We zetten onze tanden in het carnivoor dieet: wat is bekend, wat niet

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 18:49
Carnivoor dieet

Carnivoor eten verkennen | Wat moet je eten op een carnivoor dieet | Carnivoor worden | Deskundigen over het carnivoor dieet | Ervaringen | Carnivoor verleden | Paleomedicina | Darmproblemen | Darmkanker | Carnivoor dieet op de test |

 

Botten voor ontbijt, gemalen rund voor lunch, rib-ogen voor diner. Klinkt dit als jouw droommenu - of je ergste nachtmerrie? Is een dieet dat alleen uit dierlijke producten bestaat een eenvoudige, helende manier van eten of een te restrictief regime dat grenst aan een eetstoornis?

 

Een carnivoor dieet bevat alleen dierlijke producten. Het is plantvrij. In de meest extreme vorm bevat het alleen vlees en water.

 

Lees verder voor meer informatie over de manier van eten zonder koolhydraten en carnivoren. En ontdek de resultaten - positief en negatief - die ik ervoer toen ik het dieet 30 dagen probeerde.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Noteer: er is momenteel geen goed wetenschappelijk bewijs over deze manier van eten. Deze gids vat samen wat tot nu toe bekend is.


Zomer 2020Zomer 2020
Select 2022Select 2022

1. Waarom carnivoor eten verkennen?


Bij Balansjelichaam doen we ons best om het beste wetenschappelijke bewijs te leveren dat beschikbaar is om veilige en verstandige voedingsbeslissingen te ondersteunen om je te helpen je gezondheid te verbeteren.

 

Sommige ontluikende voedingsregimes missen echter kwalitatief bewijs voor of tegen het gebruik ervan. Voor het carnivoor dieet zijn er een groeiend aantal anekdotes, een breed scala aan meningen van experts en enkele interessante evolutietheorieën. Er bestaat echter nog geen onderzoek naar carnivoren dat voldoet aan een van de criteria voor goed wetenschappelijk bewijs.

 

Moeten we de groeiende populariteit van het carnivoren dieet vanwege deze wetenschappelijke beperkingen negeren en doen alsof het niet bestaat? Of moeten we het erkennen en bespreken wat bekend en niet bekend is over de mogelijke voordelen en nadelen? We hebben voor de laatste benadering gekozen, maar benadrukken sterk dat er veel meer experimenteel onderzoek moet worden gedaan.

 

 

 

 

 


2. Wat te eten op het carnivoor dieet

 

Dus wat eet je eigenlijk op het carnivoor dieet? Het carnivoor dieet wordt ook wel een koolhydraatarm dieet of dierlijk voedsel (ASF) -dieet genoemd en bestaat voor 100% uit dierlijk voedsel - vlees, vis, eieren, magere zuivelproducten en dierlijke vetten. Sommige aanhangers eten alleen vlees, zout en water.

 

Het carnivoor dieet krijgt de laatste tijd veel aandacht. Er zijn Reddit-forums met duizenden leden, veel Facebook-groepen, talloze artikelen in reguliere media, podcasts en honderden YouTube-video's.

 

Maar is het proberen van het carnivoor dieet iets voor jou?

 

 

 

 

Carnivoor dieet wat eten

3. Waarom mensen carnivoor worden


Bij Balansjelichaam raden we bovengrondse groenten aan in onze keto-gidsen en recepten. Dit past bij de meeste mensen heel goed, omdat dergelijke groenten weinig koolhydraten bevatten en veel vezels, voedingsstoffen en sporenelementen bevatten. Ze vullen ook goed.

 

Men kan over het algemeen een paar porties boerenkool, broccoli, bloemkool, spruitjes, courgette en andere groenten eten zonder 20 gram netto koolhydraten per dag te overschrijden. Bovendien zorgt het eten van een mengsel van niet-zetmeelrijke groenten met dierlijke producten zoals vlees en kaas voor een goede voedingsvariëteit, waardoor koolhydraatarm eten voor de lange termijn interessanter en duurzamer kan worden.

 

Niet iedereen behaalt echter volledig succes met een koolhydraatarm ketogeen dieet dat rijk is aan groenten. Volgens opmerkingen afkomstig van verschillende carnivory-websites, Facebook-groepen en discussiefora, probeerden sommige mensen eerst een keto-dieet, maar waren niet tevreden met hun resultaten, wat leidde tot de proef met het carnivoor dieet.

 

"Over het algemeen hebben de meeste mensen die het carnivoor dieet volgen een hardnekkig gezondheidsprobleem dat het keto-dieet niet volledig oploste, zoals onvoldoende gewichtsverlies, een psychische aandoening, een auto-immuunziekte of ongecontroleerde verlangen", zegt Dr. Paul Mabry, een Amerikaanse huisarts zonder koolhydraten die blogt bij Born to Eat Meat en een Facebook-groep beheert, Zero Carb Doc, die nu meer dan 7.400 leden heeft.

