Is een koolhydraatarm of keto dieet goed voor jou?

Gepubliceerd op 2 april 2020 om 20:34
Is een koolhydraatarm of keto dieet goed voor mij

Heb je koolhydraatarm nodig? | Hoe koolhydraatarm gaan? | Gewicht verliezen | Diabetes of pre-diabetes | Hoge bloeddruk | Prikkelbare darmsyndroom (PDS) | Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) | Cholesterolafwijkingen | Epilepsie | Alzheimer & Dementie | Kanker therapie | Fysieke prestaties | Geestelijke gezondheid |

 

Een koolhydraatarm of keto-dieet kan veel voordelen hebben, maar niet iedereen hoeft er een te volgen. Deze gids bevat enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen of dit soort dieet voor jou geschikt is.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

 

 

1. Heb je koolhydraatarm nodig?

 

Heb je gezondheidsproblemen die een koolhydraatarm of keto-dieet kunnen oplossen?


Het verminderen van de inname van koolhydraten - een beetje of veel - kan een belangrijke eerste stap zijn bij het verbeteren van een aantal gezondheidsproblemen, met name obesitas en stofwisselingsproblemen. Deze gezondheidsverbeteringen kunnen vaak worden bereikt door alleen dieet, zonder medicijnen of andere interventies die ernstige bijwerkingen kunnen hebben

 

Een koolhydraatarm of keto-dieet is geen 'wondermiddel', maar het kan een zeer effectieve eerstelijnsinterventie zijn of een aanvulling op therapieën die zijn voorgeschreven door een zorgverlener.

 

Als je al medicijnen gebruikt - vooral medicijnen die de bloedsuikerspiegel of bloeddruk verlagen - of als je andere ernstige gezondheidsproblemen heeft, moet je de hulp van een zorgverlener inroepen bij het aanbrengen van belangrijke wijzigingen in je dieet of levensstijl.


Kan een koolhydraatarm of keto-dieet je op andere manieren helpen?


Dieetveranderingen kunnen naast gezondheid andere aspecten van je leven beïnvloeden, zoals atletische prestaties, hongerniveaus en de tijd die je besteedt aan koken. Hoewel deze gebieden zelden worden onderzocht in wetenschappelijke onderzoeken, leren veel individuen en clinici over deze effecten bij het gebruik van een koolhydraatarm of keto-dieet om andere redenen. Hun ervaringen kunnen je ook helpen bij het maken van weloverwogen keuzes over deze kwesties.


Je hebt mogelijk geen koolhydraatarm of keto-dieet nodig als:

 

 • Je geen stofwisselingsproblemen hebt, je bent gezond en tolereert gemakkelijk koolhydraatvoedsel
 • Diabetes en andere stofwisselingsziekten niet voor komen in je familie.
 • Je er niet van houdt om het soort voedsel te eten dat wordt aangemoedigd op een koolhydraatarm of keto-dieet (hoewel je nog steeds een keto-dieet kunt volgen, zelfs als je vegetarisch of veganistisch bent).
 • Je van mening bent dat het verminderen van je inname van favoriete koolhydraatproducten je kwaliteit van leven negatief zou beïnvloeden, ongeacht welke gezondheidsvoordelen er zouden kunnen optreden.

 

Sommige mensen hebben mogelijk geen reden om koolhydraten in de voeding te beperken, met name minimaal verwerkte koolhydraten. Ze voelen zich geweldig bij het eten van koolhydraten, hebben een gezond gewicht en hebben geen waarneembare gezondheidsproblemen, zelfs niet bij een grondige evaluatie van glucose en mogelijke problemen met insulineresistentie.

 

Hoewel koolhydraten niet nodig zijn voor essentiële voeding, zitten ze in veel voedingsmiddelen die sommige mensen liever in hun dieet houden, zoals fruit, volle granen en ondergrondse groenten.

 

Geen enkel dieet is one-size-fits-all en geen voedingspatroon is een magisch 'wondermiddel'. Het verminderen van koolhydraten in de voeding heeft voor veel mensen merkbare, significante en bewezen voordelen, maar dat betekent niet dat het voor iedereen het 'juiste' dieet is.


Gezondheidszorgen


In dit artikel leren we wat de wetenschap zegt over hoe een koolhydraatarm of keto-dieet kan (of kan) helpen:

 • 4. Gewichtsverlies
 • 5. Diabetes of pre-diabetes 
 • 6. Hoge bloeddruk 
 • 7. Prikkelbare darmsyndroom (IBS)
 • 8. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
 • 9. Cholesterolafwijkingen
 • 10. Epilepsie
 • 11. Cognitieve achteruitgang 
 • 12. Aanvullende therapie bij kanker

Levensstijl zorgen


In dit artikel discussiëren we over hoe het verminderen van koolhydraten in de voeding al dan niet een positieve invloed kan hebben op andere aspecten van je leven, afgezien van gezondheidsproblemen.

 • 13. Atletische prestatie
 • 14.Geestelijke gezondheid, prestaties en aandacht

 

 


2. Matig koolhydraatarm of keto: hoe koolhydraatarm moet je gaan?

Een keto-dieet en een generiek koolhydraatarm dieet zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Het onderscheid is de hoeveelheid koolhydraten die je elke dag binnenkrijgt.

