Koolhydraatarm en keto voor kinderen

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 18:29

Koolhydraatarm en keto voor kinderen | Koolhydraatrijk vs. Koolhydraatarm | Adviezen | Ideeën & Tips | Actieplan |

 

Obesitas bij kinderen is tegenwoordig een enorm probleem. Veel ouders vragen zich af: hoe voed je kinderen op zonder ze teveel koolhydraten te geven?

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

1. Koolhydraatarm en keto voor kinderen

 

We kunnen niet genoeg de nadruk leggen op het belang van volledige voedselvoeding voor de gezondheid van kinderen. Alle kinderen zullen waarschijnlijk baat hebben bij het verlagen van hun suiker- en koolhydraatinname, vooral van bewerkte en junkfood.

 

We benadrukken het voeden van koolhydraatarme smakelijke maaltijden met veel voedingsstoffen in plaats van te vertrouwen op suikers, granen en koolhydraatrijke snacks. Bij koolhydraatarm gaat het erom terug te gaan naar de basis: vlees, groenten, suikerarm fruit, zaden, noten en gezonde vetten. Echt eten is eenvoudig eten.

koolhydraatarm keto kinderen

Veel critici verwarren koolhydraatarm met geen koolhydraten. We pleiten niet voor een volledige afwezigheid van koolhydraten. In plaats daarvan benadrukken we betere keuzes voor koolhydraten die rijk zijn aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten zoals groenten, noten, zuivel en bessen.

 

Kinderen moeten alle voedingsstoffen krijgen die nodig zijn voor hun groeiende lichaam, maar kunnen gemakkelijk de suikers en koolhydraten van het moderne dieet missen. Door verwerkte junkfood uit hun dieet te verwijderen, worden kinderen bijna standaard koolhydraatarm.

 

 

 


2. Koolhydraatrijk vs. Koolhydraatarm

 

Het verminderen van bewerkte en koolhydraatrijke voedingsmiddelen uit kindermaaltijden kan mogelijk het risico op obesitas, diabetes type 2, tandbederf en andere ziekten van metabole stoornissen verminderen. Het zal waarschijnlijk hun algehele voeding verbeteren, en mogelijk zelfs hun concentratie, humeur en energie. Misschien wel het belangrijkste voor hun toekomst, kan het ook hun waardering voor echt voedsel boven verwerkt voedsel ontwikkelen.

 

We moeten kinderen het plezier leren om koolhydraatarm voedsel te koken voor uitzonderlijke voeding en gezondheid. Het voedsel dat we onze kinderen geven, heeft invloed op hun groeiende lichaam en hun toekomstige gezondheid. Chronische ziekten gebeuren niet van de ene op de andere dag. Ze gebeuren in de loop van jaren en decennia, mogelijk onder invloed van blootstelling aan hoge suikers, hoge koolhydraten en sterk verwerkt voedsel.

 

Waarom de koolhydraten verlagen? Wanneer kinderen voedzame maaltijden met weinig koolhydraten eten, vermijden ze de achtbaan met een hoog / laag bloedsuikergehalte, vermijden ze energieverlies en, nog belangrijker, vermijden ze de meeste ontstekingselementen van onze moderne voeding. Veel ouders weten niet hoeveel suiker er in alledaags voedsel zit. 77% van het verwerkte voedsel heeft suiker toegevoegd. Bekijk de 2 lunchboxen en vergelijk hun koolhydraatwaarden.

 

De snel opneembare koolhydraten, die de bloedglucose verhogen, verdringen ook de voeding. Het voedzame element in een broodje kipsalade is bijvoorbeeld de vulling, het brood is slechts een vulstof die heel weinig voeding aan de maaltijd toevoegt. De hoop is dat door het verwijderen van brood / pasta / rijst uit een maaltijd, je kinderen in plaats daarvan verse groenten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten zullen opvullen.

 

Hoe zit het met vet? - Voedingsvetten zijn essentieel voor hormoonproductie, gezonde hersenfunctie, weefselontwikkeling, eetlustbeheersing en opname van in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). Vooral kinderen hebben omega-3-vetzuren nodig voor een gezonde oog- en hersenontwikkeling. We raden aan om veel vetarme producten te vermijden, omdat ze over het algemeen toegevoegde suikers bevatten om de smaak en textuur te verbeteren. In plaats daarvan raden we aan natuurlijke vetten te consumeren, zoals olijfolie, boter, kokosolie, vette vis, noten, zaden, eieren en vlees.