 

Dr. Mabry zegt dat hij "een totale suikerverslaafde" was die het aanvankelijk goed deed op een keto-dieet met veel groenten. Hij verloor 23 kilo aan keto, maar zijn gewicht bleef steken op 104 kilo, wat ongeveer 23 kilo boven zijn ideale gewicht was. Plus, zijn handeczeem, verlangen naar eten en de neiging om te veel te eten gingen door.

 

Carnivoor dieet

'Zelfs de kleinste hoeveelheid koolhydraten kan mijn trek en eetbuien veroorzaken. Ik kan op groenten leven ', zei dr. Mabry.

 

In 2015 begon hij met een carnivoor dieet, waarbij hij bijna 80% vet en 20% eiwitten at. Zijn gewicht zakte, zijn handuitslag klaarde op en zijn onbedwingbare trek stopte. Hij heeft nu een gewicht van 82 kilo behouden zonder problemen.

 

"Ik denk niet dat iedereen een koolhydraatarm dieet moet volgen. Maar als je net als ik ben, iemand die door een leven van suikerverslaving ernstig metabole schade heeft opgelopen, denk ik dat het kan helpen ', zegt hij, en noemt het een totaalonthouding van koolhydraten.

 

De Australische Jane Jordan, een voormalig verpleegster, heeft zeven jaar lang het keto-dieet gevolgd, met goede resultaten. Ze viel af, normaliseerde haar bloedsuikerspiegel en bloeddruk, en elimineerde haar migraine en IBS.

 

In het voorjaar van 2018, toen Jordan werd gediagnosticeerd met glaucoom in een vroeg stadium, een aandoening die in haar familie voorkomt, vond ze enkele berichten dat koolhydraatarm haar gezichtsvermogen zou kunnen helpen. Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat vitamine B3, bekend als nicotinamide, mogelijk een effectieve preventie of behandeling zijn voor glaucoom. De voedingsmiddelen die het hoogst zijn in nicotinamide zijn onder meer vlees, gevogelte en zeevruchten.

 

'Waarom probeer je het niet? Ik had niets te verliezen ', zei Jordan.

 

Na zeven maanden carnivoor dieet, vond een hertest van haar ogen plaats door haar optometrist in oktober 2018, er geen bewijs van de ziekte meer. 'Ik ben ervan overtuigd dat het koolhydraatarme dieet het heeft teruggedraaid', zegt ze

 

Hoewel er momenteel geen onderzoeken zijn die het dieet voor glaucoom onderzoeken, is Jordanië van plan deze manier van eten minstens 12 maanden vol te houden en opnieuw te beoordelen na haar volgende oogafspraak.

 

Verhalen als deze zijn anekdotes en zijn niet gelijk aan goed onderzoeksbewijs. We hebben de neiging om meer te horen over de positieve verhalen van mensen op carnivoor. Er bestaat geen onderzoek naar hoeveel gezondheidsverbeteringen worden bereikt en hoeveel negatieve symptomen of geen verbeteringen worden ervaren.

 

Het is echter duidelijk dat succes voor iedereen op het dieet niet gegarandeerd is. Andere mensen in Facebook-groepen en discussiefora hebben geklaagd over snelle en alarmerende gewichtstoename, opgeblazen gevoel, verstoorde spijsvertering, toegenomen lichaamsgeur, toegenomen acne, meer tandsteen op tanden en andere ongewenste of matte resultaten na het aannemen van een koolhydraatarm dieet.

 

 

 

 


4. Deskundigen wegen mee: voordelen, nadelen & alarmingen

 

Onder koolhydraatarme experts is het carnivoor dieet zeer omstreden.

 

Koolhydraatarme neurowetenschapper Rhonda Patrick, PhD, maakt zich zorgen over de mogelijkheid van negatieve veranderingen in het darmmicrobioom en het risico op tekorten aan micronutriënten. 'Wat trekt iemand aan om zo'n restrictief dieet te proberen zonder gepubliceerde studies of langetermijnbewijs? Waarom zou je het doen? ' Zei ze in een podcast van oktober 2018 met Joe Rogan, die veel pro-carnivore gasten op zijn show heeft gehad. Ze zei dat de meest voorkomende reden lijkt te proberen de lopende auto-immuunziekten te beïnvloeden.

Carnivoor dieet voordelen nadelen alarmen

Psychiater Dr. Georgia Ede ondersteunt een proef met de voeding. In haar populaire Diagnosis Diet-blog waarin ze onderzoekt of groenten echt nodig zijn voor de gezondheid, concludeert ze "er is geen duidelijk wetenschappelijk bewijs" dat we überhaupt groenten moeten eten. Ze vertelde deelnemers aan de Low-Carb San Diego-conferentie van 2018 dat ze momenteel zelf een carnivoor dieet probeerde en tot nu toe positieve resultaten ervoer, zoals verbeterde slaap, gestage stemming en resolutie tegen haar migraine en nachtelijke krampen in de benen.