 

Een keto-dieet is meestal 20 gram netto koolhydraten of minder per dag, hoewel de exacte hoeveelheid van persoon tot persoon kan verschillen. Op dit niveau bereiken de meeste mensen een niveau van voedingsketose, wat betekent dat hun lichaam is omgezet in vetverbranding voor energiebehoeften, in plaats van glucose. Zie onze ketose-gids hieronder.

 

Niet iedereen hoeft echter koolhydraten tot dit niveau te verlagen om hiervan te profiteren.

Koolhydraatarm of keto

Hoewel niet algemeen overeengekomen door experts, geloven we bij Balansjelichaam dat een koolhydraatarm dieet elk bereik van koolhydraatinname kan omvatten van nul tot 100 gram netto koolhydraten per dag. Zie onze gids over ketose en onze visuele gids voor verschillende niveaus van koolhydraten tijdens een maaltijd:


Welk niveau past bij jou?


Hoe bepaal je welk koolhydraatverbruik voor jou geschikt is? Als je eenmaal een niveau hebt gekozen, moet je je er dan altijd aan houden? Het antwoord verschilt per persoon, afhankelijk van hun startpunt, doelen, gezondheidsgeschiedenis en andere overwegingen.

 

De eenvoudige aanbeveling is dit:

 

 • Als je een vastgestelde medische aandoening (type 2 diabetes, dementie, toevallen, kanker, enz.) Behandelt, omkeert of een aanvullende therapie toevoegt, is een strikt ketogeen dieet wellicht de meest effectieve manier om te beginnen. Als je andere wellness- of levensstijlproblemen, dan kan een koolhydraatarme aanpak van minder dan 100 gram per dag even effectief zijn

 • Als je veel gewicht probeert te verliezen, zal een strikt ketogeen dieet waarschijnlijk sneller en effectiever zijn. Als je probeert op gewicht te blijven, kan een liberaler koolhydraatarm dieet even effectief zijn.

 • Als het verminderen van koolhydraten in je dieet andere of positieve aspecten van je leven zal beïnvloeden, overweeg dan het niveau van koolhydraatreductie dat persoonlijk en sociaal haalbaar is. Een persoon is niet alleen een medische aandoening of een nummer op een schaal. Genieten van eten, sociale activiteiten rond eten, eetculturen en tradities - deze maken allemaal deel uit van iemands relatie met eten. Als je met deze zorgen rekening houdt, kun je beslissen welk niveau van koolhydraatvermindering voor je geschikt is.


3. Waar te beginnen


Als je besluit dat een koolhydraatarm of keto-dieet voor je geschikt is, volgen hier enkele bronnen om je op weg te helpen:

 


4. Gewicht verliezen

Individuen kunnen afvallen door verschillende diëten. Bij het vergelijken van de resultaten van gewichtsverlies na een jaar of langer, verdwijnen verschillen in diëten vaak. In dit geval is het de moeite waard om enkele andere vragen te stellen bij het kiezen van een dieet om af te vallen:

 

 1. Heeft dit dieet 'calorietelling' nodig om opzettelijk calorieën te beperken?
 2. Welk effect heeft het dieet op honger en verzadiging?
 3. Welk effect heeft het dieet op je ruststofwisseling?
 4. Kun je langdurig afvallen met dit dieet?

gewicht verliezen

Hier is hoe het keto- en koolhydraatarme dieet beide tegen deze vragen opgaan:

 

1) Het is niet nodig om calorieën te tellen: je hebt misschien gehoord dat keto- of koolhydraatarme diëten gewoon een andere manier zijn om calorieën te verminderen om af te vallen. Bij Balansjelichaam raden we echter aan dat mensen die met het keto-dieet beginnen, geen calorieën tellen, maar dat je in plaats daarvan eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol bent - op voorwaarde dat het voedsel dat je eet op de keto-voedsellijst staat of deel uitmaakt van onze keto- of koolhydraatarme recepten.

 

Deze aanpak zorgt ervoor dat mensen zich tevreden en vol voelen bij een lager caloriegehalte. In experimentele situaties hadden individuen die op een ketogeen dieet werden gezet, zelfs minder honger en verminderde eetlust, waardoor hun calorie-inname spontaan verminderde, ook al werd hen verteld zoveel van het toegestane voedsel te eten als ze zouden willen en werd hen niet verteld om calorieën te tellen of te beperken. Als je geen fan bent van het bijhouden van je calorieën in calorieën, volg je misschien liever een koolhydraatarm of keto-dieet waarbij je let op wat voor soort voedsel je eet, in plaats van hoeveel.

 

2) Minder honger, meer verzadiging: waarom eten mensen met een koolhydraatarm dieet minder zonder opzettelijk calorieën te beperken? Een prioriteit maken van eiwitten kan ertoe leiden dat je zich eerder tevreden voelt. Bovendien kunnen koolhydraatarme en keto-maaltijden hormonen stimuleren die leiden tot een natuurlijke vermindering van de calorie-inname, vooral bij mensen met overgewicht of insulineresistentie.11

 

Studies die het eten van eieren vergeleken met het eten van een bagel als ontbijt, toonden aan dat het koolhydraatarme, eiwitrijke eierontbijt de verzadiging verhoogde en de calorie-inname tot 36 uur verminderde; één studie toonde aan dat eieren voor het ontbijt ook leidden tot een gunstige verlaging van insuline en ghreline, hormonen waarvan bekend is dat ze het hongerniveau en de voedselinname beïnvloeden. Hoewel elke maaltijd een identieke hoeveelheid calorieën bevatte, bleven mensen die het eierontbijt gebruikten langer vol en aten de rest van de dag minder calorieën dan de bagelgroep.

