Wat is cellulitis? Definitie, oorzaken en behandelingen

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 18:59

Wat is cellulitis | Overzicht | Verschijning | Oorzaken | Wij krijgt het | Voorkomen | Kun je cellulitis verwijderen | Behandelingen | Tot Slot | 

 


Wat is cellulitis en hoe zorg ik ervoor dat het weggaat?

 

Cellulitis is per definitie een cosmetische, gelokaliseerde huidaandoening die een kuiltje op het huidoppervlak veroorzaakt. De hobbelige "sinaasappelschil" -textuur is een combinatie van uitzettende vetcellen die zich onder de huid ophopen en vezelige banden (septa) die loodrecht op het huidoppervlak lopen. Vergrote vetcellen creëren kleine uitstulpingen terwijl de strakke septa rimpels veroorzaken. In medische situaties kan cellulitis oedemateuze fibrosclerotische panniculopathie, gynoïde lipodystrofie of adipose edematosa worden genoemd.

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022
Wat is cellulite
 

 

Overzicht


Cellulitis is geen ziekte, maar eerder een cosmetische huidaandoening die veel voorkomt, vooral bij vrouwen. De slappe huidaandoening treft over het algemeen bepaalde delen van de buik, heupen, benen en billen. Veel vrouwen klagen over cellulitis op de achterkant van de dijen.

 

Hoewel bijna alle vrouwen cellulitis ergens op hun lichaam krijgen, schamen vrouwen zich vaak voor de textuur en proberen ze cellulitis kwijt te raken of het uiterlijk ervan te verminderen. Dus waarom schamen we ons als bijna iedereen het heeft? Een theorie is dat mediabeelden het publiek misleiden over hoe vaak deze aandoening echt voorkomt, waardoor velen zich er slecht over voelen.

 

 

Verschijning


De meeste vrouwen weten hoe cellulitis er aan de buitenkant uitziet. De aandoening wordt vaak vergeleken met de schil van een sinaasappel omdat cellulitis hetzelfde hobbelige of ingedeukte uiterlijk heeft. De kuiltjes kunnen klein en verspreid zijn, of je merkt mogelijk een grotere inkeping op de billen of achterkant van de dijen.

 

Dus hoe ziet cellulitis er van binnen uit? Je zou je cellulitis kunnen voorstellen als een stel kleine, met vet gevulde ballonnen die gevangen zitten tussen weefsellagen die met elkaar verbonden zijn door grote elastiekjes.

 

Onder de bovenste huidlagen (de epidermis en dermis) slaan vetcellen overtollige energie op. Kleine banden bindweefsel lopen verticaal tussen deze vetcellen en verbinden de bovenste huidlagen met dieper weefsel in je lichaam. De banden creëren kamers of minizakken waar vetcellen van normale grootte voldoende ruimte hebben om te verblijven.

 

Maar wanneer vetcellen uitzetten, worden de kamers drukker en beginnen ze uit te puilen, waardoor een kleine bult op de bovenkant van de huid ontstaat. De banden blijven echter vastgebonden aan dieper weefsel en dit zorgt voor een "dalend" uiterlijk op de bovenkant van de huid. De combinatie van uitstulpingen en dalen op de bovenkant van de huid zorgt voor kuiltjes die we cellulitis noemen.

 

In sommige klinische omgevingen kan het uiterlijk van je cellulitis worden beoordeeld. Er zijn drie soorten cellulitis:

 

 
 • Graad 1: Je hebt een gladde huid tijdens het liggen en opstaan.
 • Graad 2: Je hebt een gladde huid tijdens het liggen, maar wat kuiltjes verschijnen tijdens het staan.
 • Graad 3: Dimpling verschijnt terwijl je staat en ligt

 

 

 

Oorzaken


Dus waarom krijgen we "cottage cheese" of "orange peel" dijen? Er is geen eenduidig ​​antwoord. De mogelijke oorzaken van cellulitis zijn onder meer hormonale veranderingen, genetica, gewichtstoename of gewichtsverlies, een slecht dieet, een zittende levensstijl en roken.

 

Sommigen zeggen zelfs dat strakke kleding en vaak zitten cellulitis kunnen veroorzaken.

 

Maar de meeste actieve gezonde vrouwen zullen melden dat zelfs met een goed dieet en trainingsprogramma cellulitis kan voorkomen. De manier waarop vet over je lichaam wordt verdeeld, kan je vatbaar maken voor cellulitis en je genen kunnen ook dijbeen veroorzaken. Omdat zoveel verschillende factoren cellulitis kunnen veroorzaken, zullen bijna alle vrouwen het op een bepaald moment op een deel van hun lichaam krijgen.

 

 

 

Wie krijgt het waarschijnlijk?