 

Dr. Ted Naiman zegt dat hij nu veel patiënten heeft gehad die 30, 60 en 90 dagen proeven van het carnivoor dieet hebben gedaan, met over het algemeen goede resultaten en normale laboratoria. Hij heeft echter gemerkt dat het dieet op de langere termijn zorgwekkender kan zijn. "Ik heb nu een klein handjevol patiënten die dit langer dan zes maanden doen, die vage vermoeidheid hebben gemeld. De laboratoriumoefening bij deze mensen is meestal normaal, behalve voor zeer lage foliumzuurniveaus, onder het normale bereik. ” (Foliumzuur of vitamine B9 is een essentiële vitamine die in grote hoeveelheden voorkomt in groene groenten, eigeel, orgaanvlees, avocado en peulvruchten. Hier is een lijst met foliumzuurbronnen.)

 

Dr. Steve Phinney maakt zich zorgen over mogelijke tekortkomingen in natrium, magnesium en kalium bij degenen die het carnivoor dieet volgen.

 

Dr. Jason Fung zegt: "Ik raad het over het algemeen niet aan patiënten aan - er is vrijwel geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar als mensen het goed doen, heb ik er geen probleem mee. En als micronutriënten een probleem zijn, kun je altijd een dagelijkse vitamine nemen. ”

 

Andere low-carb-experts die voor hun mening voor dit verhaal werden benaderd, besloten te slagen: “Er zijn geen langetermijnstudies. Ik geef liever geen commentaar '', was een veel voorkomende reactie.

 

De meeste reguliere voedingsdeskundigen, die over het algemeen geen koolhydraatarm ketogeen eten ondersteunen, zijn verontrust. Ze noemen het carnivoor dieet extreem, krankzinnig en een slecht idee.

 

 

 


5. Ervaringen carnivoor dieet

 

Ondanks de meningsverschillen, bespreken sommige spraakmakende individuen hoe een carnivoor dieet heeft geholpen hun hardnekkige problemen, met name psychische aandoeningen en ernstige auto-immuunziekten, op te lossen.

 

Een van de meest belangrijkste en dramatische verhalen is van de Canadese Mikhaila Peterson, die juveniele reumatoïde artritis had die zo ernstig was dat ze vóór haar 17e drie gewrichtsvervangingen (een heup en twee enkels) had gehad. Ze had ook extreme vermoeidheid, angst en depressie. In 2015 begon ze met het elimineren van voedsel om te zien of een bepaald voedsel bijdroeg aan haar auto-immuunproblemen. Ze at uiteindelijk alleen rundvlees, zout en water - en al haar symptomen verdwenen.

 

Carnivoor dieet ervaringen

Petersons vader is de zeer controversiële psycholoog Jordan Peterson van de Universiteit van Toronto, PhD, de bestverkopende auteur van 12 Rules For Life. Peterson was getuige van de verbeteringen van zijn dochter, volgde hetzelfde dieet en zei dat het zijn langdurige depressie deed toenemen. Aangezien Peterson een verdeeldheidwekkende intellectueel is, een huidige culturele bliksemafleider die door de New York Times een 'bewaarder van het patriarchaat' wordt genoemd, heeft zijn adoptie van het dieet de groeiende bekendheid en tegenstanders van het dieet en de groeiende aanhangers ervan vergroot. 

 

Andere spraakmakende voorstanders zijn onder meer orthopedisch chirurg Dr. Shawn Baker, Kelly Hogan die blogt op My Zero Carb Life en Esmée La Fleur die de ZeroCarbZen-website runt, waar ze andere carnivoren interviewt over hoe het dieet hun gezondheid heeft beïnvloed.

 

Just Meat, samengesteld door bitcoin-ondernemer Michael Goldstein, heeft een grote collectie artikelen, historische documenten, archeologische studies en andere vleesetende links.

 

Bij Just Meat zijn alle archieven van wijlen Owsley Stanley, ook bekend als "The Bear", de voormalige geluidstechnicus (en LSD-leverancier) van de Grateful Dead opgenomen. Stanley was ongeveer 50 jaar een vleeseter, en hoewel de rockband graag zijn drugs nam, namen ze zijn dieetadvies niet op. Zijn verhaal is fascinerend om te lezen.

 

Een aantal van de meest wetenschappelijke en genuanceerde geschriften over het carnivoor dieet wordt gedaan door Amber O'Hearn, die twee blogs heeft, Empirica en The Ketogenic Diet for Health. O’Hearn, een computationele wiskundige, is al meer dan een decennium een ​​vleeseter en zegt dat ze er haar hele leven aan zal blijven, omdat het de enige manier van eten is die ze heeft gevonden die haar bipolaire stoornis onder controle houdt.