 

3) Hogere stofwisseling: je hebt misschien gehoord dat 'alle diëten mislukken' of dat 'het beste dieet voor jou het dieet is waaraan je je kunt houden'. Hoewel de tweede bewering zeker waar is, kan het al dan niet "falen" van een dieet te maken hebben met het effect op de stofwisseling. Het kiezen van een koolhydraatarm dieet dat het energieverbruik in rust verhoogt, kan het gemakkelijker maken om op lange termijn gewicht te verliezen.

 

Recente studies hebben aangetoond dat een lager koolhydraatdieet (10-20% van de totale calorieën) het energieverbruik in rust verhoogt tijdens het handhaven van het gewichtsverlies, terwijl een hoger koolhydraatdieet (60% van de calorieën) de stofwisseling verlaagt.13 Een van deze onderzoeken toonde ook een gunstige verlaging van insuline en ghreline (een 'hongerhormoon').

 

4) Blijvende resultaten: een koolhydraatarm dieet kan helpen om gewicht te verliezen, niet alleen vanwege een hoger energieverbruik, maar omdat het voedsel dat wordt aanbevolen op een koolhydraatarm dieet, veel mensen genieten - en zelfs missen wanneer ze proberen te tellen calorieën en vet in de voeding verminderen. Keto- en koolhydraatarme diëten zitten vol met bovengrondse groenten, volvette zuivelproducten, eieren, vlees, vis, kaas, boter en meer.

 

Elk dieet kan saai en eentonig zijn, en alleen jij kunt beslissen of je de aanbevolen voeding verkiest voor een caloriearm, vetarm dieet of een koolhydraatarm dieet. Maar de vele heerlijke en bevredigende voedingsmiddelen die in keto- en koolhydraatarme diëten zijn opgenomen, kunnen ervoor zorgen dat deze diëten op lange termijn gemakkelijk te 'vasthouden' zijn.


Hoe laag moet je gaan om af te vallen?


Er zijn nog geen klinische studies waarin koolhydraatarme en keto-diëten worden vergeleken om te bepalen welke aanpak beter is voor gewichtsverlies. Klinische ervaring en mening geven de voorkeur aan een keto-dieet voor snellere resultaten. Bij de meeste mensen kan een koolhydraatarme aanpak echter ook leiden tot gewichtsverlies, hoewel meestal niet zo dramatisch.

 

Misschien wil je beginnen met een ketogeen dieet van minder dan 20 gram netto koolhydraten en kijken hoe je het doet. Als je dan na een paar maanden wilt overstappen op een koolhydraatarm dieet van 50 of zelfs 75 gram, kun je daarmee experimenteren. Vergeet niet om je te concentreren op kwalitatief hoogwaardige, minimaal verwerkte bronnen van koolhydraten. Als je merkt dat je gewichtsverlies vertraagd of omkeert, dan weet je dat een keto-dieet effectiever voor je is. Als je gewichtsverlies aanhoudt in een tempo waar je blij mee bent, dan kun je je houden aan een koolhydraatarm dieet met iets meer koolhydraten.

 

Als een liberaler, maar nog steeds koolhydraatarm dieet het beste past bij je voedselvoorkeuren en je sociale leven, kun je kiezen voor langzamer gewichtsverlies. Bovendien, als je momenteel een hoogcalorisch, koolhydraatarm en laagwaardig standaard Amerikaans dieet volgt, leidt beide benaderingen waarschijnlijk tot gewichtsverlies. De sleutel is het vinden van welk koolhydraatgehalte je helpt om je het beste te voelen, het gemakkelijkst te volgen is en je de grootste kans geeft op succes op lange termijn.

 

Waar te beginnen: Zie onze gids voor meer informatie over afvallen met een keto- of koolhydraatarm dieet:

 

 


5. Diabetes of pre-diabetes

Dr. Sarah Hallberg en haar collega's van Virta Health toonden aan dat een ketogeen dieet effectief is bij het omkeren van diabetes type 2 en het elimineren van de noodzaak van dure en potentieel gevaarlijke medicijnen.

 

Aan de Virta-studie namen 262 volwassen vrijwilligers met type 2-diabetes deel die werden gecoacht en ondersteund om voedingsketose te bereiken door het Virta-programma - een continue zorginterventie (CCI) genoemd. Ter vergelijking, het onderzoek omvatte ook 87 volwassen vrijwilligers die de typische zorg en ondersteuning kregen voor de behandeling van diabetes type 2. Dit omvatte afspraken met hun arts en consultaties met geregistreerde diëtisten die zich richtten op de richtlijnen van de American Diabetes Association.

