliezen van sportprestaties en de angst om te veel gewicht te verliezen.

 

 

Is verzadigd vet gevaarlijk?
 

De moderne wetenschap suggereert dat de angst voor verzadigd vet een vergissing was. Dus nee verzadigd vet is niet gevaarlijk, het beste is wel om zoveel mogelijk onverzadigde vetten te blijven eten.

 

Zullen de hersenen stoppen met werken zonder koolhydraten?
 

Zeker niet. De hersenen werken prima op koolhydraten, maar ze werken even goed op ketonen (uit vetten). Zo verbrand je hongerige brein 24 uur per dag vet. Geen slecht iets.

 

Kan rood vlees je kanker geven?
 

Dit is hoogst onwaarschijnlijk, hoewel de voorkeur geven aan onbewerkt vlees de beste keuze is. Aan de andere kant kan het vervangen van vlees door verwerkte koolhydraten een van de ergste dingen zijn die je kan doen voor je gezondheid en gewicht.

 

 

Is zout gevaarlijk?
 

Zolang je bloeddruk onder controle is, zijn gematigde hoeveelheden zout voor de meeste mensen veilig.

 

Kun je osteoporose (zwakke botten) krijgen door koolhydraatarm te eten?
 

Nee, zolang je maar voldoende eet om aan je voedingsbehoeften te voldoen - dat geldt voor elk dieet. Een koolhydraatarm dieet kan alles bieden wat je nodig hebt om de botten sterk en gezond te houden. 

 

Hoe zit het met galstenen en koolhydraatarm, hoog-in-vet?
 

Vetrijk voedsel kan je op de korte termijn problemen bezorgen als je al galstenen hebt. Vetarm voedsel kan op lange termijn galstenen bevorderen.

 

Kun je hypothyreoïdie(langzame schildklier) krijgen met een koolhydraatarm dieet?
 

Nee, dit is zeer onwaarschijnlijk bij een goed geformuleerd koolhydraatarm dieet, wat betekent dat je de energie van koolhydraten vervangt door meer vet te eten. In wetenschappelijke onderzoeken naar koolhydraatarm zijn er geen problemen met de schildklier opgetreden, en koolhydraatarme artsen melden over het algemeen geen nieuwe schildklierproblemen te zien bij patiënten die strikt koolhydraatarm worden.

Honger kan echter leiden tot hypothyreoïdie en als je koolhydraten EN vet uit je dieet verwijdert, zul je verhongeren. Je moet dus wel koolhydraten of vet eten om je lichaam van brandstof te voorzien.


koolhydraatarm en keto bijwerkingen

koolhydraatarm en keto bijwerkingen

Ik krijg bijwerkingen - moet ik me zorgen maken?


Er zijn een paar bijwerkingen die de eerste paar weken vrij vaak voorkomen wanneer je lichaam zich aanpast aan een koolhydraatarm dieet. Deze zijn meestal tijdelijk en niets om je zorgen over te maken (zelfs als ze onaangenaam kunnen zijn). Waaronder:

 • Inductie of keto-griep
 • Duizeligheid
 • Beenkrampen
 • Constipatie
 • Slechte adem
 • Hartkloppingen
 • Verminderde fysieke prestaties.


De truc die meestal werkt om deze problemen te verminderen, is water drinken met zout (en misschien wat geperste citroen).

Als je echter bloeddrukmedicatie gebruikt en je voelt je duizelig, kan dat komen doordat koolhydraatarme diëten de bloeddruk kunnen verlagen en je daarom mogelijk je medicatie moet verlagen.

Als u meer wilt weten over het behandelen van deze specifieke bijwerkingen en andere minder vaak voorkomende, gebruik dan deze gids:


Ketose, ketonen en ketogeen dieet

ketose, ketonen en ketogeen

Is het gevaarlijk om ketose te hebben?
 

Nee, ketose is een natuurlijke toestand en normaal gesproken veilig. 

Mensen verwarren ketose vaak met ketoacidose. ketoacidose is een gevaarlijke toestand, veroorzaakt door een tekort aan insuline, dat vooral voorkomt bij mensen met diabetes type 1 die te weinig insuline gebruiken.

Er zijn ook bepaalde gevallen waarin je mogelijk extra voorzichtig moet zijn, zoals tijdens het geven van borstvoeding of als je andere medicijnen voor diabetes gebruikt.

 

Waarom ben ik niet in ketose ondanks het eten van koolhydraatarm?
 

De meest voorkomende reden waarom mensen geen ketose krijgen, is te veel koolhydraten eten (misschien vanwege verborgen koolhydraten of de gevreesde koolhydraat sluip, waar je na een tijdje steeds meer koolhydraten eet zonder het te merken).