 

"Ik pleit er niet voor om zonder reden een carnivoor dieet te eten", zegt O'Hearn. "Als je een gevarieerder koolhydraatarm dieet kunt eten met goede resultaten, waarom zou je dan niet?", Maar ze verwerpt ook de dominante, onbetwiste opvatting dat mensen gewoon groenten moeten eten voor hun gezondheid en dat puur carnivoor fysiologisch onaannemelijk is.

 

 

 

 


6. Bewijs uit ons oude verleden


Moeten we dus genoeg planten eten voor een goede gezondheid? Welk bewijs is er dat onze menselijke voorouders een grotendeels op vlees gebaseerd dieet overleefden en misschien zelfs welig bleven?

 

Veel van de hierboven genoemde mensen maken gebruik van enkele veelvoorkomende archeologische, antropologische en fysiologische bronnen om te beweren dat mensen zijn geëvolueerd tot carnivoren en dat vet vlees en orgaanvlees het optimale dieet van de mens is. Als jager-verzamelaars zeggen ze dat mensen misschien planten, knollen, noten en zaden hebben gegeten toen vlees schaars was - en volgepropt met zomerfruit en bessen om vet te maken voor de winter - maar dergelijk voedsel was niet nodig om de gezondheid te behouden. Vlees was dat wel.

 

Hier zijn enkele van de belangrijkste punten die vaak worden gebruikt om te beweren dat homo sapiens is geëvolueerd om een ​​dieet te eten dat voornamelijk bestaat uit vlees en vet.

 

Historie carnivoor dieet

Evolutie van de grootte van de menselijke hersenen: In de loop van de menselijke evolutie is de omvang van de menselijke hersenen dramatisch toegenomen. De hersengrootte groeide waarschijnlijk elke keer dat er een voedzamere, energierijkere dierlijke voedselbron werd gegeten, vooral dierlijk vet. Kortom, sommigen verklaren dat dierlijk vlees en vet ons onze hersenen gaven en ons menselijk maakten.


Evolutie van de menselijke darmomvang: naarmate onze hersenen groeiden, nam de lengte van ons spijsverteringskanaal af. Herbivoren zoals koeien, konijnen en paarden hebben lange, gecompliceerde spijsverteringskanalen om plantaardige cellulose af te breken, terwijl carnivoren zoals leeuwen, wolven en honden hebben korte, eenvoudige spijsverteringskanalen. In omnivoren zoals mensen is het maagdarmkanaal iets langer dan dat van carnivoren, maar veel korter en minder complex dan dat van herbivoren.


Oude menselijke en dierlijke overblijfselen: antropologische studies hebben bewijs gevonden van vleesetend eten onder onze verre voorouders die meer dan 2 miljoen jaar teruggaan. Caches van zowel menselijke als dierlijke botten in oude grotten en begraafplaatsen leveren belangrijke aanwijzingen op. Gesneden markeringen en gebroken oude botten van dieren vertonen waarschijnlijk sporen van slagerij en mergextractie,


Analyse van de verhouding tussen stikstof en koolstof in oude menselijke en Neanderthaler botten kan potentiële informatie geven over de eiwitbron van hun voeding. Studies hebben uitgewezen dat Neanderthalers waarschijnlijk een bijna exclusief dieet hadden van grote vette zoogdieren zoals wolharige mammoet, maar dat vroegmoderne mensen hebben het misschien overleefd vanwege hun vermogen om te eten van meer gevarieerde bronnen zoals zoetwatervis en kleinere zoogdieren - terwijl ze nog steeds overwegend vleesetend zijn.


Grotkunst: botten in grotten zijn een aanwijzing, maar wat tekenden vroegmoderne mensen in oude grotten zoals de Altamira-grot in Spanje en de Franse Chauvet-grot? Bessenstruiken en bladgroenten? Noten en knollen? Nee. Dieren! Heel veel dieren: bizons, paarden, hinde, oeros, wild zwijn en zelfs (in sommige grotsystemen) neushoorns, mammoeten en leeuwen. Er wordt aangenomen dat deze tekeningen, die vaak meer dan 30.000 jaar oud zijn, symbolische sjamanistische rituelen waren die werden gecreëerd om het succes van de jacht, de belangrijkste en belangrijkste voedselbron van de stam, te vergroten.

 

Landbouwrevolutie zorgt voor achteruitgang in gezondheid: bestsellerauteur en academicus Jared Diamond schreef een beroemd essay uit 1987, The Worst Mistake in the History of the Human Race, waarin hij meerdere bewijzen verzamelt om te concluderen dat de uitvinding van de landbouw “was een ramp waarvan we nooit zijn hersteld. 


Alleen vlees studie: Spring vooruit naar het begin van de 20e eeuw toen arctische ontdekkingsreiziger Vilhjalmur Stefansson (1879-1962) drie expedities deed in het Canadese arctische gebied, samen met de Inuit. Hij leefde minstens zeven jaar alleen van vlees. Anderen waren van mening dat een dergelijk dieet niet gezond kon zijn, dus in 1928 werden hij en een teamgenoot van een expeditie opgenomen op een afdeling van het Bellevue Hospital in New York om een ​​jaar lang alleen vlees te eten (met veel orgaanvlees) en 'om worden intensief bestudeerd in elke klinische hoek.