Diabetes koolhydraatarm keto dieet

Binnen slechts 10 weken verminderden patiënten die de continue zorginterventie kregen hun HbA1c, gewicht en medicatiegebruik aanzienlijk. Wat nog belangrijker is, na een jaar was 60 procent van de Virta (CCI) -patiënten nog steeds vrij van de metabole symptomen van diabetes, hadden ze hun medicatiebehoefte verwijderd of sterk verminderd, en hadden ze veel andere gezondheidsproblemen verbeterd, waaronder hun bloeddruk, insuline weerstand, ontstekingsmarkers en bloedlipidenprofielen.

 

Daarentegen zag de meerderheid van de gebruikelijke zorgonderwerpen de meeste van hun gezondheidsproblemen verslechteren.

 

Het is vermeldenswaard dat de Virta-studie geen gerandomiseerde gecontroleerde studie was, omdat de deelnemers niet willekeurig willekeurig werden vergeleken met deelnemers die een andere interventie of een placebo gebruikten. Als zodanig bewijst het niet dat het beter is dan enige andere interventie en wordt het daarom als een lager bewijsniveau beschouwd. Maar het laat duidelijk zien in hun selecte populatie dat hun behandelinterventie zeer succesvol was voor het omkeren van diabetes.

 

Kleinere gerandomiseerde onderzoeken, die een hoger niveau van bewijs opleveren, ondersteunen ook ketogene diëten om de diabetesbeheersing te verbeteren.

Andere studies hebben aangetoond dat verschillende voedings- en levensstijlbenaderingen diabetes type 2 kunnen verbeteren, maar de resultaten van deze studies zijn niet zo dramatisch als de resultaten van Virta's gebruik van een ketogeen dieet, dat een A1c-verlaging van 7,6 naar 6,3 in één jaar liet zien. 17 Hoewel we verschillende onderzoeken niet direct met elkaar kunnen vergelijken, omdat ze verschillen in populatie, protocol en andere factoren, is het moeilijk het enorme verschil in slagingspercentage te negeren.

 

In 2008 leidde Dr. Eric Westman een gerandomiseerde studie waaruit bleek dat een ketogeen dieet robuustere resultaten had dan een dieet met een lage glycemische index voor diabetesbeheersing, hoewel beide positieve effecten hadden.

 

Een jaar later vertoonde een andere gerandomiseerde studie met een koolhydraatarm mediterraan dieet ook meer effectiviteit dan een vetarm dieet.19 Een andere gerandomiseerde studie toonde echter aan dat de koolhydraatarme groep na één jaar (33 procent van de totale calorieën) vergelijkbaar was aan de vetarme groep in termen van diabetesbeheersing. Gerandomiseerde studies met een veganistisch dieet lieten marginale verbeteringen zien in diabetesmarkers en bloedsuikercontrole, met een verlaging van HbA1c van 8.05 naar 7.71 na een interventie van 74 weken.20 Een paleodieet toonde ook een bescheiden verbetering in diabetesmarkers en bloedsuikercontrole vergeleken met een standaard diabetesdieet.

 

In feite zal elke verbetering vergeleken met een standaard Amerikaans dieet waarschijnlijk enig voordeel opleveren voor diabetes type 2, maar als het gaat om de mate van verbetering, lijkt het erop dat een koolhydraatarm en ketogeen dieet toppunten krijgt.


Hoe laag te gaan voor diabetes?


Momenteel suggereren de beschikbare gegevens dat een keto-dieet van minder dan 20 netto koolhydraten per dag de meest gunstige benadering kan zijn voor de behandeling van diabetes type 2 en om mogelijk het ziekteproces om te keren. Dat betekent niet dat een koolhydraatarm dieet van minder dan 100 gram netto-koolhydraten helemaal niet effectief is bij diabetes type 2. Er zijn meer gerandomiseerde onderzoeken nodig om koolhydraatarme en keto-diëten te vergelijken voor een definitief antwoord. De gegevens suggereren echter dat keto-diëten een completere en snellere verbetering zullen bereiken dan andere voedingsinterventies.

 

Waar te beginnen: Voor meer informatie over het behandelen of omkeren van diabetes type 2 met een keto- of koolhydraatarm dieet, zie onze gids:

 

 


6. Hoge bloeddruk

Als het gaat om hypertensie, richten de meeste richtlijnen zich op het DASH-dieet (Dietary Approach to Stop Hypertension), een dieet met weinig vet en zout, met een overvloed aan fruit en groenten. In de eerste onderzoeken vertoonde het DASH-dieet, vergeleken met een standaard Amerikaans dieet, een kleine verlaging van de systolische bloeddruk (SBP).

 

Koolhydraatarme en keto-diëten hebben echter een even krachtig positief effect op de bloeddruk (BP). In één onderzoek had het Atkins-dieet met een zeer laag koolhydraatgehalte zelfs tweemaal de verbetering van BP-verlaging als Zone-, LEARN- en Ornish-diëten: het verminderde de SBP met 7,6 punten, vergeleken met 2-3 punten voor de andere diëten.

hoge bloeddruk koolhydraatarm keto dieet

Over het algemeen zou elk dieet dat het gewicht vermindert de bloeddruk moeten verlagen, maar de verbetering van de bloeddruk die wordt gezien bij koolhydraatarme diëten, is mogelijk niet alleen een functie van gewichtsverlies, maar kan in plaats daarvan verband houden met het dieet zelf. Een gerandomiseerde studie toonde aan dat zowel een keto-dieet als een vetarm dieet plus het afslankmiddel orlistat resulteerden in gewichtsverlies. Het keto-dieet verminderde de SBP echter met 6 punten, terwijl een vetarm dieet plus orlistat de SBP met 1 verhoogde.