Volgens de meeste schattingen zal 80 tot 90% van de vrouwen op enig moment na de puberteit cellulitis krijgen. De aandoening komt vaker voor naarmate we ouder worden. Naarmate vrouwen ouder worden, wordt de huid dunner en slapper, waardoor cellulitis eerder zichtbaar wordt. Cellulitis komt ook vaker voor bij vrouwen met een lichtere huid

 

Mannen kunnen ook cellulitis krijgen, maar dit komt minder vaak voor. Onderzoekers denken dat mannen een iets andere structuur onder hun huid hebben waardoor cellulitis wordt voorkomen. Maar sommige mannen krijgen nog steeds de slappe huidaandoening.

 

 

 

Voorkomen


Een actieve levensstijl en een gezond dieet kunnen je helpen het uiterlijk van cellulitis te verminderen, maar het kan cellulitis mogelijk niet volledig voorkomen. Bovendien, als je een gezond lichaamsgewicht behoudt, kun je mogelijk de ernst van kuiltjes die op je dijen of buik verschijnen minimaliseren. Spierversterkende oefeningen voor de dijen en buik kunnen ook helpen om de gebieden waar cellulitis verschijnt te vormen, waardoor het minder opvallen.

 

Als je te zwaar bent, kan afvallen helpen, maar niet altijd. Bij sommige mensen helpt gewichtsverlies om het verschijnen van cellulitis te voorkomen of te minimaliseren. Maar in andere gevallen kan afvallen ervoor zorgen dat de aandoening meer opvalt. Een losse huid, die vaak optreedt na aanzienlijk gewichtsverlies, kan cellulitis meer opvallen.

 

Natuurlijk mag angst voor cellulitis geen rol spelen bij jouw beslissing om een ​​gezond gewicht te bereiken. Niet iedereen die gewicht verliest, krijgt cellulitis. Maar als je cellulitis hebt voordat je afvalt, is er geen garantie dat gewichtsverlies het zal doen verdwijnen.

 

Er zijn echter een paar dingen die cellulitis kunnen helpen voorkomen. Het verzorgen van je huid is nuttig om het uiterlijk van cellulitis te verminderen. De meeste experts raden ook aan dat je stopt met roken, voedsel met veel voedingsstoffen eet en op de juiste manier zonnebrandcrème gebruikt om de huid gladder, strakker en elastischer te houden. Een strakkere huid kan het uiterlijk van cellulitis helpen verminderen.

 

 

 

Kun je cellulitis verwijderen?


Helaas is er geen manier om al het cellulitis op de achterkant van je dijen, buik of billen permanent te verwijderen. Er zijn manieren om het minder opvallend te maken en er zijn manieren om de ernst te verminderen, maar er is geen "remedie" voor cellulitis.

 

 

 

Als je een medispa, een dokterspraktijk of salon bezoekt en je vertelt dat ze cellulitis volledig kunnen verwijderen, kan dit een goede reden zijn om verder te gaan, omdat je waarschijnlijk teleurgesteld zult zijn over het resultaat. Zelfs als je een goed resultaat van een behandeling krijgt, stopt het de natuurlijke processen die cellulitis veroorzaken in de eerste plaats niet, wat betekent dat er nog steeds nieuwe cellulitis kan ontstaan.

 

 

"Cellulitisbehandelingen stoppen het verouderingsproces niet", zegt Amanda Sanzone, een erkend medisch schoonheidsspecialiste die cellulitisbehandelingen in New York City toedient, samen met dr. Matthew Schulman, een door de raad gecertificeerde plastisch chirurg. Ze zegt dat hun kantoor heel voorzichtig is om patiënten te adviseren over wat ze kunnen verwachten. Veel aanbieders verwachten over het algemeen dat patiënten een verbetering van 40% tot 50% in cellulitis verwachten met de behandelingen die ze aanbieden, hoewel de resultaten afhangen van de toewijding van de persoon aan gezond eten, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.

 

Dr. Z. Paul Lorenc, een door de raad van bestuur gecertificeerde plastisch chirurg uit New York City die verschillende behandelingen voor cellulitis biedt, deelt die mening. Hij zegt dat hij het zijn taak vindt om zijn patiënten te helpen realistische verwachtingen te ontwikkelen en een deel van de verkeerde informatie op internet in evenwicht te brengen. "Er is geen perfecte behandeling voor cellulitis", zegt hij. "Als dat wel het geval was, zouden alle andere behandelingen verdwijnen." Dr. Lorenc gaat zo ver om patiënten weg te sturen als hij denkt dat hij ze geen goed resultaat kan geven.

 

Maar hij zegt dat sommige van de huidige procedures voor het verwijderen van cellulitis een voordeel kunnen opleveren als ze worden gebruikt als onderdeel van een compleet programma van gezond leven. 'Deze procedures hebben een positieve psychologische component en die zien we op het lichaam van onze patiënten en op hun gezicht', zegt hij.

 

Andere artsen wijzen op huidverstrakking en cellulitisbehandelingen kunnen je programma voor gewichtsverlies zelfs een boost geven door je zelfvertrouwen en motivatie te verbeteren.

