Hoe LDL-cholesterol verlagen op een koolhydraatarm dieet

Gepubliceerd op 29 maart 2020 om 12:01
Hoe LDL cholesterol verlagen koolhydraatarm dieet

Totale cholesterol vs. LDL | Verschil LDL-C & LDL-P | LDL verlagen koolhydraatarm en keto dieet | Jij bent in controle!

 

Is het je opgevallen dat je cholesterol of je LDL (lipoproteïne met lage dichtheid) toeneemt bij een koolhydraatarm dieet? Ben je geïnteresseerd om te leren hoe je je LDL-cholesterol kunt verlagen? Deze gids zal helpen uitleggen wat je kunt doen om je LDL te verlagen tijdens het eten van een koolhydraatarm dieet.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Noteer: hoewel een koolhydraatarm dieet veel bewezen voordelen heeft, is het nog steeds omstreden. Het grootste potentiële gevaar betreft medicijnen, b.v. voor diabetes, waarbij de dosis mogelijk moet worden aangepast. Het effect op LDL-cholesterol is echter ook omstreden. Bespreek eventuele veranderingen in medicatie en relevante veranderingen in levensstijl met je huisarts.


Of cholesterol wel of niet de belangrijkste risicofactor is voor hartaandoeningen bij mensen die een koolhydraatarm dieet volgen - en wel of niet verlagen ervan belangrijk is - moet nog worden bewezen. De hedendaagse medische overeenstemming is echter dat een verhoogd LDL het cardiovasculaire risico verhoogt. We begrijpen de moeilijke situatie waarmee veel mensen worden geconfronteerd als ze aanzienlijke voordelen hebben gezien van een koolhydraatarme levensstijl en toch een stijging van LDL ervaren.

 

Het is misschien moeilijk voor te stellen om een ​​manier van eten op te geven die je heeft geholpen om af te vallen, de bloedsuikerspiegel te verbeteren, diabetes om te keren, de bloeddruk te normaliseren, de honger te verminderen of andere voordelen te bieden. Gelukkig zijn er manieren om je LDL te verlagen zonder de vele positieve effecten van een koolhydraatarme of keto levensstijl te verliezen.


Verwar totale cholesterol niet met LDL


Sommige artsen richten zich nog steeds op het totale cholesterol als enkele belangrijke punten. Omdat totaal cholesterol bestaat uit LDL- en HDL-cholesterol, hoe kunnen we dan weten wat de oorzaak is van een hoger totaal cholesterol?

 

Koolhydraatarme diëten staan ​​erom bekend het HDL-cholesterol te verhogen, wat op zijn beurt het totale cholesterol verhoogt. Dit is echter geen probleem als het gaat om cardiovasculair risico. Zorg er daarom voor dat je, voordat je reageert op een hoger totaal cholesterolgehalte, je afbraak tussen LDL en HDL kent.

 

 

 

 


Begrijp het verschil tussen LDL-C en LDL-P


De meeste cholesterol bloedonderzoeken meten LDL-C, de totale hoeveelheid cholesterol die in onze LDL-deeltjes wordt vervoerd. LDL-P, of het totale aantal LDL-deeltjes in ons bloed, is echter een nog betere marker van cardiovasculair risico.

Sommige onderzoeken naar koolhydraatarme diëten hebben een toename van LDL-C aangetoond zonder een verandering in LDL-P ( of Apo B, een proxy voor LDL-deeltjes).

 

Hoe dit gebeurde? Studies tonen aan dat koolhydraatbeperking kleine LDL-deeltjes kan veranderen in grotere deeltjes. Daarom is er mogelijk meer algemeen cholesterol, maar minder LDL-deeltjes. In theorie duidt dit mogelijk niet op een aanzienlijk verhoogd cardiovasculair risico en is mogelijk geen correctieve actie vereist.

 

 

 


Hoe LDL verlagen op een koolhydraatarm en keto dieet

Snijd overtollig verzadigd vet af


Soms kan een kleine wijziging een groot verschil maken. Hoewel dit voornamelijk gebaseerd is op de klinische praktijk, kan het eenvoudigweg verwijderen van extra vloeibaar verzadigd vet de LDL-waarden normaliseren. Dat betekent dat MCT (middellange keten triglyceriden) olie en boter in koffie, vetbommen of andere keto-traktaties moeten worden verwijderd.

LDL verlagen koolhydraatarm en keto dieet

Sommige mensen zullen merken dat het beperken van hun inname van verzadigd vet tot hele voedingsmiddelen (rundvlees, kaas, eieren, enz.) Voldoende is om het LDL-gehalte te verbeteren.