koolhydraatrijk kinderen
koolhydraatarm keto kinderen

Fruit en groenten? Deze zouden de grootste bron van koolhydraten voor kinderen moeten zijn. Ze zijn ook een waardevolle bron van vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën. Groenten en fruit mogen echter niet als gelijkwaardig worden beschouwd. Fruit is hoger in suiker, waarvan veel fructose is. Daarom raden we fruit met een laag suikergehalte aan, zoals bessen, en beperken ze zelfs dan tot een of twee keer per dag. Verminder tropisch fruit met een hoger suikergehalte, zoals meloenen en ananas, en vermijd volledig gedroogd fruit. En hoe zit het met de "natuurlijke" vruchtensappen? Ze kunnen evenveel suiker bevatten als sommige frisdranken. Een glas sap komt overeen met de suiker in 6 sinaasappels. Zou je ooit gaan zitten en 6 sinaasappels tegelijk eten? Het is onwaarschijnlijk. Het eten van heel fruit is zelfbeperkend vanwege de vezels, het drinken van sap niet. Veel 'fruitsappen' zijn eigenlijk suikerwater met fruitsmaken.

 

Waarom graanvrij? De moderne boodschap van gezonde volle granen is ingewikkelder dan het lijkt. Als iemand ervoor kiest om granen te eten, zijn volle granen een veel betere keuze dan geraffineerde granen. Daar is weinig discussie over. Kan het eten van weinig tot geen granen echter ook een gezonde aanpak zijn? Er zijn geen onderzoeken bekend waarvan we weten dat ze deze vraag behandelen. We weten echter dat mensen gemakkelijk voldoende voeding kunnen krijgen met een allesetend graanvrij dieet. En als calorieën uit granen komen, waar komen ze dan niet vandaan? Vaak gaat het ten koste van plantaardige of noodzakelijke vetten en eiwitten.

 

En maak je geen zorgen over vezels. Als je kinderen een breed scala aan groenten eten, krijgen ze alle vezels die ze nodig hebben.

 

Laten we in plaats daarvan de rommel verdringen. Moedig je kinderen aan om meer groenten, vlees, noten, zaden en gezonde vetten te eten. Moedig je kinderen aan en leer ze koken. Moedig ze aan om nieuwe dingen uit het groentegang te kiezen. Prijs ze elke keer dat ze iets nieuws proberen. Help ze een smaak voor echt eten en kookplezier te ontwikkelen. Samen koken en eten bereiden. Veel plezier.

 

Met aanmoediging en begeleiding kun je ook je kinderen helpen echt voedsel te eten.


3. Beste adviezen

 


1. Eén maaltijd tegelijk - als je een moeilijke eter hebt, zal je huishouden niet gelukkig zijn als je regelrecht naar binnen gaat en alles 's nachts verandert. Verander of verwijder slechts één element tegelijk. Verwijder (of verminder) de meest voor de hand liggende plaats waar suikers op de loer liggen, zoals snoep, gebak en ijs, en bezuinig dan op brood, pasta en ander koolhydraatrijk voedsel. Wees trots op alle wijzigingen die je aanbrengt en streef naar verbetering, niet naar perfectie.


2. Wees georganiseerd - plan je maaltijden en zorg voor voldoende vers voedsel. Zet wat gekookte eieren in de koelkast, restjes in de vriezer, verse groente voorgesneden in bakjes, tonijn in de voorraadkast. Bereid elke avond extra groenten voor, klaar voor de snacks of lunchbox van de volgende dag.


3. Maak dubbele diners - restjes zijn koning en zijn zo'n gemakkelijke manier om je voor te bereiden op schoollunches. Gekookte worsten, geroosterd vlees, quiche, gehaktballen of eieren zijn hoe dan ook altijd populaire opties. Vul je vriezer met restjes. Leer van je vriezer te houden!


4. Verminder het brood - probeer een of twee keer per week broodvrije lunches, totdat het brood vrij is. Probeer dunne wraps of open sandwiches om te bezuinigen voor echt terughoudende kinderen.


5. Betrek je kinderen erbij - geef ze een beperkte keuze aan gezond voedsel om uit te kiezen, zodat ze het gevoel hebben dat ze enige controle hebben.


6. Keuzes - laat ze één groente op hun bord laten. Dit is de truc die mijn 8-jarige echt heeft veranderd. Hij voelde dat hij de laatste controle over zijn diner had, buiten medeweten van hem geef ik hem meer van alles om mee te beginnen.


7. Plan maaltijden - laat ze LCHF-receptenwebsites en kookboeken doorlopen om maaltijden en recepten te kiezen. Laat ze hun eigen speciale kookboek samenstellen.