In het begin was het vlees dat te serveren was te mager, waardoor Stefansson ziek werd, maar zodra het vet op was, bloeide het paar. Een tweede paper uit 1930, gebaseerd op die studie van een jaar, vond geen vitaminetekorten, een normale darmfunctie, een verbeterde gebitgezondheid en dat "de proefpersonen mentaal alert, fysiek actief waren en geen specifieke fysieke veranderingen vertoonden in enig systeem van het lichaam".  Eind jaren vijftig, een paar jaar voor zijn dood, werd Stefansson op televisie geïnterviewd over zijn ervaringen, wat een fascinerende kijkervaring maakt.


De tanden van de Inuit: In 1929, rond dezelfde tijd als de Stefansson-studie, bestudeerde een Harvard-tandarts de tanden van de Inuit. Hij concludeerde dat "het eten van een strikt vleesdieet de ideale manier is om de menselijke mond gezond te houden." 


De essentiële rol van vitamine B3: van nature aanwezig in vlees, vis, eieren, kaas en melk - en in sommige plantaardige voedingsmiddelen - is vitamine B3 een essentiële voedingsstof voor het functioneren van al onze cellen en ons zenuwstelsel. Ook wel nicotinamide of nicotinezuur genoemd, heeft de aanwezigheid ervan in de menselijke voeding, volgens sommigen, een sleutelrol gespeeld in de menselijke evolutie, vooral bij de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel.


Een vitamine B3-tekort, eeuwenlang de naam pellagra genoemd, was een vreselijke aandoening die bekend was onder de vier D's: dermatitis (schilferende huidzweren), diarree, dementie en de dood. In 1915 ontdekte de Amerikaanse epidemioloog Joseph Goldberger dat het werd veroorzaakt door een dieet 'arm aan dierlijke eiwitten'. 


Hoewel geen van deze factoren bewijst dat we ons in onze moderne tijd beter kunnen beperken tot een carnivoor dieet, zijn het belangrijke argumenten die worden gebruikt door voorstanders van carnivoor dieet dat mensen zijn geëvolueerd om sterk te vertrouwen op voedsel van dierlijke oorsprong.

 

 

 

 


7. Paleomedicina in Hongarije: moeilijke omstandigheden behandelen met een koolhydraatarm dieet

 

Terwijl een toenemend aantal artsen het koolhydraatarme ketogene dieet aanbeveelt om een ​​verscheidenheid aan medische aandoeningen te behandelen, zijn we momenteel op de hoogte van slechts één medische kliniek die het koolhydraatarme, volledig dierlijke dieet gebruikt als therapie voor een brede verscheidenheid aan ernstige aandoeningen. Die kliniek is Paleomedicina in Zalaszentgrót, Hongarije.

 

Het team, onder leiding van onderzoeksneurowetenschapper Dr. Zsófia Clemens en arts Dr. Csaba Tóth, gebruikt zijn paleo-ketogeen dieet therapeutisch protocol voor de behandeling van een breed scala aan auto-immuunziekten, diabetes type 1 en type 2, psychische aandoeningen en zelfs kanker.

Carnivoor dieet hongarije

Ontwikkeld in 2010-2011, volgt hun protocol wat volgens de kliniek de vroegmoderne mens evolueerde om te eten. Het dieet heeft een verhouding van twee delen dierlijk vet tot één deel dierlijk eiwit. Aanvaardbare eiwitbronnen zijn vetrood vlees en orgaanvlees, bij voorkeur afkomstig van dieren die in de wei zijn opgegroeid. Nitraten, nitrieten of toevoegingen aan vlees zijn niet toegestaan. Een zeer kleine hoeveelheid groenten - meestal bladgroenten - is toegestaan ​​zolang ze mensen niet uit ketose halen, maar ze worden niet nodig geacht.

 

Op het dieet worden eieren eerst geëlimineerd maar na ongeveer zes weken opnieuw geïntroduceerd om te zien of ze negatieve symptomen veroorzaken (voor sommigen doen ze dat). Het dieet staat geen zuivelproducten, fruit, suiker, granen, zetmeelrijke groenten toe of verwerkte koolhydraten.

 

Sinds 2013 gebruikt de kliniek hun paleoketogene dieet om meer dan 10.000 patiënten te behandelen, aldus Dr. Tóth. Ze hebben casestudy's gepubliceerd over de omkering van de ziekte van Crohn, het stoppen van de progressie van diabetes type 1, het omkeren van een precancereuze aandoening en het stoppen van de groei van kwaadaardige kanker van het zachte gehemelte en het rectum. Hun baanbrekende maar controversiële werk heeft is opgenomen in een aantal podcasts, artikelen en presentaties. Hun bevindingen zijn nog niet gereproduceerd door andere onderzoekslocaties of bestudeerd in experimentele onderzoeken.