 

Ten slotte verlaagde een onderzoek naar een Spaans mediterraan keto-dieet SBP van 125 naar 109,25. Dit onderzoek was niet gerandomiseerd en had geen controlegroep, maar toonde wel een indrukwekkende verlaging van SBP.

 

Het is belangrijk om manieren te vinden om de bloeddruk te verlagen zonder medicijnen. De huidige controversiële richtlijnen bevelen een agressieve behandeling van hoge bloeddruk aan. Helaas tonen onderzoeken naar een meer agressieve bloeddrukcontrole met medicijnen een verhoogd risico op vallen, nierletsel, duizeligheid en andere nadelige effecten.

 

Als je een koolhydraatarm of keto-dieet wilt proberen om de gunstige effecten van een lagere bloeddruk te krijgen zonder de door geneesmiddelen veroorzaakte bijwerkingen, raadpleeg dan eerst je huisarts.


Hoe laag te gaan voor hypertensie?


Er is een gebrek aan onderzoeken om een ​​keto-dieet te vergelijken met een koolhydraatarm dieet om de bloeddruk onder controle te houden. De bovenstaande gegevens suggereren dat je misschien wilt beginnen met een keto-dieet (minder dan 20 gram netto-koolhydraten) voor een maximaal effect bij het verlagen van de bloeddruk zonder medicatie. Afvallen met een koolhydraatarm dieet heeft echter waarschijnlijk ook gunstige effecten.

Waar te beginnen: Zie onze gids voor meer informatie over het beheersen van hoge bloeddruk met een keto- of koolhydraatarm dieet:

 

 


7. Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

In de afgelopen tien jaar is een van de geaccepteerde evidence-based behandelingen voor het prikkelbare darm syndroom (IBS) een laag FODMAP-dieet geweest. FODMAP is een afkorting van "fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen", verschillende soorten koolhydraten met een korte keten (behalve polyolen, dit zijn suikeralcoholen).

 

Als het verwijderen van verschillende koolhydraten met een korte keten in meerdere onderzoeken is bewezen om de IBS-symptomen te verbeteren, is het logisch dat een algemeen koolhydraatarm dieet ook gunstig kan zijn voor IBS.

Prikkelbare darmsyndroom koolhydraatarm keto dieet

Dr. Eric Westman en zijn team publiceerden in 2009 een kleine studie die een significante verbetering van IBS-symptomen liet zien bij 77 procent van de deelnemers met gedocumenteerde IBS die een keto-dieet volgden. Afgezien van deze studie, echter, gegevens ter ondersteuning van een keto of koolhydraatarm dieet dieet voor IBS is schaars.


Hoe laag te gaan voor IBS?


Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om een ​​definitieve aanbeveling voor keto of koolhydraatarme therapie bij de behandeling van IBS te ondersteunen. Anekdotisch bewijs, klinische ervaring en bevindingen met betrekking tot FODMAP-diëten suggereren echter dat een keto-dieet of een koolhydraatarm dieet dat zich specifiek richt op het beperken van FODMAP-voedsel nuttig kan zijn en een redelijke benadering is.29

 

Dit kan een geval zijn waarin je eigen ervaring met veranderingen in het dieet je informatie en positieve resultaten geeft die momenteel niet beschikbaar zijn uit de wetenschap.

 

Waar te beginnen: voor meer informatie over de behandeling van IBS met een keto- of koolhydraatarm dieet, zie onze gids:

 

 


8. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS is de meest voorkomende endocriene aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en wordt gekenmerkt door hormonale stoornissen die hogere circulerende mannelijke hormonen, onregelmatige of afwezige menstruaties en cysten op de eierstokken veroorzaken.

 

Vrouwen met PCOS hebben vaak overgewicht, hebben een verhoogd insulinegehalte en gedocumenteerde insulineresistentie. Bovendien hebben sommigen de neiging om een ​​dieet met een hogere glycemische index te eten.3Door deze aandoening lopen vrouwen ook een veel hoger risico op zowel zwangerschapsdiabetes als toekomstige diabetes type 2. Het is dan ook logisch dat een koolhydraatarm of keto-dieet de symptomen van PCOS zou kunnen verbeteren. Gewichtsverlies en behandeling met metformine (een geneesmiddel dat de insulinegevoeligheid verbetert) hebben beide succes gehad bij de behandeling van PCOS, maar het blijft de vraag of koolhydraatarme en keto-diëten even effectief of zelfs effectiever zouden zijn.

pcos koolhydraatarm keto dieet

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een bescheiden beperking van koolhydraten in de voeding (41 tot 43 procent van de calorieën, technisch gezien geen koolhydraatarm dieet en zeker niet ketogeen) markers van insulineresistentie en verminderde testosteron- en cholesterolwaarden verlaagde bij vrouwen met PCOS. In een ander onderzoek , het beperken van koolhydraten tot 40 procent van de calorieën verbeterde het verlies van vetmassa bij vrouwen met PCOS.