Een ander groot obstakel om ketose te krijgen, kan te veel eiwitten zijn. Om een ​​optimale ketose te hebben, moet je ongeveer 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht eten (of ideaal lichaamsgewicht als je te zwaar bent).

Insulineresistentie kan het ook moeilijker maken om ketose te krijgen.

 

 

Moet ik ketose hebben om af te vallen of om vet te verbranden?
 

Nee, je hoeft geen ketose te hebben om af te vallen. En je lichaam verbrandt altijd wat vet, of je nu in ketose bent of niet. Het verschil is dat je bij ketose meer vet verbrandt.

Top tips om af te vallen

Een korte handleiding voor ketogene diëten


Is het koolhydraatarm of keto dieet geschikt voor mij?

Is het koolhydraatarm of keto dieet geschikt voor mij?

Kunnen mensen met diabetes koolhydraatarm eten?
 

Ja. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed, dus door minder koolhydraten te eten die in het lichaam in suiker veranderen, kun je diabetes type 2 omkeren.

Mensen met diabetes type 1 kunnen ook baat hebben bij koolhydraatarm.

Als je echter insuline gebruikt voor beide soorten diabetes, moet je je bloedsuikers nauwlettend in de gaten houden om hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) te voorkomen, omdat de behoefte aan insuline daalt bij koolhydraatarm.

 

 

Is een koolhydraatarm dieet geschikt voor iemand die een maagomleidingsoperatie heeft ondergaan?
 

Ja dat kan het zijn. Vele gelukkige mensen hebben het al geprobeerd.

 

Kunnen mensen bij wie de galblaas is verwijderd, koolhydraatarm eten?
 

Ja, hoewel ze mogelijk hun vetinname wat geleidelijker moeten verhogen.

 

Kunnen kinderen koolhydraatarm eten?
 

Zeker. Kinderen kunnen beter suikers, zetmeel en sterk bewerkte voedingsmiddelen vermijden en in plaats daarvan natuurlijke voedingsmiddelen eten, zoals gezonde vetten, vlees, gevogelte, groenten, noten en glycemisch fruit en bessen.

Dit is een zeer voedzaam dieet voor hun groeiende lichaam. Maar het is meestal niet nodig dat kinderen een strikt koolhydraatarm dieet volgen. Geef ze gewoon gezond, minimaal verwerkt voedsel.

 

Kunnen vrouwen die zwanger willen worden koolhydraatarm eten?
 

Ja. Het kan zelfs een goede manier zijn om de vruchtbaarheid te vergroten, omdat een veelvoorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid (PCOS) kan worden veroorzaakt door verhoogde insulinespiegels, gedeeltelijk veroorzaakt door te veel koolhydraten in de voeding. 


 

Kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap koolhydraatarm eten?
 

Op basis van wat er bekend is, is het eten van een uitgebalanceerd koolhydraatarm, hoog-in-vet dieet veilig tijdens de zwangerschap. Veel mensen hebben dit met succes gedaan. Er zijn echter nooit wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het gebruik van koolhydraatarme diëten voor vrouwen tijdens de zwangerschap, wat betekent dat het moeilijk is om erachter te komen.

Daarom raden we aan om tijdens de zwangerschap geen strikt koolhydraatarm dieet te volgen, tenzij er een specifieke medische reden voor is. Het kan verstandig zijn om een ​​meer liberaal koolhydraatarm dieet te eten met meer dan 50 gram netto koolhydraten per dag.

Wanneer je minimaal bewerkte koolhydraatarme voeding eet, zoals natuurlijke vetten, vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, groenten en bessen, geef je zowel je eigen lichaam als de baby voldoende voedingsstoffen om gezond te zijn.

 

 

Kunnen vrouwen tijdens het geven van borstvoeding koolhydraatarm eten?
 

Een dieet bestaande uit natuurlijke voeding is een geweldige manier om zowel jezelf als de baby voldoende voedingsstoffen te geven om gezond te blijven en overgewicht te voorkomen. We raden echter geen strikt koolhydraatarm dieet aan, omdat het in zeer zeldzame gevallen een aandoening kan veroorzaken die bekend staat als ketoacidose.

Onze aanbeveling is dat vrouwen ervoor zorgen dat ze tijdens het geven van borstvoeding minstens 50 gram netto koolhydraten per dag eten om deze zeldzame complicatie te voorkomen.

 

 

Kunnen gezonde, slanke mensen koolhydraatarm eten?
 