 

 

 


Overweeg om verzadigde vetten in te ruilen voor onverzadigde vetten


Voor sommigen zal het aanbrengen van kleine wijzigingen zoals de hierboven genoemde niet voldoende zijn om een ​​zinvolle verandering in LDL teweeg te brengen. In plaats daarvan moeten ze mogelijk verzadigd vet uit alle bronnen verminderen en vervangen door enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. In de praktijk betekent dat minder rundvlees, kaas en room en meer vis, macadamia-noten, avocado's en olijfolie.

 

Vloeibare meervoudig onverzadigde vetten, zoals industriële zaadoliën, blijven een twistpunt. Dit komt, omdat observationele studies een klein hartvoordeel tonen, maar gerandomiseerde, gecontroleerde studies (RCT's) laten zien dat ze LDL kunnen verminderen, maar cardiovasculaire gebeurtenissen niet verminderen.

 

Een andere optie is om over te schakelen naar een vegetarische of veganistische keto- of koolhydraatarme aanpak, die doorgaans minder verzadigd vet bevat.

 

Veel mensen vinden dat het verminderen of verwijderen van verzadigde vetten, terwijl ze toch op een LCHF-dieet blijven, met succes LDL-cholesterol verlaagt. De meer dringende vraag is of dit een duurzaam eetpatroon is. Dit is sterk geïndividualiseerd en vereist persoonlijk experimenteren.

 


Eet veel vezels


Vezelrijk en ketovriendelijk eten zoals avocado's, bladgroenten, noten en zaden kunnen mogelijk het LDL-cholesterol verlagen. Als je echter meer koolhydraten binnenkrijgt, overweeg dan om tweemaal daags 5 gram psylliumvezels aan te vullen met lagere LDL.

 


Oefen tijdgebonden eten


Hoewel er niet veel gegevens zijn over tijdgebonden eten en lipiden, toonde een kleine pilotstudie een significante afname van LDL-C aan bij mensen die al het eten binnen 10 uur binnenkrijgen. Hoewel we meer gegevens nodig hebben, is het logisch dat het combineren van deze praktijk met enkele van de andere tips in deze gids additieve LDL-verlagende effecten kan hebben.

 Ken je koolhydraatdrempel


De laatste optie die je moet overwegen, is het verhogen van de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Soms loont het om te vragen: moet je ketose hebben? Of zou een koolhydraatarm dieet van 50 of zelfs 100 gram koolhydraten voldoende zijn voor je gezondheidsdoelen?

 

Als je je diabetes hebt teruggedraaid en je wilt ervoor zorgen dat deze niet meer terugkomt, moet je mogelijk in ketose blijven. Als je echter een ketogeen dieet hebt geprobeerd om je trek te verminderen en een beetje af te vallen, zul je merken dat je je inname van koolhydraten veilig kunt verhogen.

 

Het belangrijkste punt is om bewust en eerlijk te zijn over hoe dingen veranderen als je meer koolhydraten toevoegt. En vergeet niet dat niet alle koolhydraten hetzelfde zijn. Zelfs als je je dagelijkse inname van koolhydraten verhoogt tot 100 gram per dag, betekent dat niet dat granen en suikers weer op het menu staan.

 

Probeer vast te houden aan zetmeelrijke groenten, fruit en peulvruchten als je belangrijkste bron van "nieuwe" koolhydraten. Als je merkt dat je trek terugkeert, je de controle verliest of andere negatieve effecten hebt, wil je misschien teruggaan naar een striktere koolhydraatbeperkte dieet om te voorkomen dat je de voortgang van je gezondheid ongedaan maakt.

 

 

 


Experiment


Omdat veel mensen anders reageren op de bovengenoemde ingrijping, raden we je aan om je eigen reeks persoonlijke experimenten uit te voeren. Hier zijn belangrijke vragen die je moet stellen voordat je begint met je experiment:

experiment ldl verlagen

1. Kan ik beter één ding tegelijk of veel dingen in een keer veranderen? Als je die ene verandering wilt weten die de meeste impact heeft, kun je maar één ding tegelijk veranderen. Haal bijvoorbeeld gewoon je boterkoffie uit je routine, maar eet nog steeds biefstuk, kook met room en houd je koolhydraten onder de 20 gram. Dat zal helpen om je vraag te beantwoorden.