 

Dr. Tóth beschreef hoe hij jarenlang zocht om een ​​manier te vinden om zijn eigen gezondheidsproblemen te genezen: diabetes type 2, hoge bloeddruk, ernstig eczeem en ernstige ziekte van Crohn. Hij vond voor het eerst het paleodieet, dat zijn omstandigheden hielp maar niet genas.

 

Pas toen hij het paleodieet combineerde met het ketogene dieet, verdwenen zijn gezondheidsproblemen. "Bovendien eet elke clinicus in de kliniek nu ook op deze manier", zegt hij. "We zijn ervan overtuigd dat dit de gezonde manier is om zelf te eten en te eten."

 

 

 

 


8. De rol van darmproblemen

 

Drs. Tóth en Clemens zeggen dat hun ervaring suggereert dat een belangrijk mechanisme van het dieet de positieve invloed kan zijn op de darmfunctie, genezing en omkering van de darmpermeabiliteit, ook wel "lekkende darm" genoemd.

 

Terwijl in het verleden de reguliere geneeskunde de theorie van ziekten die verband houden met een lekkende darm grotendeels als pseudowetenschap verwierp, bevestigt recent onderzoek dat een afbraak van de darmbarrière kan optreden. In het afgelopen decennium heeft onderzoek van een aantal academische instellingen over de hele wereld heeft aangetoond dat een toename van de darmpermeabiliteit een veelvoorkomend kenmerk is van een aantal auto-immuunziekten en chronische aandoeningen.

 

Carnivoor dieet darmproblemen

Een "gezonde" darm absorbeert voedingsstoffen en energie voor gebruik door het lichaam, maar houdt eerder microben, antigenen en andere potentieel ziekteverwekkende stoffen buiten. De theorie is dat door verhoogde permeabiliteit ongewenste stoffen de darmbarrière kunnen passeren, wat leidt tot ontstekingen en een disfunctionele immuunreactie. “Als je een hoge darmpermeabiliteit hebt, is het zeer waarschijnlijk dat alle biologische membranen, zoals de bloed- hersenbarrière, ”zei Dr. Tóth.

 

Alle Paleomedicina-patiënten ondergaan een test, PEG400 genaamd, om hun niveau van darmpermeabiliteit te meten voor en na het starten van het dieet. Patiënten nemen een oplossing in. Als ze darmpermeabiliteit hebben, passeren verbindingen in de oplossing de darmbarrière en worden ze zes uur later gemeten in de urine van de patiënt. Hoe hoger het niveau in de urine, hoe groter de darmpermeabiliteit. Dr. Tóth zei bij Paleomedicina dat ze hebben aangetoond door de test te herhalen dat hun paleo-ketogene dieet de darmwand binnen enkele maanden kan herstellen tot normale permeabiliteit.

 

 

 

 

 


9. Hoe zit het met darmkanker?

 

Moeten we geen groenten en vezels eten om darmkanker te voorkomen? Toonaangevende gezondheidsinstellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en het World Cancer Research Fund verklaren dat rood vlees colorectale kanker veroorzaakt en dringen er bij ons voortdurend op aan er minder van te eten. Zou een dieet met alleen vlees het risico op kankercelveranderingen niet verhogen?

 

Nina Teicholz ontleedt in haar boek The Big Fat Surprise de slechte epidemiologische en zwakke wetenschap achter de bewering dat rood vlees kanker veroorzaakt en concludeert dat er helemaal geen bewijs is voor een verband. 

 

Geen van de mensen die het carnivoor dieet eten dat voor dit artikel is geïnterviewd, of de vele mensen die erover schrijven en posten, maken zich zorgen over hun eigen persoonlijke risico op darmkanker door het dieet. De meesten zeiden dat ze zich meer zorgen maken over hoe groenten en granen hun dikke darm kunnen irriteren en dat persoonlijk hun darmfunctie schijnbaar is verbeterd op het dieet.

Carnivoor dieet darmkanker

Sommigen wijzen zelfs op het epidemiologische onderzoek van 2009 dat suggereert dat vegetariërs in het VK meer darmkanker hadden dan vleeseters. In dit onderzoek had er een "gezonde gebruikersbias" moeten zijn, wat betekent dat vegetariërs gewoonlijk lichamelijk actiever zouden zijn, lagere BMI's hebben, een hoger opleidingsniveau hebben en economisch veiliger zijn. Daarom zou worden aangenomen dat deze neigingen de resultaten nog meer in hun voordeel zouden vertekenen, waardoor ze een lagere kans op darmkanker zouden krijgen. Maar dat gebeurde niet in deze studie.

