Home » Blog » Gezondheid » Koolhydraatarm dieet voor beginners » koolhydraatarm dieet verlaagt je insuline

koolhydraatarm dieet verlaagt je insuline enorm

 

 

Is "minder eten en meer bewegen" echt het enige wat je moet weten om af te vallen?

Waarom verliezen de meeste mensen gewicht aan een koolhydraatarm, hoog in vet-dieet, zelfs als ze eten tot ze verzadigd zijn en zelfs zonder toename van enige lichaamsbeweging?

 

De beste verklaring, in een simpele versie, ziet er als volgt uit:

 

Koolhydraten -> insuline -> obesitas

 

Dus meer koolhydraten leidt tot meer insuline wat leidt tot meer vetophoping. Met meer details kan dit als volgt worden geschreven:

 

Te veel (slechte) koolhydraten -> pathologisch hoge insulinespiegels -> obesitas

 

Wat "te veel" betekend, verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van de gevoeligheid en het activiteitsniveau (hoeveel koolhydraten je verbrandt). Intensieve jonge mannen kunnen vaak een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten verdragen, terwijl zwaar overgewicht oudere personen met diabetes slechts de minimale hoeveelheden zonder problemen kunnen verdragen.

 

Het tegenovergestelde is het volgende:

 

Minder koolhydraten -> lagere insulineniveaus -> verlies van overtollig vet

 

Insuline is een vetopslaghormoon. En de gemakkelijkste manier om je insulinegehalte te verhogen, is door meer koolhydraten te eten. De eenvoudigste manier om insulineniveaus te verlagen, is door minder koolhydraten te eten.

 

Dit lijkt heel eenvoudig. Maar sommige mensen willen hieraan niet toegeven. Zonder een betere verklaring te kunnen geven waarom een ​​koolhydraatarm dieet werkt (het werkt wel), willen ze deze verklaring nog steeds niet accepteren. Ze komen met allerlei bezwaren. Sommigen willen zelfs niet de basis herkennen, dat koolhydraten het insulineniveau verhogen of dat een koolhydraatarm dieet het insulineniveau verlaagt.

 

Hun ingewikkelde bezwaren maken in de realiteit niet zoveel uit. De waarheid is duidelijk te zien in studies over mensen. Insulinespiegels zijn veel hoger wanneer je veel koolhydraten eet en lager op een koolhydraatarm dieet. De bovenstaande figuur (het effect van koolhydraatarm op de glucose levels) Is een voorbeeld.

Hier zijn er nog een paar:

 

Veel lagere insulinespiegels op een koolhydraatarm dieet

Langere proeven

 

Het insuline reducerende effect van koolhydraatarme diëten is ook aangetoond bij het vasten van insulineniveaus, in langere gerandomiseers wetenschappelijke onderzoeken zoals deze:

Koolhydraatarm dieet in vergelijking met een laag in vet dieet

Koolhydraatbeperking heeft een gunstiger invloed op het metabool syndroom dan een vetarm dieet

 

 

Laat die insuline maar naar beneden zakken

Verlaagt een koolhydraatarm dieet insuline? Er is maar één antwoord: ja, de insulinespiegels nemen de hele dag sterk af.

We kunnen alleen maar hopen dat de insuline ontkenners zoiets simpels als dit kunnen accepteren.