Ja absoluut. Het eten van minimaal verwerkt voedsel en het dumpen van geraffineerd voedsel, suikers en zetmeel heeft altijd gezondheidsvoordelen. Als je gezond en slank bent, kun je echter wat vrijer koolhydraatarm eten.


Hoeveel mag ik eten?

Hoeveel mag ik eten?

Hoeveel moet ik nou gaan eten?
 

Het korte antwoord is dat je moet eten als je honger hebt en moet stoppen als je vol bent.

Je moet jezelf niet vol proppen of jezelf tussen de maaltijden door hongerig maken. Dit is meestal gemakkelijk voor mensen die zich vasthouden aan een koolhydraatarm dieet op basis van heel eten. Tellen is meestal te ingewikkeld. Het is beter om in plaats daarvan (opnieuw) te leren hoe je naar je lichaam kunt luisteren.

 

Waarom adviseer je mensen niet om calorieën te tellen?
 

Omdat het onmogelijk is om precies te weten hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft om af te vallen. Insuline speelt ook een belangrijke rol bij het al dan niet aankomen of afvallen. Door je te concentreren op dingen die de insuline verlagen - het vetopslaghormoon - kun je het gewicht verminderen zonder het aantal calorieën te tellen.

Het is veel effectiever om een ​​koolhydraatarm of keto dieet te volgen, intermittent fasting, te slapen / ontstressen en weerstandstraining te doen (die allemaal insuline kunnen helpen verminderen) in plaats van tijd te besteden aan het tellen van calorieën.

 

Het tellen en beperken van calorieën is niet alleen extra werk en op lange termijn meestal niet effectief. Het leidt vaak ook tot honger en opgeven.

 

Hoeveel koolhydraten moet ik eten?
 

Wanneer je probeert om af te vallen, is het eten van zeer weinig koolhydraten meestal het meest effectief. Gebruik in het ideale geval minder dan 20 gram koolhydraten per dag (een strikt koolhydraatarm of keto-dieet).

Mensen die gezond en slank zijn, hoeven meestal niet zo laag te gaan. Ze zijn net zo goed af met gematigde (20-50 gram) of liberale (50-100 gram) koolhydraatarme diëten.

 

 

Hoeveel eiwitten moet ik eten?
 

Nogmaals, het is meestal niet nodig om de eiwitinname te tellen zolang je je houdt aan natuurlijk koolhydraatarm eten en je eet totdat je verzadigd bent. Als je gewicht verliest (als dat is wat je wilt) of een gezond gewicht behoudt, hoef je je geen zorgen te maken over te veel eiwitten.

 

 

Hoeveel vet moet ik eten?
 

Als je koolhydraten beperkt en matige hoeveelheden eiwit eet, moet je genoeg vet eten om je verzadigd te voelen. Nogmaals, je mag niet zo weinig vet eten dat je honger hebt tussen de maaltijden door, maar je mag jezelf ook niet dwingen jezelf te voeden totdat je vol zit.


Suikerverslaving

suikerverslaving

Wat is suikerverslaving?
 

Worstel je met een erge trek naar eten of suiker? Veel mensen hebben dat. Over de hele wereld weten mensen niet dat ze verslaafd zijn geraakt aan iets dat in bijna alles is toegevoegd. En er is geen manier om het volledig te vermijden; je moet eten om te kunnen leven.

 

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan suiker?
 

Het is niet helemaal gemakkelijk om te weten of je echt verslaafd bent, of dat je gewoon slechte gewoontes hebt. Gewoonten zijn relatief eenvoudig te veranderen, maar een verslaving kan zelfs professionele hulp nodig hebben. Een verslaving vereist op zijn minst andere hulpmiddelen om het onder controle te krijgen.

 

 

Wat moet ik doen als ik verslaafd ben aan suiker?
 

Bekijk onze volledige cursus suikerverslaving om de benodigde inzichten te krijgen over hoe u uw verslaving onder controle kunt krijgen. Er zijn echt veel dingen die goed moeten worden gedaan om uw kansen op succes te maximaliseren.

Ga als het volgt te werk:

 1. Word lid van een steungroep op Facebook of elders.
 2. Ruim je voorraadkast op en vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan junkfood, enz.
 3. Krijg boodschappenlijstjes en maaltijdplannen, beschikbaar door je aan te melden voor de koolhydraatarme uitdaging. Of keto uitdaging.
 4. Als je afleiding nodig hebt: maak een wandeling en geniet van de natuur.
 5. Drink tussen de maaltijden veel water of koffie / thee met kokosolie erin.

Veel succes!


Meer


Dit is het einde van de FAQ. Heb je een belangrijke vraag gemist? Vraag het gerust in de onderstaande reacties en we zullen kijken of we het aan deze gids kunnen toevoegen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.