 


 

Behandelingen


Dus hoe vind je de beste cellulitisbehandeling voor jou? Helaas werken maar heel weinig cellulitisbehandelingen zo goed als je wilt. Hoewel bepaalde medische behandelingen door de FDA zijn goedgekeurd om het uiterlijk van cellulitis aan te pakken, zijn de meeste geen permanente oplossingen. Artsen zullen ook vaak afraden tegen liposuctie, omdat dit ernstige medische risico's en complicaties met zich mee kan brengen.

 

Dermatologen en plastisch chirurgen die de huidaandoening behandelen, zeggen dat het belangrijk is om redelijke verwachtingen te hebben wanneer je verschillende cellulitisbehandelingen onderzoekt.

 

 
 • Crèmes: hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze cellulitis verwijderen, kunnen crèmes met bepaalde ingrediënten het uiterlijk van cellulitis helpen verminderen. In het bijzonder kunnen crèmes die cafeïne bevatten, helpen om vetcellen uit te drogen, terwijl crèmes die retinol bevatten de huid kunnen verdikken, waardoor cellulitis minder voor de hand ligt.

Een paar goede opties zijn:

- Weleda Berken Anti Cellulite Olie | Een verzorgende huidolie die de huidstofwisseling bij cellulitis ondersteunt
- Silhouet Correctiegel  | Deze gel helpt met het plaatselijk afvallen en gaat zo cellulitis tegen

 

 • Cryolipolyse: Cryolipolyse, algemeen bekend als CoolSculpting, is een door de FDA goedgekeurde procedure die het uiterlijk van cellulitis kan verminderen door vetcellen onder de huid te bevriezen.5 Hoewel het niet-invasief is, kan het enkele maanden duren en behandelingen herhalen om te zien resultaten.
 • Akoestische golftherapie: deze niet-invasieve techniek gebruikt schokgolfenergie om de bloedsomloop en huidelasticiteit te verbeteren.
 • Laserbehandelingen: deze minimaal invasieve techniek maakt gebruik van laser- of lichtgebaseerde apparaten om de huid strakker te maken. je arts zal de huid verdoven en vervolgens dit apparaat eronder inbrengen, waarbij hij werkt om de strakke vezels los te maken die een kuiltje geven, terwijl ook uitpuilend vet smelt.
 • Subcisie: Deze procedure, algemeen bekend als Cellfina, omvat het inbrengen van een naald net onder de huid om de taaie banden die het uiterlijk van cellulitis vormen, te verbreken. Resultaten zijn meestal tijdelijk en duren ongeveer twee jaar.
 • Vacuümondersteunde precieze weefselafgifte: net als bij subcisie breekt deze methode ook de taaie banden af ​​die het uiterlijk van cellulitis creëren. Bij deze procedure gebruikt je arts een apparaat met kleine mesjes om door deze banden te snijden en het weefsel omhoog te bewegen om de ingedeukte huid te verwijderen.
 • Carboxytherapie: Deze behandeling omvat het injecteren van koolstofdioxidegas onder de huid om cellulitis te voorkomen.
 • Ultrasone liposculpting: deze techniek gebruikt echografie om vet te richten en te vernietigen om het bewijs van cellulitis te verminderen.
 • Microdermabrasie: deze exfoliërende procedure, meestal uitgevoerd door een dermatoloog, wordt voornamelijk gebruikt om de huidskleur te egaliseren. Daarbij kan het ook helpen om cellulitis te verbergen.
 • Endermologie: Gewoonlijk lipomassage genoemd, deze diepe massagebehandeling wordt uitgevoerd in een spa, met behulp van een vacuümachtig hulpmiddel om je huid op te tillen. Onderzoekers zeggen dat er verschillende behandelingen nodig zijn om resultaten te zien, die meestal tijdelijk zijn.

Alternatieve producten die kunnen helpen om cellulitis tegen te gaan:

 - Lanaform Mass Slim Legging | Legging die de cellulitis en sinaasappelhuid helpt te bestrijden op de billen, de dijen en de heupen

 - NutraSkin Drinkbaar Collageen | Anti-aging drank op basis van Bioactieve Collageen Peptiden

 

Van verschillende huismiddeltjes is ook gedacht dat ze het uiterlijk van cellulitis helpen verminderen, zoals het scrubben van je huid met een luffaspons of -borstel, of zelfs het gebruik van koffiedik in plaats van een bodyscrub, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

 


 

Tot slot


Hoewel veel van de genoemde behandelingen kunnen helpen het uiterlijk van cellulitis te minimaliseren, is het belangrijk om in gedachten te houden dat van geen van hen is bewezen dat ze voorgoed van cellulitis afkomen. Uiteindelijk kan de beste behandeling een gevoel voor humor en een gezonde dosis zelfacceptatie zijn.

 


 
 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.