 

Een kleine studie uit 2005 volgde 11 vrouwen met PCOS die zes maanden lang een ketogeen koolhydraatarm dieet volgden. De vijf vrouwen die de studie voltooiden, verbeterden hun gewicht, hormonale status en waargenomen lichaamsbeharing aanzienlijk. Twee van hen werden tijdens het onderzoek zwanger, ondanks eerdere onvruchtbaarheidsproblemen.

 

Er zijn ook aanwijzingen dat de vruchtbaarheid en reproductieve gezondheid verbeteren met een koolhydraatarm dieet, zelfs bij vrouwen zonder gediagnosticeerde PCOS. Een systematische review van koolhydraatarme diëten (gedefinieerd als minder dan 45% van de calorieën uit koolhydraten) bij vrouwen met overgewicht en obesitas toonde positieve effecten op vruchtbaarheidshormonen, ovulatie en zwangerschapspercentages.

 

Hoewel deze studies matig verminderde koolhydraatdiëten niet vergelijken met koolhydraatarme of keto-diëten, suggereren de gegevens over het geheel genomen dat koolhydraatarme diëten gunstig kunnen zijn voor de behandeling van PCOS en het verbeteren van de reproductieve gezondheid en vruchtbaarheid.


Hoe laag te gaan voor PCOS?


Elk dieet dat tot gewichtsverlies leidt, kan gunstig zijn voor PCOS, maar het is aangetoond dat koolhydraatarme diëten succesvol zijn bij het behandelen van markers van PCOS en het verbeteren van de resultaten. Voor een sluitend advies zijn meer gegevens nodig. Er zijn geen gegevens die de effecten van koolhydraatarme en keto-diëten vergelijken.

 

Waar te beginnen: voor meer informatie over het behandelen of omkeren van PCOS met een keto- of koolhydraatarm dieet, zie onze handleidingen:

 

 


9. Cholesterolafwijkingen

Koolhydraatarme en keto-diëten kunnen de algehele cholesterolmetingen van veel mensen zelfs verbeteren. Met name koolhydraatarme diëten verminderen triglyceriden (TG), verhogen HDL (lipoproteïne met hoge dichtheid) en verbeteren de grootte en dichtheid van LDL (lipoproteïne met lage dichtheid). Veranderingen in deze markers kunnen al dan niet allemaal gerelateerd zijn insulineresistentie, wat ook belangrijk is als een alleenstaande marker.

 

Veel mensen weten niet dat ze insulineresistentie hebben, omdat standaard bloedonderzoeken dit slecht kunnen detecteren. Toch weten ze misschien dat ze een lage HDL en verhoogde TG hebben. Meta-analyses van gerandomiseerde studies tonen consistent een betere reductie van TG en toename van HDL met koolhydraatarme vergeleken met vetarme diëten, samen met een groter gewichtsverlies.

cholesterolafijkingen koolhydraatarm keto dieet

Meest recentelijk toonden de gegevens van één jaar uit de niet-gerandomiseerde studie van Virta Health een afname van 24 procent in triglyceriden, een toename van 18 procent in HDL (met een indrukwekkende afname van 29 procent in de TG / HDL-verhouding), een afname van 20 procent in kleine, dichte LDL en meerdere andere gunstige effecten.40 En het is vermeldenswaard dat, hoewel LDL lichtjes steeg, LDL-deeltjes met 5 procent afnamen ― wat aantoont dat LDL groter en minder dicht werd - en de 10-jarige ASCVD (atherosclerotische cardiovasculaire ziekte) risicoscore verbeterde door 12 procent.

 

Sommige mensen zien een dramatische stijging van LDL en toename van LDL-deeltjesgrootte op ketogene diëten. Het is niet duidelijk hoe vaak dit gebeurt, maar naar schatting zal tussen 5 en 30% van de personen die een koolhydraatarm dieet volgen, reageren met hogere LDL-niveaus. Of dit een probleem is of niet, is onzeker. Dit valt buiten het huidige beschikbare bewijs en moet daarom een ​​geïndividualiseerde beslissing zijn met je zorgverlener.


Hoe laag te gaan voor cholesterolproblemen?


Voor bloedlipidenmarkers is het niet duidelijk dat er een significant verschil is tussen een ketogeen (<20 g netto koolhydraten) dieet of een koolhydraatarme (<100 g netto koolhydraten) benadering, aangezien wetenschappelijke studies de twee benaderingen niet hebben vergeleken. Het is duidelijk dat een koolhydraatarm dieet deze markers kan verbeteren en dat een ketogeen dieet er een dramatische impact op kan hebben.

 

Waar te beginnen: Zie onze gids voor meer informatie over het aanpakken van cholesterolproblemen met een keto- of koolhydraatarm dieet:

 

 


10. Epilepsie


Ketogene diëten worden sinds de jaren twintig van de vorige eeuw gebruikt als behandeling voor epilepsie bij kinderen (epileptische stoornis) en worden tot op de dag van vandaag met succes gebruikt. Door de opkomst van epileptica is voedingsketose vaak een tweedelijnsbehandeling, maar de ontwikkeling van veilige, effectieve , consistente protocollen hebben de interesse in deze diëten voor epileptische aandoeningen doen herleven.

