Wat jij moet weten over slaapproblemen

Gepubliceerd op 7 maart 2020 om 19:01

Overzicht


Slaapproblemen zijn wanneer je 's nachts moeilijk kan slapen. Het kan moeilijk voor je zijn om in slaap te vallen, of je kunt meerdere keren wakker worden gedurende de nacht.

Slaapproblemen kunnen je lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden. Gebrek aan slaap kan ook leiden tot frequente hoofdpijn of concentratieproblemen.

De meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven moeite met slapen. Sommige mensen voelen zich na slechts zes of zeven uur slapen al fris.

De meeste volwassenen hebben echter elke nacht ongeveer acht uur slaap nodig om zich uitgerust te voelen.

Tekenen van slaapproblemen kunnen zijn: niet kunnen focussen overdag, frequente hoofdpijn, prikkelbaarheid, overdag vermoeid zijn, te vroeg wakker worden, de hele nacht wakker worden of het duurt enkele uren voordat je in slaap valt.

Je kunt overdag ook weinig energie ervaren of merkbaar donkere kringen hebben onder je ogen.

 

 

Wat veroorzaakt slaapproblemen?

 

bij volwassenen

 

Er zijn veel mogelijke redenen voor slaapproblemen, waaronder je slaapgewoonten, levensstijlkeuzes en medische aandoeningen. Sommige oorzaken zijn klein en kunnen verbeteren door beter voor jezelf te zorgen, terwijl je bij andere oorzaken je misschien om medische hulp moeten vragen.

Oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn: het ouder worden, te veel prikkels voor het slapen gaan (zoals televisie kijken, videogames spelen of sporten), te veel cafeïne consumeren, geluidsoverlast, een onrustige slaapkamer of een gevoel van onrust.

Maar ook te veel slapen gedurende de dag, gebrek van blootstelling aan zonlicht, vaak urineren, lichamelijke pijn, jetlag en sommige voorgeschreven medicijnen kunnen leiden tot slaapproblemen.

Voor veel mensen kunnen stress, te veel zorgen maken, depressie of werkschema's ook hun slaap beïnvloeden. Voor anderen zijn slaapproblemen te wijten aan een slaapstoornis zoals slapeloosheid, slaapapneu en rusteloze benen syndroom.

 

 

Bij zuigelingen

 

Slapeloosheid kan ook voorkomen bij zuigelingen. Het is normaal dat pasgeborenen de hele nacht meerdere keren wakker worden. De meeste baby's beginnen echter de hele nacht door te slapen nadat ze 6 maanden oud zijn.

Als een oudere baby tekenen van slapeloosheid vertoont, kan dit een teken zijn dat ze kinderziektes hebben, ziek zijn, honger hebben of last hebben van problemen met gas of spijsvertering.

 

 

Wat zijn slaapstoornissen?

 

Obstructieve slaapapneu is een aandoening waarbij de bovenste luchtwegen verstopt zijn. Dit leidt tot pauzes tijdens de nacht waardoor je abrupt wakker wordt, vaak met een verstikkend geluid. Snurken komt vaak voor bij deze aandoening.

Rusteloze benen syndroom kan ook leiden tot slaapproblemen. Deze aandoening veroorzaakt ongemakkelijke sensaties in je benen, zoals tintelingen of pijn. Deze sensaties geven je de neiging om je benen regelmatig te laten bewegen, ook tijdens het rusten, wat je slaap kan onderbreken.

Vertraagde slaapfasestoornis is een andere aandoening die de slaap kan beïnvloeden. Deze toestand veroorzaakt een vertraging in de 24-uurs slaapcyclus en waakzaamheid. Je voelt je misschien pas midden in de nacht slaperig of valt in slaap. Deze slaapcyclus maakt het moeilijker om 's ochtends vroeg wakker te worden en leidt overdag tot vermoeidheid.

 

 

 

 

Hoe worden slaapstoornissen gediagnosticeerd?