 

In veel delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Australië en Canada, is het aantal gevallen van darmkanker in de afgelopen tien jaar toegenomen onder mensen van 19 tot 39 jaar oud. De reden is niet bekend, maar auteurs van de onderzoeken die deze toename opmerken, zeggen dat het mogelijk is geassocieerd met de obesitas-epidemie, suikerconsumptie, een niet-geïdentificeerde omgevingsfactor of een andere tot nu toe onbekende risicofactor.

 

 

 


10. N = 1: mijn proefperiode van één maand


Toen ik me ging verdiepen in het carnivoor eten moest ik dit gaan onderzoeken en schrijven, en werd het duidelijk dat ik het dieet zelf eens moest proberen.

 

Ik was er niet zo zeker van dat ik het wilde. Ik hou van groenten en salade. Ik heb een grote moestuin; het verzorgen en het eten van zijn overvloed is een bron van vreugde. Bovendien heb ik sinds mijn adoptie van het ketogene dieet in 2015 geen uitstekende gezondheidsklachten meer. Ik ben nu tevreden met mijn gewicht; ik heb geen auto-immuunziekten of zorgen over de geestelijke gezondheid; Ik heb geen moeite met het beheersen van verlangen naar koolhydraten.

 

Kortom, in tegenstelling tot velen die het carnivoor dieet proberen, had ik geen overweldigende motivatie - behalve deze gids - om deze manier van eten te proberen.

 

Bovendien was ik terughoudend om mijn familie en vrienden te vertellen dat ik alleen vlees at. Het voelde extreem. Het leende zich niet voor etentjes, lunchafspraken met vriendinnen en andere vormen van gezelligheid. Ik wilde geen lezingen krijgen over het kwaad van vlees of vrienden laten denken dat ik een eetstoornis had ontwikkeld.

 

Dus begon ik aan een rustige rechtszaak en vertelde ik niemand dat ik het deed. Eerst dacht ik dat ik maar een week zou doen, maar ik leerde dat dat te kort zou zijn om iets te demonstreren.

 

"Het duurt ongeveer 30 dagen om merkbare verschillen met dit dieet te zien en vaak langer dan een louter ketogeen dieet", adviseert O'Hearn.

 

 

 


Rustiger darm, lager lichaamsvet, meer opvliegers

 

Ten eerste, hier is hoe ik at:

 

  • Ik had eieren en spek als ontbijt of sloeg het ontbijt helemaal over. Ik heb wel elke ochtend een kopje koffie met volle room gedronken.
  • Voor de lunch kookte ik vaak rundergehakt met boter en zout, bestrooid met een beetje geraspte cheddarkaas. Als ik niet had ontbeten, zou ik in plaats daarvan misschien twee eieren hebben voor de lunch, of een omelet met cheddarkaas. Bruisend water was de hele dag mijn favoriete drankje.
  • Voor het avondeten zou het meestal een stuk vlees zijn - biefstuk, riboog, karbonade, worst, lamskotelet, lever - met een klein beetje verse boerenkool of sla uit mijn tuin (zoals is toegestaan ​​volgens het Paleomedicina-protocol). Het was niet genoeg groen om het een salade te noemen - en het had geen dressing - maar het was gewoon een beetje kleur, dus mijn bord zag er niet zo kaal uit. Ik vond het eerlijk gezegd moeilijk om een ​​bord met alleen vlees erop te zien. Het groen zien en een paar takjes boerenkool of peterselie kauwen met het vlees voelde verfrissend. Ik noemde het mijn smaakreiniger.
  • Op andere momenten van de dag at ik niet. Het helpt al om keto-aangepast te zijn. Ik had zo niet kunnen eten als ik niet al drie jaar op een koolhydraatarm, keto-dieet was geweest.

 


De resultaten:


GI-kanaal: De eerste vier dagen had ik veel last van mijn spijsvertering - voornamelijk diarree die midden in de nacht toesloeg. Niet aardig. Maar toen kwam mijn gevoel tot rust en was het de komende 30 dagen opmerkelijk kalm.


Gewicht: Ik verloor 2 kilo binnen twee weken en hield het 30 dagen uit. In drie jaar ketogeen eten was mijn gewicht erg stabiel geworden. Ik dacht dat het zo laag was als ik realistisch kon gaan als een 60-jarige vrouw. Dat was het niet. Binnen een maand na het stoppen met het eten van carnivoor had ik echter 2 kilo terug gekregen.

Carnivoor dieet resultaten

Lichaamsvet: Mijn lichaamsvetpercentage, dat was gedaald van 36% tot 29% op het keto-dieet, daalde zelfs nog meer tot 26,5%. Mijn trainingsroutine bleef hetzelfde.


Nuchtere bloedglucose: Mijn nuchtere bloedglucose was elke ochtend 85-86 mg / dl (4,7 of 4,8 mmol / L) - optimaal.


Ketonen: mijn dagelijkse ketonen waren niet zo hoog - meestal ongeveer 0,3 tot 0,7 mmol / l. Als ik een koolhydraatarm ketogeen dieet at, zouden mijn ketonen doorgaans 1,5 tot 2,0 mmol / l zijn, optimale ketose voor voeding.