8. Kieskeurige eters - alle kinderen houden van plukken bij het eten en het eten van kleine schaaltjes. Ik zet vaak een selectie groenten, vleeswaren en kazen voor hun afternoontea. Koop een lunchbox met kleine vakken en serveer ze als buffet.


9. Gezonde vetten - moedig je kinderen aan om tijdens de maaltijden hun groenten te eten door gezonde vetten op tafel te zetten, zoals boter, geraspte / geraspte kaas, saladedressings en minimaal verwerkte oliën. Niet alleen wordt de smaak verbeterd, het helpt ze ook om de vetoplosbare vitamines uit hun maaltijd te absorberen. Pak dips, salsa en sauzen in om hun groenten op school in te dippen.


10. Drankjes - begin alleen met het serveren van water. Geef ze geen sap of frisdrank meer. Deze kunnen de grootste bijdrage leveren aan suiker in hun maaltijd.

11. Pas op - lees de etiketten van voedsel dat traditioneel aan kinderen wordt gegeven, zoals rozijnen, mueslirepen, fruityoghurt en ontbijtgranen. Dit zijn vaak de ergste boosdoeners. Zoek of maakje eigen alternatieven met weinig suiker. Je weet precies wat erin gaat.


12. Geef ze een regenboog - een kleurrijke maaltijd is zo aantrekkelijk verpakt met een verscheidenheid aan kleuren en voedingsstoffen.


13. Stop met het kopen van kindermaaltijden - de meeste kindermaaltijden zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen boordevol verwerkte zaadoliën, granen en koolhydraten. Begin met het bestellen van een halve maaltijd voor volwassenen, of verdeel een maaltijd voor volwassenen tussen broers en zussen.


14. Probeer het opnieuw en probeer kinderen naar echt voedsel te brengen. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar het zal gebeuren. Blijf nieuwe voedingsmiddelen introduceren en verwijder andere.


Laat je in het begin niet afschrikken. Je kan dit doen. Het gaat terug naar de basis en gooit de verwerkte rommel weg. Veel plezier met het samen bereiden van maaltijden en het ontdekken van nieuwe recepten. Zoveel gezinnen hebben opgemerkt dat ze voor het eerst koken, echt eten leren waarderen en enthousiast zijn over het vooruitzicht van een gezondere levensstijl.

 

Denk niet dat je je kind junkfood ontneemt, je leert ze hoe ze gezond moeten eten en gezond moeten blijven. Je geeft ze de gezonde vetten en goede eiwitbronnen die hun lichaam echt nodig heeft.


koolhydraatarm keto dieet kinderen

4. Topideeën voor echt eten en lunchboxen

 

 • Oprollen - gebruik plakjes koud vlees, nori-vellen of sla als wrap en vul met kaas, salade of dipsauzen
 • Groenten - gesneden in verschillende vormen met verschillende dips
 • Koolhydraatarm bakken - maak je oude favorieten, maar gebruik recepten zonder suiker en graan
 • Notenboters
 • Smoothies - met veel gezonde vetten en smaken is het verbazingwekkend wat je in een smoothie kunt verbergen
 • Blikken tonijn
 • Gekookte eieren
 • Mini-quiches - voeg hun favoriete groenten en vlees toe
 • Een verscheidenheid aan noten
 • Kaassticks / blokjes / plakjes
 • Billtong / beef jerky
 • Avocado's


We zijn allemaal drukke ouders en we doen wat we kunnen met wat we hebben. Denk niet dat dit een onmogelijke taak is. We voeren onze kinderen gewoon echt voedzaam voedsel. Maaltijden hoeven niet ingewikkeld, kieskeurig of moeilijk te zijn, integendeel, ze zijn over het algemeen eenvoudig, kleurrijk en fris.

 

 


5. Actieplan

 

 1. Stop met het kopen van zoete snoepjes, drankjes en gebak
 2. Begin met het kopen van echte onbewerkte hele voedingsmiddelen. Koop de perimeter van de supermarkt voor de verse producten
 3. Vermijd alle transvetten en probeer sterk verwerkte oliën te minimaliseren
 4. Eet voedzaam voedsel
 5. Verhoog je omega 3 van vette vis, avocado, grasgevoerd vlees en noten
 6. Thuis koken, samen eten


Onthoud - we zijn koolhydraatarm, niet koolhydraatloos. De nadruk ligt op de echte benadering van het hele voedsel, gezonde vetten, verse groenten en hoogwaardige eiwitten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.