 

Je moet een arts raadplegen als je slaapproblemen aanhouden en ze de kwaliteit van het leven beïnvloeden. De artsen proberen de onderliggende oorzaak van je slapeloosheid te vinden door een lichamelijk onderzoek uit te voeren en vragen te stellen over je slaappatroon.

Zorg ervoor dat je tijdens je afspraak de arts op de hoogte brengt van alle voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare producten en kruidensupplementen die je gebruikt. Sommige medicijnen en supplementen veroorzaken overprikkeling en kunnen je slaap verstoren als ze te dicht bij het slapengaan worden ingenomen.

Je moet ook vermelden of je andere problemen ervaart, zoals depressie, angst of chronische pijn. Deze factoren kunnen ook je slaapvermogen beïnvloeden.

Om de oorzaak van slapeloosheid te bepalen, kan de arts je aanraden een slaapdagboek bij te houden.

 

Je moet de activiteiten en slaapgewoonten van je hele dag registreren, zoals de tijd dat je naar bed gaat, de tijd dat je wakker wordt, hoeveel je eet en drinkt per dag, je humeur, eventuele medicijnen die je neemt, je activiteitsniveau en de kwaliteit van de slaap.

Door een slaapregistratie bij te houden, kan de arts gewoonten vaststellen die de slaapproblemen kunnen veroorzaken.

Als de arts vermoedt dat je slaapapneu, rusteloze benen syndroom of een andere slaapstoornis heeft, kunnen ze een slaapstudie test plannen. Voor deze test breng je de nacht door in een ziekenhuis of slaapcentrum.

Een slaapspecialist zal je de hele nacht observeren. Je bloeddruk, hartslag, ademhaling, zuurstofniveau en hersengolven worden gemeten op tekenen van een slaapstoornis.

 

 

 

Wat zijn de behandelingsopties voor slaapstoornissen?

 

Veranderingen in levensstijl


De behandeling van de slapeloosheid is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen kunnen thuismiddeltjes of eenvoudige levensstijlveranderingen de kwaliteit van je slaap verbeteren. Misschien is het verstandig om cafeïne en alcohol minstens een paar uur of meer voor het slapen te gaan vermijden.

Beperk het dutten tot 30 minuten per dag of helemaal niet, indien mogelijk. Houd je slaapkamer donker en koel.

Vermijd prikkelende activiteiten voor het slapengaan en probeer elke nacht zeven tot acht uur slapen. Luister naar rustgevende muziek en een warm bad nemen voor het slapengaan kan ook helpen. Houd een regelmatig slaapschema aan.

 

Slaapmiddelen


Je kunt ook slaapmiddelen kopen zonder recept. Slaap hulpmiddelen kunnen echter slaperigheid overdag veroorzaken als je  geen volledige zeven of acht uur slaap krijgt. Gebruik deze producten ook niet dagelijks, omdat dit kan leiden tot afhankelijkheid van de medicijnen.

Vergeet niet om altijd de aanwijzingen goed te lezen en de medicatie te nemen zoals voorgeschreven.

 

Behandeling van de onderliggende aandoening

 

Als een medische aandoening of slaapstoornis je problemen veroorzaakt, moet je worden behandeld voor de onderliggende aandoening.

Als je slaap bijvoorbeeld wordt beïnvloed door een angststoornis of depressie, kan de arts een middel tegen angst of antidepressiva voorschrijven om je te helpen omgaan met zorgen, stress en gevoelens van hopeloosheid.

 

 

 

 

Vooruitzichten voor mensen met slaapproblemen


Als slaapproblemen niet worden behandeld, kunnen chronische slaapproblemen een grote invloed hebben op je levenskwaliteit. Je reactietijd tijdens het rijden kan afnemen, wat het risico op een ongeval verhoogt.

Slechte slaapkwaliteit kan ook je prestatieniveaus op het werk of op school verminderen. Het kan ook je immuunsysteem verzwakken, wat leidt tot meer verkoudheid en ziekten.

Praat met de arts als je slaapproblemen frequent worden. De arts kan je helpen bij het aanbevelen van verschillende behandelmethoden.

 

 

 

 

 

 

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.