Als je in plaats daarvan zo snel mogelijk resultaten wilt behalen, dan wil je zoveel mogelijk ingrijping gebruiken. Als het je lukt, kun je doorgaan op je nieuwe pad of dingen toevoegen, een voor een. Misschien wil je bijvoorbeeld twee keer per week biefstuk toevoegen en dan opnieuw testen om te zien of je lab resultaten binnen een bereik blijven waar je tevreden mee bent.

 

De sleutel is het vinden van een levensstijl die je op de lange termijn kunt behouden. Het is moeilijk om blijvende voordelen te behalen als je zo beperkt bent dat je je vaak achtergesteld voelt.

 

2. Hoe lang moet ik wachten? Een week boter en MCT-olie in je koffie vermijden, heeft waarschijnlijk geen betekenisvolle invloed op je lab resultaten. Maar hoe lang is lang genoeg?


Daar is geen duidelijk antwoord op, maar in het algemeen vinden de meeste studies dat 6 weken de minimumtijd is om een ​​grote verandering te zien, hoewel velen begrijpen dat je het maximale effect 3 tot 6 maanden niet zult zien. Dat kan het moeilijk maken om te weten als je je experiment voldoende tijd hebt gegeven. Een optie is om de test na 6 weken opnieuw uit te voeren en daarna opnieuw na 3 maanden, om een ​​traject in kaart te brengen en vervolgens te beslissen of verdere tests nuttig kunnen zijn of niet.

 

3. Welke lipide tests moet ik volgen? De reguliere cardiologie richt zich meestal op LDL-C en niet op LDL-P of LDL-grootte en -dichtheid. Dit komt gedeeltelijk omdat statines en andere lipidenverlagende medicijnen de grootte en dichtheid van de LDL niet veranderen, en ze kunnen de LDL-C meer verlagen dan LDL-P. Voedingsveranderingen lijken daarentegen effectiever te zijn bij het verbeteren LDL-P- en LDL-grootte. Daarom raad ik aan bij het meten van de impact van veranderingen in levensstijl op je lipiden aan om geavanceerde lipidetests te doen die LDL-P en de grootte van de LDL-deeltjes bevatten.


Helaas dekken de verzekeringen deze tests mogelijk niet, dus je moet ze mogelijk zelf betalen. Als dat onbetaalbaar is, kun je mogelijk de triglyceride-tot-HDL-verhouding gebruiken als surrogaat voor de grootte van LDL-deeltjes. Het is niet perfect, maar het heeft de neiging om te correleren met de metabole gezondheid en kan hetzelfde doen voor de grootte.

 

Studies tonen aan dat TG / HDL-verhoudingen correleren met cardiovasculair risico en cardiovasculaire mortaliteit. Hoewel er geen volledige overeenstemming is over ideale niveaus, suggereren studies dat meer dan 4 een hoog risico is, en klinische overeenstemming is dat minder dan 2 een redelijk doel is en lager is beter (ervan uitgaande dat HDL hoger is dan 40). Studies tonen ook aan dat de verhouding in verband is met insulineresistentie bij volwassenen en kinderen. Je kan de trend volgen om ervoor te zorgen dat de verhouding niet toeneemt, omdat in de meeste gevallen lager beter is.

 

4. Wat moet ik nog meer meten? Onthoud dat LDL niet de enige cardiovasculaire risicofactor is. Als je doel is om LDL te verlagen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat andere markeringen er niet onder lijden. Daarom raden we aan om eenvoudige statistieken te volgen, zoals je gewicht, middelomtrek en bloeddruk; markers van insulineresistentie, waaronder nuchtere glucose- en insulinespiegels (en een berekende HOMA-IR); en HbA1c om de bloedglucoseregulatie op lange termijn te controleren.


Denk eraan om met je huisarts of zorgverlener samen te werken, zodat hij of zij op de hoogte is van je experimenten om de veiligheid te garanderen, vooral als je medicijnen gebruikt voor diabetes, hoge bloeddruk of cholesterol.

 

 

 

 


Jij bent in controle

 

Met de bovenstaande stappen kun je de controle overnemen door je eigen experimenten te ontwerpen om te zien hoe je je lab resultaten het beste kunt wijzigen. Vergeet niet om je te concentreren op je hele gezondheidsbeeld met als doel je LDL te verlagen zonder je koolhydraatarme voordelen te verliezen. Werk samen met je huisarts om de veiligheid en werkzaamheid te garanderen.

Checklist ldl verlagen koolhydraatarm dieet

Reactie plaatsen

Reacties

Monique van Kalmthout
2 jaar geleden

Graag zou ik de waarde van ldl-p willen weten bij een ketogene leefstijl wat is dan te hoog? hartelijke groet Monique