 


Hoe laag te gaan voor epilepsie?


Specialisten in de behandeling van epilepsie bij kinderen met voedingsinterventies vinden doorgaans dat hoe hoger het vet en het gehalte aan koolhydraten, hoe effectiever het dieet is. Daarom levert een strikt keto-dieet waarschijnlijk het meeste voordeel op doordat het de hersenen voorziet van een constante aanvoer van ketonen die het als brandstof kan gebruiken. Er zijn zelfs sommigen die in deze setting met exogene ketonen experimenteren om de hersenen hogere niveaus van deze alternatieve brandstof te leveren, hoewel er geen overtuigende studies zijn om dit te ondersteunen.

 

Waar te beginnen: Bekijk deze video voor meer informatie over de behandeling van epilepsie met een keto-dieet:

 

 


11. Cognitieve achteruitgang, de ziekte van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen


Bij de behandeling van bestaande cognitieve achteruitgang, of het nu gaat om de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie, lijkt het omschakelen van de brandstof van je hersenen van glucose naar ketonen een positief effect. De ziekte van Alzheimer wordt ook wel "type 3 diabetes" genoemd omdat het lijkt te omvatten insulineresistentie van de hersenen en een verminderd vermogen van hersencellen om glucose op te nemen. Het kan dus nuttig zijn om van brandstofbron te wisselen.

 

Het grootste potentieel voor het gebruik van een ketogeen dieet als therapie kan zijn bij milde cognitieve achteruitgang, maar het gebrek aan alternatieve behandelingen voor ernstige cognitieve achteruitgang maakt veranderingen in het dieet aantrekkelijk, hoewel verbetering moeilijk aan te tonen is. Dit kan ook een gebied zijn waar keton suppletie kan gunstig zijn, maar nogmaals, het niveau van bewijs over het consumeren van extra ketonen naast dieetveranderingen is nog steeds laag.

 

Ketonen lijken een beschermend effect te hebben op de hersenen in het algemeen en daarom kunnen we speculeren dat een ketogeen dieet mogelijk verschillende neurologische aandoeningen ten goede kan komen, zoals traumatisch hersenletsel, beroerte en andere oorzaken van zenuwcelbeschadiging. Dit blijft een hot topic van onderzoek.


Hoe laag te gaan voor cognitieve problemen?


Vroege, beperkte gegevens suggereren dat een keto-dieet, dat de brandstof van de hersenen van glucose naar ketonen schakelt, gunstig kan zijn bij het verbeteren van de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Hoewel ze nog steeds zeer verkennend zijn, willen sommige mensen misschien een ketogeen dieet proberen om te zien of hun cognitieve functie verbetert als ze in ketose blijven. Om dit te bereiken, zouden de meeste mensen routinematig onder de 20 gram koolhydraten per dag moeten blijven.

 

In theorie zou het verschuiven van het metabolisme van de hersenen van glucose naar ketonen beschermende effecten kunnen bieden voor andere neurologische aandoeningen. Terwijl ketogene diëten voor posttraumatisch hersenletsel, ruggenmergletsel en de ziekte van Parkinson nu actief worden onderzocht, zijn de gegevens tot nu toe erg vroeg en nog niet overtuigend om het als therapie aan te duiden.

 

Waar te beginnen: Balansjelichaam heeft enkele artikelen geschreven over het ontluikende, maar nog steeds controversiële gebied, en we hebben ook een videopresentatie over insuline en de hersenen gepubliceerd door psychiater Georgia Ede hieronder:

 

 


12. Adjunctieve therapie bij kanker


Ketogene diëten kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Sommige kankercellen hebben een abnormaal metabolisme waardoor ze volledig afhankelijk zijn van glucose als brandstof en niet in staat zijn om vetzuren te oxideren. Theoretisch zou het overschakelen van het metabolisme van het lichaam van glucose naar vetzuren, zoals gebeurt in een ketogeen dieet, mogelijk kunnen helpen bij de behandeling van sommige soorten kanker.

 

Gebaseerd op de behoefte aan een veranderd metabolisme, zouden koolhydraatarme diëten waarschijnlijk niet zo effectief zijn als keto-diëten. Bovendien kan een ketogeen dieet kankercellen helpen sensibiliseren om straling en chemotherapie effectiever te maken. Hoewel het uiteindelijke effect speculatief is, kan dit helpen de vereiste dosis te verlagen om een ​​adequate behandeling met minder toxische bijwerkingen mogelijk te maken.

 

Dieronderzoek en beperkte gegevens bij mensen suggereren dat een ketogeen dieet nuttig kan zijn in combinatie met traditionele therapieën voor de behandeling van hersen-, prostaat-, colon-, pancreas- en longkanker. We moeten echter erkennen dat vormen van kanker sterk kunnen verschillen, en voor sommige vormen van kanker , is een ketogeen dieet misschien niet de beste benadering om te gebruiken, zelfs niet in combinatie met medische behandeling.

 

Belangrijk is dat de hoeveelheid menselijk bewijs ter ondersteuning van een ketogeen dieet voor de behandeling van kanker beperkt is, en dit bewijs ondersteunt een ketogeen dieet in combinatie met traditionele behandelingen zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie. Er zijn nog geen overtuigende gegevens om aan te tonen dat een ketogeen dieet superieur is aan traditionele therapie of dat het als eenzame behandeling moet worden gebruikt.