Opvliegers: ik zou extreem warm worden, vooral na mijn avondmaaltijd en midden in de nacht. In eerste instantie dacht ik dat het een terugkeer was van opvliegers in de menopauze, maar toen in een Facebook-discussie, onder andere met dezelfde reactie, drong het door dat het de thermogenese van eiwitten zou kunnen zijn - het vlees zweet - door de vertering van eiwitten. Soms was ik onaangenaam warm. Het deed me denken dat misschien deze interne, door vlees aangedreven oven was hoe onze paleolithische voorouders overleefden in winterse klimaten met alleen dierenhuiden en boomschors.


Betere huid: Sommige langdurige zonneschade (keratosen) op mijn benen en schouders verdween gewoon. Raar.


Hersenen: ik merkte geen verschil in stemming, mentale scherpte of mentale energie tussen keto en carnivoor. Ik denk dat ik me mentaal gelukkiger voel als ik groenten eet. Het kan zijn dat ik de afgelopen maand niet buiten was geweest en de producten uit mijn tuin gebruikte en niet met anderen omging tijdens de maaltijden.

 

Het verlangen naar meer: ​​op het koolhydraatarme keto-dieet had ik over het algemeen geen trek. Op carnivoor nam mijn verlangen eigenlijk toe - aanzienlijk. Ik verlangde vooral naar verse salade, rauwe en gestoomde broccoli, vers fruit en bessen - en zelfs brood en popcorn. Ik snakte ook naar snoep. Op een feest tijdens de maand kon ik de desserttafel niet weerstaan, die in het verleden niet was gebeurd op het keto-dieet. Ik denk dat ik een ander mondgevoel wilde, een andere smaak, al was het maar voor een moment. Mogelijk werd ook een grotere verlangen veroorzaakt door een hogere eiwitinname. Dr. Paul Mabry merkt op dat degenen onder ons met langdurige insulineresistentie die het carnivoor dieet volgen heel voorzichtig moeten zijn met de verhouding eiwit / vet. Het doel is niet om een ​​teveel aan insulineafgifte te stimuleren met te veel eiwitten en niet genoeg vet. Ik weet niet zeker wat er met mij gebeurde, maar ik vond het verlangen moeilijk.


Monotonie: ik voelde me absoluut beroofd van smaken en texturen, en naarmate de tijd verstreek, was ik gewoon minder geïnteresseerd in het eten van vlees. Het was heel gemakkelijk om een ​​maaltijd over te slaan, omdat ik soms gewoon niet meer naar vlees verlangde. Maar aan de andere kant was winkelen eenvoudig en was het bereiden en opruimen van maaltijden supersnel.

 

De grootste verrassingen voor mij waren hoe het mijn vastgelopen gewicht een paar kilo stootte, de kalme darm en de verbeterde huid. Het moeilijkste was de verveling, de golf van lichaamswarmte, de onbedwingbare trek en mijn zelfopgelegde gevoel van sociaal isolement van de voeding.

 

Ik dacht vaak aan de opmerking van Amber O'Hearn: "Als je een gevarieerder koolhydraatarm dieet kunt eten met goede resultaten, waarom zou je dan niet?"

 

Dat beschreef me tot een T (maak dat een T-bone!). Ik hoefde het dieet niet echt te doen, dus de afwegingen waren hoog. Ik had geen gezondheidsredenen om me te motiveren; het voelde beperkend en beperkend. Ik heb een hele maand niet met vrienden gegeten. Ik was blij toen mijn proces voorbij was.

 

Ik eet nu weer een koolhydraatarm ketogeen dieet met veel bovengrondse groenten. Ik ben gelukkiger om veel van de heerlijke Balansjelichaam-recepten te maken. Die manier van eten voelt voor mij prettiger, evenwichtiger en duurzamer.

 

Dat gezegd hebbende, begrijp ik echter beter waarom mensen met ernstige of ongeneeslijke aandoeningen met slechte therapeutische opties carnivoor eten zouden kunnen proberen. Bij gebrek aan goed wetenschappelijk bewijs voor of tegen, kan het uitvoeren van een eigen n = 1-proef gedurende een paar maanden bepalen of ze waarschijnlijk enig voordeel zullen ondervinden.

 

Op korte termijn is het onwaarschijnlijk dat het enig kwaad zou doen. Maar zoals Dr. Naiman hierboven opmerkt, kunnen langere perioden zonder koolhydraten eten voor sommige mensen gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat iedereen die een proef overweegt, goed op zijn individuele antwoorden let. Als er in de loop van weken of een paar maanden geen verbetering is, helpt het waarschijnlijk niet en kunnen mensen tevreden zijn als ze terugkeren naar een meer gevarieerd en minder beperkt ketogeen dieet met weinig koolhydraten.


Wij raden aan:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.