 

Dit moet worden beschouwd als een wetenschappelijk veld in de kinderschoenen, met meer informatie die nog moet komen.


Hoe laag te gaan?


Het is te vroeg om definitief te zeggen dat keto-diëten kanker helpen behandelen, maar voorlopig bewijs wijst op mogelijke voordelen in combinatie met traditionele kankertherapieën.

 

Bovendien, hoewel er geen onderzoek naar is gedaan, kan het voor een persoon die diabetes type 2 of andere aandoeningen onder controle heeft met een keto- of koolhydraatarm dieet, dit dieet voortzetten, terwijl hij een kankerbehandeling ondergaat, helpen om de algehele gezondheid te behouden.

 

Waar te beginnen: Zie voor meer informatie over de relatie tussen voeding en kanker de inleidende discussie van Balansjelichaam over het Warburg-effect en kanker en het Balansjelichaam-artikel waarin de bestaande wetenschap en het debat over het gebruik van het ketogene dieet als aanvulling op standaardtherapie voor de hersenkanker, glioblastoom.

 

 


13. zorgen over levensstijl

Atletische prestatie


Atletische prestaties op een keto-dieet blijven een controversieel onderwerp met tegenstrijdige gegevens. Problemen met aanpassingstijd, type training, verschillen in training en racediëten en basislijnfitness spelen allemaal een rol bij het meten van de respons. Sommige studies die een negatieve respons vonden, onderzochten het effect van een keto-dieet op de prestatie gedurende slechts vier dagen. Dat is een jammerlijk ontoereikende tijd om aanpassing aan een keto-dieet mogelijk te maken.

Fysieke prestatie koolhydraatarm keto dieet

Volledig aanpassen aan een keto-dieet kan veel tijd kosten, iets wat veel atleten mogelijk niet hebben ter voorbereiding op een evenement. Maar om het maximale voordeel te zien, moet er een verschuiving zijn in het brandstofmetabolisme naar ketose en moet deze zich aan deze toestand aanpassen. Geschat wordt dat deze aanpassingsperiode doorgaans vier tot zes weken duurt, maar in sommige gevallen veel langer kan duren.

 

Het toonaangevende boek over het ketodieet en atletische prestaties is The Art and Science of Low Carbohydrate Performance van Jeff Volek PhD, RD en Dr. Stephen Phinney, MD, PhD. De auteurs merken op de website van het boek: “Het belangrijkste feit dat aan deze Het boek is dat je je lichaam kunt trainen om vet te verbranden door simpelweg je dieet gedurende een paar weken te veranderen, waardoor je bloedsuiker en glycogeen omzetten in secundaire brandstoffen. Zodra je deze overgang hebt gemaakt, kun je harder trainen, langer presteren en sneller herstellen. "

 

Op basis van anekdotische rapporten lijkt het erop dat er subsets zijn van duursporters die gedijen op een ketogeen dieet, net zoals er subsets zijn die het slechter doen. Op dit moment definieert de wetenschap onvoldoende een manier om vooraf te bepalen wie het goed zal doen en wie zal niet. Als men bereid is om minimaal zes maanden een zelfexperiment te doen, dan lijkt een proef met een ketogeen dieet redelijk.

 

Voor degenen die worstelen, kan de overgang naar een niet-ketogeen koolhydraatarm dieet, zoals 150 gram koolhydraten per dag, de atletische prestaties verbeteren, vooral voor de meer glycolytische (glucoseverbrandende) activiteiten zoals sprinten of intervalvereisten (bijvoorbeeld , jiu jitsu). We hebben geen solide bewijs om een ​​niet-ketogeen koolhydraatarm dieet te vergelijken met een koolhydraatarm dieet, dus opnieuw is zelfexperiment waarschijnlijk de sleutel tot het vinden van de beste geïndividualiseerde aanpak.

 

Oordeel: In theorie zouden de prestaties van uithoudingsoefeningen kunnen verbeteren met een keto-dieet na een langdurige aanpassingsperiode, maar de gegevens zijn niet overtuigend.


Geestelijke gezondheid, prestaties en aandacht


Dit is een gebied vol anekdotische rapporten maar met een tekort aan wetenschappelijk bewijs. In theorie zou het verschuiven van het metabolisme van de hersenen van glucose naar ketonen gunstig kunnen zijn voor de cognitieve functie in het algemeen. Daarom is een ketogeen dieet van minder dan 20 gram vereist. Maar zelfs dan is er geen consensus over verbeterde cognitie. Dit is een tijdperk dat het beste aan zelfexperimenten kan worden overgelaten om te zien of ze toevallig verbeterde mentale helderheid en minder hersenmist zien.

 

Oordeel - Geen duidelijk bewijs. Zelfexperimenten met een keto-dieet zijn redelijk, omdat koolhydraten een niet-essentiële voedingsstof zijn. Balansjelichaam heeft een paar artikelen geschreven die de aard van het bewijs tot nu toe onderzoeken voor zowel mentale gezondheidsproblemen als voor aandachtstekortstoornis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.